Kvinne sitter på toalettet med en graviditetstest i hånden

Det er ikke alltid like lett å huske prevensjon.

Vi vet alle hvor lett det er å glemme prevensjonen når man er ivrig eller forelsket. Heldigvis trenger ikke uhellet å gi konsekvenser for resten av livet, hvis du sørger for å sikre din egen fremtid.

Du har vært lenge i et forhold og plutselig virker ikke prevensjon så viktig, selv om du absolutt ikke er klar for å få barn. Eller kanskje dere har vært på fest, og glemmer kondomet i farta? Å glemme beskyttelsen kan skje alle.

 

LITEN TABBE KAN GI STORE KONSEKVENSER

Selv om prevensjonen kanskje ikke er førsteprioritet der og da, kan glemt prevensjon få store konsekvenser. Du kan få en kjønnssykdom som du må slite med resten av livet, og/eller du kan risikere å bli gravid.

For å unngå dette, er det lurt å gjøre det så enkelt som mulig å huske prevensjonen. Tenk gjennom hva som kan skje, og bestem deg for at prevensjonen skal være på plass før dere setter i gang.

Kondomer er den eneste prevensjonsmetoden som beskytter både mot graviditet og kjønnssykdommer. Legg derfor kondomet lett tilgjengelig, å ta det på før dere begynner.

 

SIKRE DIN FREMTID

Hvis du til tross for planlegging og tilrettelegging glemmer prevensjonen, bør du sørge for å sikre deg selv best mulig.

Det første du bør gjøre, er å forhindre en eventuell uønsket graviditet. Angrepillen ellaOne selges reseptfritt på apoteket. Pillen er mer effektiv jo tidligere tabletten tas etter ubeskyttet samleie. Du bør ta ellaOne så raskt som mulig, og ikke senere enn 5 dager (120 timer) etter ubeskyttet samleie eller prevensjonssvikt.

 

HVORDAN VET JEG OM ELLAONE HAR VIRKET?

Du kan ikke vite om ellaOne har virket før du får din neste menstruasjon. Etter å ha tatt ellaOne får de fleste kvinner normal menstruasjon til forventet tidspunkt. Noen kan få menstruasjonen senere eller tidligere enn normalt. Hvis menstruasjonen er mer enn 7 dager forsinket, er unormal, du opplever symptomer som magesmerter, kvalme, oppkast eller smerter i brystene, eller du lurer på om du kan være gravid, bør du ta en graviditetstest.

Det er også viktig at du tester deg for kjønnssykdommer. Mange av dem er symptomfrie lenge, men kan gi langvarige skader på kroppen din. I tillegg risikerer du å smitte andre. Husk at alle kan ha kjønnssykdommer, uansett hvor godt du kjenner dem. Dra derfor til legen og test deg, så kan du være helt trygg på at samleiet har gitt deg noen ubehagelige konsekvenser.

Rådfør deg med lege eller apotek om alternative metoder for nødprevensjon.

 

 

ellaOne® er et reseptfritt legemiddel som inneholder ulipristalacetat.  Brukes til å unngå graviditet etter ubeskyttet samleie eller dersom prevensjons-metode har sviktet. Skal ikke brukes regelmessig. ellaOne kan virke mindre effektivt hvis du har brukt visse andre legemidler i løpet av de siste 4 ukene. Det gjelder særlig legemidler brukt i behandling av epilepsi, tuberkulose, HIV-infeksjon eller plantebaserte legemidler som inneholder Johannes urt. Hvis du bruker disse legemidlene eller hvis du har forsinket menstruasjon eller andre tegn på graviditet, har alvorlig astma eller alvorlig leversykdom må du rådføre deg med lege. Les pakningsvedlegget før bruk.

 

Referanser:

PIL ellaOne®

Id nummer: NO/ULP/1216/0014