Friskere Viten – en podcast om det du ikke allerede vet om helse og ernæring

Friskere Viten-logo
Nycoplus lanserer sin egen podcast Friskere Viten hvor klinisk ernæringsfysiolog Åse Andresen sammen med gjester løser små verdensproblemer rundt helse og ernæring. Tema i episodene omfatter blant annet graviditet, D-vitamin og solkrem, og hvorfor jern er viktig for folk som driver med kondisjonstrening.

Podcasten Friskere Viten fra Nycoplus er både underholdende, tankevekkende og kunnskapsbyggende, og består av korte episoder med sentrale tema som skal besvare spørsmål du kanskje ikke visste at du hadde. Den passer både for deg som er interessert i helse, ernæring, trening og næringsstoffer, men også for deg som liker podcaster hvor du kan lære noe nytt eller kan høre om kjente tema på en helt ny måte.

Friskere Viten vil på en enkel og forståelig måte fortelle deg det viktigste du trenger å vite om vitaminer og mineraler, hvordan disse påvirker kroppen vår og kanskje også motivere deg til å bevare helsen uten at du trenger å tenke så mye over at det er det du gjør.

Syv episoder av Friskere Viten er nå tilgjengelig på Spotify, iTunes og alle andre steder hvor du hører podcast, og tre til kommer i løpet av de neste ukene. Her kan du lese mer episodene og hva de handler om – klikk på link for å lytte.

 

Barn og ernæring: Hva trenger barn som er i vekst og utvikling?

Denne gangen vil vi snakke om barn og ernæring, hvor sistnevnte kan være litt utfordrende for noen. De fleste av oss vet hva det vil si å spise «sunt», men de færreste har tid til å sette seg inn i nøyaktig hva barn har behov for av næringsstoffer og hvordan man sikrer disse gjennom kostholdet. Her får du det viktigste du trenger å vite på en lettfattelig, underholdende og lærerik måte.

Denne episoden vil være særlig interessant for deg som ønsker at barna skal ha et lystbetont forhold til sunn mat, som fisk og grønnsaker. Panelet bestående av klinisk ernæringsfysiolog Åse Andresen og treningsentusiast og småbarnsmor Tina Skarbøe deler sine beste tips og erfaringer både fra sin egen barndom og fra egne barn.

 

Vitaminenes historie og mennesker som lever lenger enn noen gang

Hvor lenge ville jeg som nordmann leve hvis jeg var et gjennomsnittsmenneske med gjennomsnittsvaner, bodde i en gjennomsnittskommune og hadde gjennomsnittsgener? Dette kunne vi regnet ut hvis fremtiden blir som fortiden – men slik blir det neppe. Verden er i stadig endring, og forbedringer i kosthold og levekår påvirker hvor lenge vi lever, mens dårlige vaner og sykdommer gjør at vi lever kortere. Forskning gjør fremskritt, og det er stadig flere sykdommer vi kan overleve.

I dagens episode tar vi deg med på en reise i vitaminenes og mennesket historie fortalt på en helt ny måte.

 


Jakten på lykke: hvordan er sammenhengen mellom fysisk og mental helse i søken etter et godt liv?

Korona har satt stort preg på det meste av planer og sosiale sammenkomster, og ensomhet er noe som angår mange flere enn før. Det er krevende å leve i usikkerhet rundt helse, jobb, regler og restriksjoner – hvordan tar man godt vare på seg selv i en kollektiv krisesituasjon?

Martin Fossmo fra Røde Kors Ungdom og klinisk ernæringsfysiolog Åse Andresen snakker om fysiske og mentale grep vi kan ha godt av akkurat nå.

 

Les også: Disse helse-appene burde du ha på mobilen

 

Graviditet: Hvorfor trenger man flere næringsstoffer som gravid?

Hvorfor trenger vi flere næringsstoffer under graviditeten, hvordan kan vi stille de vanskelige, men viktige spørsmålene om kroppen under svangerskapet, og er det noen logisk forklaring på det mystiske fenomenet cravings?

Klinisk ernæringsfysiolog Åse Andresen tar seg av det faglige mens gjestene Ida Birk, influencer og kommende trebarnsmor, og Randi-Margrethe Haune, trebarnsmor med et tvillingpar, forteller om sine personlige opplevelser under svangerskapet.

 

Vegansk og vegetarisk kosthold: Hva bør man sørge for å få i seg når man kutter egg, melk og kjøtt fra kostholdet?

Lær mer om en av de store kostholdstrendene som virkelig er kommet for å bli, nemlig et redusert inntak av kjøtt og animalske produkter. 1 av 5 under 30 år oppgir at de spiser vegetarisk tre ganger i uken, og med den grønne bølgen som mange av dagens ungdom representerer er det forventet at dette tallet er økende. Det er noen forskjeller på pescetarianere, flexetarianere, vegetarianere og veganere.

Mange oppgir helsefordeler som en viktig motivasjon til å slutte å spise kjøtt. Finnes det dokumentasjon på at kosthold med lite kjøtt kan være bra for helsen? Er det eventuelt noen bakdeler ved å spise lite eller ingen kjøtt? To kliniske ernæringsfysiologer, Hanna Fjeldheim Dale og Åse Andresen, hjelper deg å ta en trygg vurdering hvis du tenker på å endre kosthold.

 

D-vitamin og solkrem: Stemmer det at vår venn solkremen har en dårlig D-vitamin-side?

I denne episoden om solkrem og D-vitamin får vi vite hvordan vi, kanskje uten å vite det, om sommeren hindrer kroppen å ta opp dette vitaminet ved at vi er flinke å smøre oss inn med beskyttende solkrem. Ikke nok med det så er det en ekstra utfordring for oss nordmenn å få i oss tilstrekkelig D-vitamin også om vinteren, særlig hvis du ikke spiser fisk.

Så, hvordan får vi egentlig i oss mengden D-vitamin som kroppen trenger? Svarene får du fra ekspertpanelet hudsykepleier Helene Skoje og klinisk ernæringsfysiolog Åse Andresen.

 

Les også: Dette må du vite hvis du planlegger norgesferie i sommer

 

Jern: Hvorfor er jern så viktig for folk som trener?

Denne episoden handler om mineralet jern og hvorfor det er viktig for oss alle – men særlig for deg som løper eller driver med utholdenhetstrening, ikke minst for dem av oss som spiser lite eller ingen kjøtt.

Klinisk ernæringsfysiolog Åse Andresen og Yngvar Andersen, foredragsholder og kursleder med et brennende engasjement for en sunn livsstil, diskuterer temaet som kan gi deg kunnskapen du trenger for å slå dine egne personlige rekorder.

 

Alle episodene kan du også finne samlet her – god fornøyelse!

Publisert mars 22, 2021

2 kommentarer

  1. Hello,
    I wanted to know that you people use gelatin from cattle, is this from hallal source or not. Like Muslims can use this or not?

    1. Hi and thanks for your question.
      The gelatin capsules used in the Nycoplus Omega-3 products have previously been labelled halal approved. This is based on certificates issued in Germany. Since the Islamic Council of Norway have stricter requirements for certification than a number of others, we have chosen to remove this labelling. It is up to each consumer to decide how strict they want to be. The products have not changed content. The origin of the gelatin is from cattle. We also have Nycoplus Vegetabilsk Omega-3 fra alger which is completely free from gelatin or other animal ingredients. Kind regards, Åse

Legg igjen en kommentar til Åse Andresen Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *