Dame som hoster inn i papir

Hosting er ikke en sykdom, men et symptom. Behandling av hosten avhenger av årsaken til hosten.

Noen plages med hoste på grunn av astma, og har du røyket fast i mange år kan også dette være grunnen til at du hoster. Hoste kan også komme i forbindelse med forkjølelse eller andre akutte luftveisinfeksjoner.

 

TØRRHOSTE ELLER SLIMHOSTE?

Det finnes hovedsakelig to typer hoste, tørrhoste og slimhoste (produktiv hoste).

Tørrhoste kan forekomme i etterkant av en ordinær luftveisinfeksjon som for eksempel forkjølelse, og kan ofte gå hardt ut over nattesøvnen.

Slimhoste er en såkalt produktiv hoste, og har som funksjon å få slimet opp fra luftveiene. Slimhoste kan komme på slutten av uskyldige kortvarige infeksjoner, når slim skal komme opp.

 

VELG RIKTIG BEHANDLING TIL HOSTEN

Det finnes heldigvis midler som kan lindre den plagsomme hosten, men det er ikke det er samme hva du tar. Det er viktig skille mellom slimløsende og noe som er hostedempende. Om er usikker bør du spørre på apoteket.

Ved irriterende tørrhoste kan det være bra å bruke et hostedempende middel. Noskapin  er det eneste reseptfrie legemiddelet mot tørrhoste. Dette fungerer ved at selve hosterefleksen hemmes, slik at hosten stilner. Noskapin fås både i form av hostesaft og tabletter, til både barn og voksne.

Sliter du derimot med slim i luftveiene er det viktig at du får hostet dette opp. Solvipect, gjør slimet mer tyntflytende, og dermed også enklere å hoste opp. Granon er et reseptfritt legemiddel som kan brukes ved kronisk bronkitt og inneholder acetylcystein. Granon løser opp slim og gjør det lettere å hoste opp. Kan brukes av voksne over 18 år.

Dersom du ikke blir kvitt hosten, bør du oppsøke din lege for å undersøke hva som er årsaken.

Vil du vite mer om hostesaft? Trykk her!
Noskapin® er en hostesaft som brukes mot tørrhoste. Noskapin® inneholder noskapinhydroklorid og skal ikke brukes ved graviditet eller under amming.

Solvipect® er en hostesaft som brukes mot slimhoste og inneholder guaifenesin.

Granon® er et reseptfritt legemiddel som inneholder acetylcystein. Granon kan brukes ved kronisk bronkitt til voksne over 18 år. Bruk ikke Granon dersom du nylig har hostet opp blod. Ved astma eller magesår skal Granon kun brukes i samråd med lege.

 

Referanser:

Pakningsvedlegg for Granon, Noskapin og Solvipect

Felleskatalogen, pasientinformasjon om hoste (cited: 06.12.16)

Norsk helseinformatikk, hoste veiviser (cited: 06.12.16)

 

Id nummer: NO/VAR/1216/0009