En tett nese kan være til besvær for både liten og stor

Når familiens minstemann er tett i nesen, kan det gå utover hele familien. Ikke bare kan en tett nese være svært ubehagelig og gjøre selv viktige ting som amming vanskelig, men den kan også gå utover nattesøvnen til både barnet og foreldrene. Heldigvis finnes noen enkle tiltak som kan bedre situasjonen betraktelig.

 

Rhinox nesedråper finnes i 3 styrker til hele familien.

 

Tett nese hos de aller minste

Barn i alle aldre kan oppleve tett nese, og årsakene kan være mange. Mange tenker umiddelbart at en tett nese henger sammen med forkjølelse, men for barn under seks måneder er det sjeldent dette som er årsaken. For barn i denne alderen henger nemlig neselyden ofte sammen med andre ting, og er sjeldent alvorlig.

Ved rene nese- eller snorkelyder som ellers ikke plager barnet, er det ikke nødvendig å gjøre noe. Dersom du imidlertid opplever at den tette nesen gjør det vanskelig for barnet å la seg amme eller sove, kan det hjelpe å dryppe et par dråper morsmelk eller saltvannsdråper i barnets nesebor.

 

Både morsmelk og saltvannsdråper bidrar til å skylle bort slim og skorper, og dette er ofte nok til å minke tettheten.

 

Barn over seks måneder

Fra halvtårsalderen er det imidlertid forkjølelse som er den vanligste årsaken til tett nese hos barn. Etter at barnet  begynner i barnehagen, og fremdeles ikke har dannet antistoffer mot enkelte virus som de gjerne blir spesielt utsatt for her, kan nesa renne ofte.

En forkjølelse kan være veldig ubehagelig for de minste, blant annet fordi små barn er avhengig av mye søvn. nesehulrommene blir trangere når man ligger, og tettheten i nesen oppleves derfor som verre. Et godt tips kan være å bygge opp hodeenden på sengen til barnet med noen centimeter. Dette kan lette på trykket i nese og bihuler og samtidig redusere slimhinnehevelsen. Det er ikke farlig å la barnet sove slik, enten det er forkjølet eller ikke.

 

Endelig er Rhinox nesedråper tilbake!

Er barnet veldig plaget av tett nese, kan et godt alternativ være å bruke slimhinneavsvellende nesedråper.. Rhinox skal bare brukes til barn under 2 år etter anbefaling fra lege, apotek eller helsesøster.

 

Rhinox 0,1 mg er et reseptfritt legemiddel som raskt åpner opp nesa når den er tett. Rhinox® er et reseptfritt legemiddel som inneholder oksymetazolinhydroklorid og brukes mot tett nese ved forkjølelse. 0,25mg/ml skal ikke brukes i mer enn 5 sammenhengende dager (barn 2-10 år). 0,5 mg/ml skal ikke brukes i mer enn 10 dager sammenhengende (voksne og barn over 10 år). Skal bare brukes til barn under to år etter avtale med lege, apotek eller helsesøster.

 

Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

 

Referanse:

Felleskatalogen, informasjon om forkjølelse (15.10.17)

Helsebiblioteket, (15.10.17)

Helsenorge (15.10.17)

Pakningsvedlegg Rhinox

Publisert november 29, 2017. Sist oppdatert: april 25, 2019.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *