Det finnes mange typer prevensjon, men ingen av dem er 100 prosent trygge. Dessuten er det rom for å gjøre menneskelige feil, som å glemme en p-pille eller ta på kondomet feil.

BESKYTT DEG

For at du skal bli gravid, må en sædcelle møte din eggcelle. Det er størst sjanse for dette hvis mannen får utløsning inni deg i perioden rundt eggløsning. Imidlertid kan du også bli gravid utenom eggløsningen, og selv om mannen ikke får utløsning.

Sædcellene kan nemlig overleve flere dager i skjeden, og mannen lekker ofte sæd også før utløsningen. Eggløsningen kommer heller ikke alltid til nøyaktig samme tid hver måned. Derfor er det viktig at du bruker prevensjon, og ikke stoler på at det er nok og ”hoppe av i svingen”.

Husk også at du bør beskytte deg mot kjønnssykdommer, og da er kondomer det aller beste alternativet.

 

UHELL SKJER

Uansett hvor forsiktig du er, kan uhell skje. Plutselig glemmer du p-pillen, eller kondomet sprekker. Da er det greit å vite at du ikke trenger å få panikk.

Selv om prevensjonen har sviktet, er det ikke sikkert at du er gravid. Det kan imidlertid være lurt å ta noen grep for å forminske sjansene for en uønsket graviditet. Angrepillen inneholder et stoff som gjør det enda mindre sannsynlig at du blir gravid, slik at du slipper å bekymre deg.

 

EKSTRA SIKKERHET

Angrepillen skal helst tas så raskt som mulig etter ubeskyttet samleie. Hvis neste menstruasjon er mer enn syv dager forsinket eller virker unormal, kan det være lurt å ta en graviditetstest. Jo tidligere du tar angrepillen, jo mer effektiv er den.

Angrepillen selges reseptfritt på apotek, og i flere kiosker, dagligvare og bensinstasjoner. Angrepillen skal være enkel å få tak i hvis du er redd for at din prevensjon har sviktet.

 

HVORDAN VET JEG OM ELLAONE HAR VIRKET?

Du kan ikke vite om ellaOne har virket før du får din neste menstruasjon. Etter å ha tatt ellaOne får de fleste kvinner normal menstruasjon til forventet tidspunkt. Noen kan få menstruasjonen senere eller tidligere enn normalt. Hvis menstruasjonen er mer enn 7 dager forsinket, er unormal, du opplever symptomer som mage-smerter, kvalme, oppkast eller smerter i brystene, eller du lurer på om du kan være gravid, bør du ta en graviditetstest.

Husk at angrepillen ikke beskytter mot kjønnssykdommer, så det kan lønne seg å ta en tur til legen hvis du er usikker på om du kan ha blitt smittet.

Rådfør deg med lege eller apotek om alternative metoder for nødprevensjon.

 

ellaOne® er et reseptfritt legemiddel som inneholder ulipristalacetat.  Brukes til å unngå graviditet etter ubeskyttet samleie eller dersom prevensjons-metode har sviktet. Skal ikke brukes regelmessig. ellaOne kan virke mindre effektivt hvis du har brukt visse andre legemidler i løpet av de siste 4 ukene. Det gjelder særlig legemidler brukt i behandling av epilepsi, tuberkulose, HIV-infeksjon eller plantebaserte legemidler som inneholder Johannes urt. Hvis du bruker disse legemidlene eller hvis du har forsinket menstruasjon eller andre tegn på graviditet, har alvorlig astma eller alvorlig leversykdom må du rådføre deg med lege. Les pakningsvedlegget før bruk.

 

Referanser:

Sex og samfunn, sæd (cited 6.1.17)
http://sexogsamfunn.no/kropp/saed/

Pakningsvedlegg ellaOne®

Id nummer: NO/ULP/1216/0014

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *