Kvinne sitter i senga og snyter nesen

Når nesa renner, halsen er sår og hodet kjennes ut som det er fullt av bomull, kan det føles som om du aldri kommer til å bli frisk.

Men selv om det ikke finnes noen kur mot forkjølelse, er det mye du kan gjøre for å lindre symptomene.

 

SØRG FOR HVILE

Trening er bra når du er frisk, men når du er forkjølet bør du la kroppen få ro. Det er også lurt å la kroppen slippe påkjenninger som røyk og alkohol.

Nå kan du med god samvittighet synke ned i sofaen med et pledd, en kopp varm drikke og en god bok. Dekadin® Hot Drink er en smakfull drikk du finner på apoteket. Den kommer med to smaker: Ingefær og sitron eller solbær og mentol. Begge varianter inneholder C-vitamin, som er bra for et normalt immunforsvar, og timian, som hjelper mot hoste og andre forkjølelsessymptomer.

 

DEMP SYMPTOMENE

Det er deilig å ta livet med ro når du er forkjølet. Men de fleste av oss allikevel på jobb også når vi er forkjølet., og da er det bra å kunne dempe symptomene.

Tett nese lindrer du enklest med nesespray. Men visste du at du bør bruke saltvannsnesesprayførst? Da får du renset opp nesen, og kan dermed klare deg med mindre nesespray. Hvis du fortsatt er tett i nesen, kan du bruke Zycomb nesespray, et reseptfritt legemiddel til voksne som både stopper rennende nese og åpner tett nese. Husk at nesespray bare skal brukes i 7 dager, mens saltvann kan brukes så lenge du vil.

Sår hals kan være et av de første symptomene på en forkjølelse. Dekadin er sugetabletter som virker lindrende ved hoste.

Når vi er forkjølet, begynner vi gjerne å hoste. Hosten kan du lindre med sugetablettene Dekadin Hoste. Hvis du ikke blir kvitt hosten, kan du forsøke reseptfrie legemidler. Du kan bruke Noskapin som finnes som tabletter og hostesaft hvis du har tørrhoste, og Solvipect ved slimhoste. Det er viktig at du velger riktig hostesaft, og spør på apoteket hvis du er i tvil.

Ved å ta litt ekstra vare på deg selv kan du sørge for at forkjølelsessymptomene blir mildere. Etter en uke eller to bør du føle deg bedre, hvis ikke bør du ta kontakt med legen.

Zycomb er en nesespray inneholder xylometazolinhydroklorid (0,5 mg/ml) og ipratropiumbromid (0,6 mg/ml). Brukes ved symptomatisk behandling av tett og rennende nese (rhinore) i forbindelse med forkjølelse. Dosering: Voksne 1 spray i hvert nesebor inntil 3 ganger daglig med minst 6 timers mellomrom. Skal ikke brukes sammenhengende i mer enn 7 dager eller til barn under 18 år.

Noskapin er en hostesaft som brukes mot tørrhoste. Noskapin® inneholder noskapinhydroklorid og skal ikke brukes ved graviditet eller under amming.

Solvipect er en hostesaft som brukes mot slimhoste og inneholder guaifenesin.

 

 

 

Referanser:

Forkjølelse NHI (cited 12.12.16)

 

ID nummer: NO/VAR/1216/0009