Ikke få søvnen ødelagt av natthoste

Forbinder du høst og vinter med plagsom hoste som går utover nattesøvnen? Da er du ikke alene.

Høsten er høysesong for snufsing, vond hals, ømme ledd og hoste. Sistnevnte har en tendens til å gå utover nattesøvnen, men det finnes heldigvis noen enkle grep du kan gjøre for å bedre situasjonen.

 

Først og fremst – hva er hoste? 

Hoste er en refleks som oppstår når slimhinnen blir betent, eller kroppen forsøker å fjerne fremmedlegemer som støv, puss eller slim fra luftveiene. Ingrid Wigum Gjersvold, produktsjef for forkjølelsesprodukter, forteller at det er vanlig å skille mellom to typer hoste, nemlig slimhoste og tørrhoste.

 

– Slimhoste er såkalt produktiv hoste, som vil si at den har en viktig nyttefunksjon. Ved en slik type hoste skal slimet ut. Det er derfor viktig at den ikke blir dempet med medikamenter forbeholdt tørrhoste, men med slimløsende middel. I verste fall kan slim bli liggende igjen i luftveiene og danne grobunn for ulike bakterier, forteller Wigum Gjersvold.

 

– Den andre typen hoste kalles tørrhoste. Til forskjell fra slimhoste har denne hosten liten nyttefunksjon, annet enn å irritere. Tørrhosten kan derfor trygt dempes ved behov.

Felles for både tørr- og slimhoste er at det er svært slitsomt – uansett når på døgnet den måtte oppstå. Det er imidlertid ikke til å stikke under en stol at hoste som ødelegger nattesøvnen kan oppleves som litt ekstra frustrerende.

 

Hvordan takle den plagsomme natthosten

Hoste kommer ofte i forbindelse med forkjølelse, og er derfor ikke alltid like lett å bli kvitt med det samme. Tid, et sunt kosthold, hvile og ikke minst god nattesøvn er derfor ofte alfa omega for å få bukt med det som forårsaker hosten. Dersom sistnevnte kompliseres av slitsom og aggressiv natthoste, finnes det imidlertid noen enkle grep du kan ta for å redde søvnen.

– Spesielt tørrhoste forverres når du ligger, så det kan derfor være lurt å legge hodet litt høyere enn vanlig. Dette kan gjøres ved hjelp av ekstra pute eller ved å legge noen bøker under sengebeina, forklarer Wigum Gjersvold.

 

Få i deg nok væske

Kilde forteller at det alltid er lurt å ha et glass vann stående ved sengekanten dersom hosten først har satt seg. Ikke bare føles væske lindrende for sår hals, men det løser også opp slim som kan irritere luftveiene.

– Et annet tips er å drikke noe varmt, som for eksempel te med ingefær eller sitron. Varm drikke kurerer ikke årsaken til hosten, men kan lindre både hoste og andre forkjølelsesrelaterte plager som sår hals. Dekadin hot drink er også et godt alternativ til te, fordi produktet inneholder timian som virker lindrende ved sår og hes hals og C-vitamin som bidrar til et normalt immunforsvar.

 

Honning som hostedemper

Dersom du ønsker å forsterke effekten av den varme drikken, kan det være lurt å tilsette en god skje med honning. I tillegg til å både lukte og smake godt, kan selv en enkel dose honning være en effektiv måte å redusere hostens intensitet på og dermed føre til mindre forstyrret søvn for den plagede. Dette gjelder så lenge hosten er forårsaket av ukompliserte øvre luftveisinfeksjoner som forkjølelse, forklarer Wigum Gjersvold.

 

Bli kvitt natthosten

I perioder hvor hosten gjør det spesielt vanskelig å sove, og ingen andre tips hjelper, kan det være lurt å ta et hostedempende eller slimløsende middel. Dersom dette blir aktuelt, er det imidlertid viktig å finne ut om du lider av slim- eller tørrhoste. Disse behandles forskjellig, og med forskjellige medikamenter. Ta kontakt med apotekpersonell dersom du trenger hjelp til å kartlegge hvilken type hoste du har.

 

 

NO/XLT/1017/0004

Publisert oktober 31, 2017

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte produkter

Nycomed

Granon

200 mg - 20 brusetabletter

Brusetabletter

Nycomed

Granon

600 mg - 20 brusetabletter

Brusetabletter