Kvinne i et kontor snyter nesen

Hosting og snufsing gjør seg ikke så bra når du ønsker å gjøre et godt inntrykk. Å utsette kolleger eller kunder for smitte, føles kanskje heller ikke greit.

Det finnes ingen mirakelkurer som helbreder en forkjølelse. Den må gå over av seg selv, noe som vanligvis tar rundt en uke.

Men det finnes råd som lindrer.

 

SLIPP SNUFSING

Som regel unngår man ikke tett eller rennende nese når man blir forkjølet. Dette er fordi virus angriper slimhinnen i nesen, slik at den sveller opp og du blir tett i nesen

Hvis du er tett i nesen kan du bruke en nesespray som virker slimhinneavsvellende. Da blir det enklere og puste. Før du bruker nesespray er det et godt tips å bruke saltvann, da virker nemlig nesesprayen bedre. Slimhinneavsvellende nesesprayer er reseptfrie legemidler, som for eksempel Zymelin.

Hvis nesen din er tett og samtidig renner, kan du bruke en nesespray som både stopper rennende og åpner tett nese. Zycomb er et reseptfritt legemiddel til voksne over 18 år som virker etter bare 15 minutter, og virkningen varer i opptil seks timer. Da rekker du mange møter før du trenger en ny dose nesespray.

 

HOPP OVER HOSTEN

Hoste er kroppens måte å kvitte seg med irritasjoner i luftveiene. Hoste deles inn i to kategorier; slimhoste og tørrhoste.

Ved slimhoste hoster du opp slim fra lungene. Det er viktig at slimet kommer opp. For å gjøre det enklere å få opp slimet, kan du ta en slimløsende hostesaft. Solvipect gjør slimet enklere å hoste opp, slik at du slipper hoste og surkling under møtene.

Tørrhoste er en irritasjonshoste hvor du ikke får opp noe slim. Hosten har i seg selv ingen annen funksjon enn å fortelle deg at luftveiene er irriterte. Derfor kan du  stoppe denne hosten med hostedempende legemidler. Noskapin fås reseptfritt på apoteket, og hemmer hosterefleksen. Da slipper du irriterende tørrhoste som ikke vil gi seg.

I tillegg kan du bruke sugetabletter eller varm drikke for å dempe hosten. Dekadin Hoste Islandsk lav er sugetabletter som virker lindrende ved hoste og lett slimløsende ved forkjølelse, det samme gjør Dekadin Hot Drink.

 

SMITTEFARLIG

Selv om du demper symptomene, kan du fortsatt smitte andre. Det er ikke bare gjennom hosting og nysing at forkjølelsesviruset sprer seg. Derfor er det ekstra viktig at du er nøye med å vaske hendene, og at du holder litt ekstra avstand til kunder og kolleger.

Husk også at den beste kuren mot forkjølelse er hvile, så det er kanskje ikke så dumt å holde sengen en dag eller to.

Zymelin er en nesespray som inneholder xylometazolin og brukes mot tett nese ved forkjølelse. Skal ikke brukes mer enn 5 dager sammenhengende til barn mellom 2-10 år, eller mer enn 10 dager sammenhengende til voksne.

Zycomb er en nesespray inneholder xylometazolinhydroklorid (0,5 mg/ml) og ipratropiumbromid (0,6 mg/ml). Brukes ved symptomatisk behandling av tett og rennende nese (rhinore) i forbindelse med forkjølelse. Dosering: Voksne 1 spray i hvert nesebor inntil 3 ganger daglig med minst 6 timers mellomrom. Skal ikke brukes sammenhengende i mer enn 7 dager eller til barn under 18 år.

Noskapin er en hostesaft som brukes mot tørrhoste. Noskapin inneholder noskapinhydroklorid og skal ikke brukes ved graviditet eller under amming.

Solvipect  er en hostesaft som brukes mot slimhoste og inneholder guaifenesin.

 

 

Referanser:

Felleskatalogen, informasjon om forkjølelse (cited 12.12.16)

Pakningsvedlegg RhinoxZymelinZycombNoskapin og Solvipect

 

ID nummer: NO/VAR/1216/0009