Mange bekymrer seg for hva som kan skje hvis kondomet sprekker. Hvorfor skjer det, og hva bør du gjøre for å sørge for at du ikke blir gravid?

SKJØR LATEKS

Det er flere grunner til at kondomet kan sprekke.

Mange tror at det gir ekstra sikkerhet å bruke to kondomer utenpå hverandre, men friksjonen mellom kondomene kan faktisk føre til at de sprekker. Derfor bør kondomene brukes slik som anbefalt, én og én.

Ta kondomet på slik bruksanvisningen viser. Tuppen skal klemmes sammen for å unngå at den sprekker når mannen får utløsning. Husk også at negler eller andre skarpe gjenstander kan skade kondomet. Bruk ikke kondomer som har gått ut på dato.

Vær også obs på at olje kan løse opp kondomet. Unngå derfor å bruke oljer eller glidemidler som inneholder fett, kjøp heller et vannbasert eller silikonbasert glidemiddel hvis dere trenger det.

 

GRAVIDITET

Det første man tenker på hvis kondomet sprekker, er som regel graviditet. Og det er også dette du bør beskytte deg mot først.

På apoteket, og i flere kiosker, dagligvare og bensinstasjoner, får du kjøpt angrepillen. Pillen skal tas så raskt som mulig etter at du har hatt ubeskyttet samleie.

For å være helt sikker på at du ikke har blitt gravid, bør du ta en graviditetstest etter 3-4 uker.

 

KJØNNSSYKDOMMER

Hvis kondomet sprekker, er du heller ikke beskyttet mot eventuelle kjønnssykdommer. Derfor anbefales det at du så raskt som mulig drar til legen for å teste deg. Husk at kjønnssykdommene kan smitte andre, og at de kan skade deg på sikt.

Kondomer beskytter både mot graviditet og kjønnssykdommer. Hvis kondomet brukes riktig, er det små sjanser for at den skal sprekke. Men hvis uhellet skulle være ute, er det greit å vite at angrepillen kan beskytte deg mot graviditet.

Rådfør deg med lege eller apotek om alternative metoder for nødprevensjon.

 

 

ellaOne® er et reseptfritt legemiddel som inneholder ulipristalacetat.  Brukes til å unngå graviditet etter ubeskyttet samleie eller dersom prevensjons-metode har sviktet. Skal ikke brukes regelmessig. ellaOne kan virke mindre effektivt hvis du har brukt visse andre legemidler i løpet av de siste 4 ukene. Det gjelder særlig legemidler brukt i behandling av epilepsi, tuberkulose, HIV-infeksjon eller plantebaserte legemidler som inneholder Johannes urt. Hvis du bruker disse legemidlene eller hvis du har forsinket menstruasjon eller andre tegn på graviditet, har alvorlig astma eller alvorlig leversykdom må du rådføre deg med lege. Les pakningsvedlegget før bruk.

 

Referanser:

Sex og samfunn, kondom (cited:06.01.17) http://sexogsamfunn.no/prevensjon/kondom/

PIL ellaOne®

Id nummer: NO/ULP/1216/0014

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *