Det er ikke alltid like lett å huske prevensjon. Og dessverre kan det få uønskede konsekvenser om du glemmer å beskytte deg. Dette er viktig å tenke på om du har glemt beskyttelse.

Å glemme beskyttelse kan skje alle. Når du er ivrig og forelsket kan det være lett å glemme prevensjonen. Har du vært i et forhold lenge kan prevensjon plutselig ikke virke like viktig lengre, selv om du absolutt ikke er klar for å få barn. Kondomet kan sprekke og man kan også glemme å ta en p-pille. Heldigvis trenger ikke uhellet gi konsekvenser for resten av livet ditt om du bruker nødprevensjon.

 

LITEN TABBE KAN GI STORE KONSEKVENSER

Selv om prevensjon kanskje ikke er førsteprioritet der og da, kan det føre til store konsekvenser om du glemmer den. Du kan risikere å få en kjønnssykdom du må slite med resten av livet, og/eller du kan bli gravid.

For å unngå dette, er det lurt å gjøre det så enkelt som mulig å huske prevensjonen. Tenk gjennom hva som kan skje, og bestem deg for at prevensjonen skal være på plass før dere setter i gang. Går du på p-piller kan det for eksempel være lurt å ha en påminnelse på telefonen, slik at du ikke glemmer en pille.

Kondomer er den eneste prevensjonsmetoden som beskytter både mot graviditet og kjønnssykdommer. Ha derfor kondomet lett tilgjengelig, og ta det på før dere begynner.

 

SIKRE DIN FREMTID MED NØDPREVENSJON

Hvis du, til tross for planlegging og tilrettelegging glemmer prevensjonen, bør du sørge for å sikre deg med nødprevensjon om du ikke ønsker å bli gravid. Angrepillen ellaOne forsinker eggløsningen slik at sædcellene ikke kan gjøre deg gravid. Pillen bør tas så raskt som mulig etter et ubeskyttet samleie, og ikke senere enn 120 timer (fem døgn). Pillen er mer effektiv jo tidligere den tas. ellaOne selges reseptfritt på apoteket.

 

HVORDAN VET JEG OM ELLAONE HAR VIRKET?

Du kan ikke vite om ellaOne har virket før du får din neste menstruasjon. Etter å ha tatt ellaOne får de fleste kvinner normal menstruasjon til forventet tidspunkt. Noen kan få menstruasjonen senere eller tidligere enn normalt. Hvis menstruasjonen er mer enn 7 dager forsinket, er unormal, du opplever symptomer som magesmerter, kvalme, oppkast eller smerter i brystene, eller du lurer på om du kan være gravid, bør du ta en graviditetstest.

 

HUSK Å TESTE DEG

Det er også viktig at du tester deg for kjønnssykdommer. Mange av dem er symptomfrie lenge, men kan gi langvarige skader på kroppen din. I tillegg risikerer du å smitte andre. Husk at alle kan ha kjønnssykdommer, uansett hvor godt du kjenner dem. Dra derfor til legen eller en helsestasjon og test deg, så kan du være helt trygg på at samleiet har ikke har gitt deg noen ubehagelige konsekvenser.

Rådfør deg med lege eller apotek om alternative metoder for nødprevensjon.

 

ellaOne® er et reseptfritt legemiddel som inneholder ulipristalacetat.  Brukes til å unngå graviditet etter ubeskyttet samleie eller dersom prevensjons-metode har sviktet. Skal ikke brukes regelmessig. ellaOne kan virke mindre effektivt hvis du har brukt visse andre legemidler i løpet av de siste 4 ukene. Det gjelder særlig legemidler brukt i behandling av epilepsi, tuberkulose, HIV-infeksjon eller plantebaserte legemidler som inneholder Johannes urt. Hvis du bruker disse legemidlene eller hvis du har forsinket menstruasjon eller andre tegn på graviditet, har alvorlig astma eller alvorlig leversykdom må du rådføre deg med lege. Les pakningsvedlegget før bruk.

 

Referanser:

PIL ellaOne®

Id nummer: NO/ULP/1216/0014

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *