Kvinne som gir et barn hostesaft med skje

Når du går på apoteket og kjøper hostesaft, er det greit å vite det finnes to typer hoste; tørrhoste og slimhoste. Du må kjøpe den varianten som er beregnet på din type hoste.

Ved luftveisinfeksjoner som for eksempel ved forkjølelse er det vanlig å hoste. Hosten er kroppens måte å kvitte seg med slim og fremmede partikler på. Hoste er ubehagelig, og det kan være vanskelig å både spise og snakke når du har hoste. Når du hoster sprer du også dråpesmitte.

 

SLIMHOSTE

Slimhoste innebærer som navnet tilsier at du hoster opp slim – en såkalt produktiv hoste. Har du slimhoste er det viktig at slimet kommer opp fra luftveiene.

Du kan ta Solvipect hostemikstur mot slimhoste. Solvipect er et reseptfritt legemiddel som gjør at det seige slimet blir mer tyntflytende og derfor lettere å hoste opp. Solvipect fås kjøpt reseptfritt på apoteket.

Granon 200 mg kan også tas mot slimhoste. Det er en reseptfri brusetablett med sitronsmak som brukes til kortidsbehandling av seigt slim i luftveiene. Granon løser opp slim ved å gjøre det mer tyntflytende, og dermed lettere å hoste opp.

 

TØRRHOSTE

Tørrhoste er en ren irritasjonshoste. Du hoster ikke opp slim, hosten er uproduktiv.

Noskapin er et reseptfritt legemiddel mot tørrhoste. Legemidlet demper hosten ved at hosterefleksen hemmes. Ved siden av hostesaft finnes også Noskapin® i tablettform for både barn og voksne.

 

LINDRER

For å lindre hoste og andre forkjølelsesplager kan du også bruke Dekadin. Dette er sugetabletter som lindrer vond hals samtidig som den smaker godt.

 

FÅ NOK HVILE

Siden hoste som regel forekommer i forbindelse med luftveisinfeksjoner er hvile også viktig.

Hvis du har tett nese i tillegg til kranglete hals, kan du vurdere å bruke en nesespray som åpner luftveiene. Husk at det kan være lurt å sitte oppreist i sengen når nesen er tett.

Noskapin er en hostesaft som brukes mot tørrhoste. Noskapin inneholder noskapinhydroklorid og skal ikke brukes ved graviditet eller under amming.

Solvipect er en hostesaft som brukes mot slimhoste og inneholder guaifenesin.

 

 

Referanser:

Pakningsvedlegg Noskapin og Solvipect

Felleskatalogen, pasientinformasjon om hoste (cited: 06.12.16) 

Norsk helseinformatikk, hoste veiviser (cited: 06.12.16)

NORSTAT shopperanalyse forkjølelseskunden, mars 2013

 

ID nummer: NO/VAR/1216/0009

6 responses to “Dette bør du vite om hostesaft

  1. Hei når jeg hoster så blir mitt venstre bein helt numment,har i kke følse på ca 8 til 10 sekunder,hva er detta,har hatt det i ca 3 år nå,mvh Hilde Karlsen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *