Les hvorfor Caroline valgte å ta angrepillen da hun var tenåring.

Da Caroline var 18 år kunne hun ha blitt mor. I dag er hun glad for at hun valgte å ta angrepillen for å unngå en mulig graviditet.

– Jeg hadde vært sammen med en gutt i noen måneder, og vi hadde nettopp begynt å ligge sammen. En kveld sprakk plutselig kondomet. Jeg husker at jeg ble ganske fortvilet, mens han mente at det sikkert kom til å gå bra, forteller Caroline.

Dagen etter følte hun seg enda mer usikker og redd. Hva skulle hun gjøre hvis hun ble gravid?

– Jeg var absolutt ikke klar for å få barn, og hadde heller ikke lyst til å gå gjennom en abort. Da jeg snakket med ei på helsestasjonen, ble jeg rådet til å vurdere angrepillen.

 

UNNGIKK GRAVIDITET

To døgn etter samleiet tok Caroline angrepillen ellaOne.

– Jeg merket ikke noe til at jeg hadde tatt den, og mensen kom som den skulle, heldigvis, sier hun.

Noen måneder senere ble det slutt med gutten, og siden har de ikke hatt kontakt.

– Jeg har flere ganger tenkt på hva som kunne ha skjedd. Jeg tror en abort ville ha påvirket meg resten av livet, og jeg var definitivt ikke klar for noe barn som 18-åring. Jeg var nettopp ferdig med russetiden og skulle igang med studier.

Hun vektlegger at det ikke er sikkert at hun ville ha blitt gravid uten angrepillen, men påpeker at pillen ga henne en ekstra sikkerhet som hun satte stor pris på.

– Man kan på mange måter si at angrepillen kan ha reddet ungdomstiden min. Uten den ville jeg levd med usikkerheten i flere uker, og kanskje måtte jeg ha tatt abort. Jeg vet i hvert fall at et liv som ung mor ville ha vært helt annerledes enn det livet jeg lever i dag, forteller hun.

 

Angrepillen forsinker eggløsningen. Den er effektiv når risikoen for å bli gravid er størst. ellaOne kan forhindre en graviditet selv når du er i ferd med å få eggløsning. Du får kjøpt pillen reseptfritt på apoteket. Her kan du lese mer om hvordan ellaOne virker.

Rådfør deg med lege eller apotek om alternative metoder for nødprevensjon.

 

 

ellaOne® er et reseptfritt legemiddel som inneholder ulipristalacetat.  Brukes til å unngå graviditet etter ubeskyttet samleie eller dersom prevensjons-metode har sviktet. Skal ikke brukes regelmessig. ellaOne kan virke mindre effektivt hvis du har brukt visse andre legemidler i løpet av de siste 4 ukene. Det gjelder særlig legemidler brukt i behandling av epilepsi, tuberkulose, HIV-infeksjon eller plantebaserte legemidler som inneholder Johannes urt. Hvis du bruker disse legemidlene eller hvis du har forsinket menstruasjon eller andre tegn på graviditet, har alvorlig astma eller alvorlig leversykdom må du rådføre deg med lege. Les pakningsvedlegget før bruk.

 

Referanser:

PIL ellaOne®

Id nummer: NO/ULP/1216/0014

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *