Baby som ammer på et bryst

Slik unngår du å bli gravid igjen før du selv er klar.

Angrepillen ellaOne er ikke et prevensjonsmiddel. Derfor anbefales det å bruke annen prevensjon for å unngå graviditet. Da slipper du å føle deg utrygg på om ammingen gir deg nok beskyttelse.

Ammetåke, våkenetter, bleieskift og mating. Det er ikke rart at prevensjon havner langt ned på prioriteringslisten når du nettopp har fått barn. Dessuten beskytter vel ammingen mot en ny graviditet?

 

USIKKER PREVENSJON

Hvis du ikke føler deg klar for en ny smårolling med det første, er det ikke sikkert at du bør stole på at amming er god nok prevensjon.

Amming kan gi god beskyttelse det første halvåret etter at barnet blir født, men da må noen forutsetninger være tilstede. Barnet må fullammes, også om natten. I tillegg må menstruasjonen fortsatt være fraværende.

Hver gang du ammer frigjøres et hormon som gjør at du ikke får eggløsning. Hormonet må finnes i kroppen hele døgnet, så hvis babyen sover lenger enn 6-8 timer om natten kan du ikke stole på at amming er god nok prevensjon. Hvis du for eksempel er sammen med venninnene en kveld, mens pappaen gir babyen melk med flaske, vil altså effekten svekkes.

I tillegg vil første eggløsning komme før din første menstruasjon. Dermed kan du faktisk bli gravid helt uten å ha hatt mensen mellom graviditetene.

Du kan velge mellom flere typer prevensjon selv om du ammer. Minipille, p-sprøyte, p-stav, kondom eller spiral er noen alternativer.

 

HVIS DU ER USIKKER

Hvis du har valgt å stole på at ammingen er god nok prevensjon, kan det hende du plutselig føler deg litt usikker. Hvis du har hatt et samleie uten å føle deg trygg, for eksempel etter at du har hatt et lite opphold i ammingen, bør du tenke over hva du ønsker å gjøre.

Hvis du ikke er klar for å få et barn til, kan angrepillen være et godt alternativ. ellaOne bør tas så raskt som mulig etter ubeskyttet samleie, men ikke senere enn 120 timer (5 døgn) etterpå. Pillen er mer effektiv jo tidligere den tas.

Pillen kan tas selv om du ammer, MEN da anbefales det ikke å amme i én uke. I denne perioden anbefales det å pumpe ut og kaste brystmelken for å stimulere melkeproduksjonen.

Rådfør deg med lege eller apotek om alternative metoder for nødprevensjon.

 

 

ellaOne® er et reseptfritt legemiddel som inneholder ulipristalacetat.  Brukes til å unngå graviditet etter ubeskyttet samleie eller dersom prevensjons-metode har sviktet. Skal ikke brukes regelmessig. ellaOne kan virke mindre effektivt hvis du har brukt visse andre legemidler i løpet av de siste 4 ukene. Det gjelder særlig legemidler brukt i behandling av epilepsi, tuberkulose, HIV-infeksjon eller plantebaserte legemidler som inneholder Johannes urt. Hvis du bruker disse legemidlene eller hvis du har forsinket menstruasjon eller andre tegn på graviditet, har alvorlig astma eller alvorlig leversykdom må du rådføre deg med lege. Les pakningsvedlegget før bruk.

 

 

Referanser:

PIL ellaOne®

Ammehjelpen, amming som prevensjon (LAM) (cited 06.01.17)
Id nummer: NO/ULP/1216/0014

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *