Slik kommer du deg gjennom forkjølelsen

Verkende hals, kriblende nese og gjerne en irriterende hoste. Som regel tar det en uke å bli frisk fra forkjølelse. Slik kan du lindre plagene.

HALSPASTILLER OG SALTVANN

Helt i starten av forkjølelsen er ofte sår hals det mest plagsomme. Det gjør ofte vondt å svelge og snakke, og vi skjønner at forkjølelsen har meldt sin ankomst. For å lindre sår hals kan du suge på halspastiller. Så fort du kjenner kribling i halsen, kan du med fordel ta halspastiller. Dekadin Hoste fås i to smaker, enten med eukalyptus og timian eller sharonfrukt og lakris.

Dekadin Hot Drink er en serie varme drikker som lindrer forkjølelsessymptomer. Du finner Dekadin på apoteket.

I tillegg kan du også med fordel skylle nesen med saltvann. Saltvannet bidrar til å styrke immunforsvaret i nesen ved å fukte og rense slimhinnene. Du bør også skylle nesen før du bruker nesespray, siden det kan bidra til at nesesprayen virker bedre.

 

NÅR FORKJØLELSEN SLÅR UT

Når forkjølelsen bryter ut for fullt, plages vi ofte av tett eller rennende nese. Når nesen er tett kan du bruke nesespray eller nesedråper som virker slimhinneavsvellende. Både Zymelin® og Rhinox® er reseptfrie legemidler som åpner opp nesen når den er tett. I tillegg bør du bruke en saltvannsspray.

Hvis nesen både er tett og renner, kan du prøve den reseptfrie nesesprayen Zycomb®. Nesesprayen åpner tett nese, samtidig som den stopper rennende nese. Full effekt oppnås vanligvis i løpet av 15 minutter, og varer i rundt seks timer. Zycomb skal bare brukes til voksne over 18 år.

 

MOT HOSTEN

Forkjølelse gir ofte hoste. Hoste kan deles i to kategorier; tørrhoste og slimhoste.

Mot irriterende tørrhoste kan du bruke hostedempende legemidler. Noskapin er en hostesaft du får reseptfritt på apoteket, den demper hosterefleksen, demper hostekuler som ikke vil gi seg.

Når du har slimhoste er det viktig å få hostet opp slimet. Solvipect gjør slimet mer tyntflytende, slik at det blir enklere å hoste opp. Forkjølelse er aldri noen hyggelig opplevelse, men ved å bruke lindrende midler, kan du sørge for at forkjølelsen blir mye mindre plagsom. På apoteket finner du reseptfrie legemidler som kan bidra til å gjøre symptomene mildere, slik at du kan fokusere på å bli helt frisk.

LINDRE PLAGENE MED RETT PRODUKT

Rhinox nesespray inneholder oksymetazolinhydroklorid og brukes mot tett nese ved forkjølelse. 0,25mg/ml skal ikke brukes i mer en 5 sammenhengende dager (barn 2-10år). 0,5 mg/ml skal ikke brukes i mer en 10 sammenhengende dager (voksne og barn over 10 år).

Rhinox nesedråper virker på blodårene i neseslimhinnen og brukes lokalt i nesen for å lette luftpassasjen ved tett nese. Rhinox nesedråper finnes i 3 styrker til hele familien. Nesedråpene kommer i endosebeholdere som er hygieniske og enkle å bruke.

Zymelin er en nesespray som inneholder xylometazolin og brukes mot tett nese ved forkjølelse. Skal ikke brukes mer enn 5 dager sammenhengende til barn mellom 2-10 år, eller mer enn 10 dager sammenhengende til voksne.

Zycomb er en nesespray inneholder xylometazolinhydroklorid (0,5 mg/ml) og ipratropiumbromid (0,6 mg/ml). Brukes ved symptomatisk behandling av tett og rennende nese (rhinore) i forbindelse med forkjølelse. Dosering: Voksne 1 spray i hvert nesebor inntil 3 ganger daglig med minst 6 timers mellomrom. Skal ikke brukes sammenhengende i mer enn 7 dager eller til barn under 18 år.

Noskapin er en hostesaft som brukes mot tørrhoste. Noskapin® inneholder noskapinhydroklorid og skal ikke brukes ved graviditet eller under amming.

Solvipect er en hostesaft som brukes mot slimhoste og inneholder guaifenesin.

Granon 200 mg er en reseptfri brusetablett med sitronsmak som kan brukes til kortidsbehandling av seigt slim i luftveiene. Granon løser opp slim ved å gjøre det mer tyntflytende, og dermed lettere å hoste opp.

 

 

Referanse:
Felleskatalogen, informasjon om forkjølelse (cited 12.12.16) 

Pakningsvedlegg RhinoxZymelinZycombNoskapin og Solvipect

Felleskatalogen, pasientinformasjon om hoste (cited: 06.12.16)

Norsk helseinformatikk, hoste veiviser (cited: 06.12.16)

 

Id nummer: NO/VAR/1216/0009

Publisert januar 15, 2014

2 Responses

    1. Hei! Ved tett nese har vi både nesedråper og nesespray som kan hjelpe. Rhinox nesedråper eller nesespray, og Zymelin nesespray er til korttidsbehandling av tett nese og akutt bihulebetennelse. Du finner de alle på apoteket.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte produkter

Nycomed

Granon

200 mg - 20 brusetabletter

Brusetabletter

Nycomed

Granon

600 mg - 20 brusetabletter

Brusetabletter

Nycomed

Noskapin

2,2 mg - 100 ml

Hostemikstur

Nycomed

Noskapin

50 mg - 20 tabletter

Hostetabletter