Om du har ubeskyttet sex i perioden du har eggløsning er det stor sjanse for at du kan bli gravid. Men betyr det at du ikke kan bli befruktet når du er i en «sikker periode»? Her får du svaret.

 

Siden sædceller kan leve i livmoren opptil fem dager etter et samleie, er det risiko for å bli gravid i perioden fra fem dager før eggløsning, til én dag etter selve eggløsningsdagen. Om du har ubeskyttet sex i løpet av disse dagene er det altså sannsynlighet for at du kan bli gravid.

 

Sikre perioder

«Rytmemetoden», også kalt «kalendermetoden» er en av våre eldste prevensjonsmetoder. Metoden
går ut på at du kun har sex på dager hvor det er liten sannsynlighet for å bli befruktet. Men for å kunne stole på denne metoden må du vite nøyaktig når du har eggløsning og når du er i den fruktbare perioden.

 

Er sikre perioder sikre? 

Å bruke «sikre perioder» som en prevensjonsmetode kan dessverre lett slå feil. Det er nemlig ikke alle som vet nøyaktig når de har eggløsning. Tiden mellom eggløsning og neste menstruasjon er som oftest konstant på 12–14 dager. Men tiden mellom begynnelsen av en menstruasjon og neste eggløsning kan variere ganske mye. Selv om den normalt ligger på fjorten dager, varierer den gjerne fra kvinne til kvinne. «Dag 14» er med andre ord en myte.

 

Når vet man at man har eggløsning?

Eggløsning skjer vanligvis én gang per menstruasjonssyklus. Vanligvis stiger kroppstemperaturen med 0,5 grader når man har eggløsning. Man kan også merke eggløsningen på utfloden ved at sekretet blir gjennomsiktig og seigt. En del kvinner merker at de har eggløsning ved at de får vondt nederst i magen, men dette er ikke et sikkert tegn. Om du vil vite eksakt når du har eggløsning bør du derfor ta en eggløsningstest.

 

Har du regelmessig eller uregelmessig mens?

Evnen din til å bli gravid varierer gjennom menstruasjonssyklusen. Men har du uregelmessig mens eller nettopp har sluttet på p-piller er det så og si umulig å vite når du har neste eggløsning. For å få en indikasjon på hvorvidt du har regelmessig eller uregelmessig eggløsning er det lurt å kartlegge syklusen sin over tid. Dette kan for eksempel gjøres ved hjelp av en app eller en eggløsningskalkulator.

 

Høy feilrate

Dessverre er det et gap mellom teori og praksis når det kommer til å bruke «sikre perioder» som prevensjonsmetode. Metoden har høy feilrate sammenliknet med bruk av kondomer og p-piller. Dette gjør metoden mer egnet for kvinner som ønsker å bli gravide, fremfor de som ikke vil bli det.
Metoden beskytter heller ikke mot kjønnssykdommer slik kondomer gjør. Og du kan som nevnt bare bruke metoden dersom du har helt regelmessig menstruasjon.

 

Hva om uhellet er ute?

Evnen din til å bli gravid varierer gjennom menstruasjonssyklusen. Har du hatt ubeskyttet sex og allerede har hatt eggløsning er det en risiko for at du kan bli gravid. Er du usikker på hvorvidt du er i en sikker periode eller ikke kan det være lurt å ta en angrepille for å være på den sikre siden, dersom du ikke ønsker å bli gravid.

Angrepillen ellaOne forsinker eggløsningen, slik at sædcellene som venter i egglederne ikke kan gjøre deg gravid. Pillen har effekt inntil 120 timer (fem døgn) etter samleie. Det er i tillegg viktig at du tar en graviditetstest ca. tre uker etter du har tatt nødprevensjon for å sikre deg at pillene har virket. Og husk at en angrepille kun bør brukes i nødstilfelle, og ikke som prevensjon.

 

ellaOne får du kjøpt reseptfritt på apotek, og i et utvalg dagligvarebutikker, kiosker og bensinstasjoner.

 

ellaOne® er et reseptfritt legemiddel som inneholder ulipristalacetat.  Brukes til å unngå graviditet etter ubeskyttet samleie eller dersom prevensjons-metode har sviktet. Skal ikke brukes regelmessig. ellaOne kan virke mindre effektivt hvis du har brukt visse andre legemidler i løpet av de siste 4 ukene. Det gjelder særlig legemidler brukt i behandling av epilepsi, tuberkulose, HIV-infeksjon eller plantebaserte legemidler som inneholder Johannes urt. Hvis du bruker disse legemidlene eller hvis du har forsinket menstruasjon eller andre tegn på graviditet, har alvorlig astma eller alvorlig leversykdom må du rådføre deg med lege. Les pakningsvedlegget før bruk.

 

ID nummer: NO/ULP/1117/0010

 

Referanser:

Pakningsvedlegg ellaOne
https://nhi.no/familie/seksualitet-og-prevensjon/sikre-perioder/
http://www.gravidjaellernei.no/om-graviditet/egglosning/
http://www.rfsu.se/no/Norsk/Info-om-kjonnsykdommer-og-prevensjon/Prevensjon/Ovrige-metoder/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *