Denne julematen bør du unngå

Mat kan utløse halsbrannen, men årsaken kan også være en dysfunksjon i fordøyelsessystemet ditt.
Familien koser seg rundt bordet med ribbe, medisterkaker, pinnekjøtt og noe godt i glasset. Mens dere rydder av bordet kjenner du det. Den velkjente smerten nederst i brystet, som gjør det umulig å fortsette julekosen. Høres det kjent ut?

Selv om mat kan utløse halsbrannen, kan årsaken også være en dysfunksjon i fordøyelsessystemet ditt. Noen får halsbrann blant annet fordi lukkemuskelen mellom magesekken og spiserøret ikke fungerer slik den skal. Da kommer det sure mageinnholdet opp i spiserøret, noe som irriterer og svir. Selv om maten ikke er årsaken til problemene, kan den bidra til at du får mer og surere magesyre. Derfor kan det lønne seg å kjenne til hvilken mat som kan utløse smertene for deg.

Mat og drikke som kan gi halsbrann i julen

  • Fet mat (ribbe, pinnekjøtt, pølser, medisterkaker)
  • Sitrusfrukter eller juice (klementiner og appelsiner)
  • Sterkt krydret mat
  • Kaffe
  • Alkohol

Det er individuelt hvilke matvarer som utløser halsbrann, derfor bør du sørge for å notere deg hva du har spist når du får smerter. Dette kan hjelpe deg å unngå plagene senere.

Det kan hjelpe å velge magrere mat og drikke mindre kaffe. Her er det lurt å prøve seg frem.

SOMAC Control er et reseptfritt legemiddel for korttidsbehandling ved reflukssymptomer som halsbrann og sure oppstøt hos voksne.
SOMAC Control er et reseptfritt legemiddel for korttidsbehandling ved reflukssymptomer som halsbrann og sure oppstøt hos voksne.

 

Ytterligere lindring

For mange vil ikke endring av kostholdet være nok til å unngå smertene. Ved korttidsbehandling av halsbrann kan reseptfrie legemidler gi lindring. Har du plager over lengre tid, bør du gjøre noe med årsaken til problemet. Halsbrann er vanligere enn du tror.

Julen er en høytid der mat og kos spiller en viktig rolle. Ved å gjøre tiltak i tide og tilpasse kostholdet ditt kan du sørge for at julen blir koselig også for deg.

SOMAC Control® er et reseptfritt legemiddel for korttidsbehandling ved reflukssymptomer (f.eks. halsbrann, sure oppstøt) hos voksne. Inneholder 20 mg pantoprazol. Dette legemiddelet gir nødvendigvis ikke umiddelbar lindring. Bør ikke brukes dersom du er gravid eller ammer. Les pakningsvedlegget før bruk.

Kilder:
Norsk helseinformatikk, syreplager Helsenorge, https://helsenorge.no/sykdom/mage-og-tarm/halsbrann, Pakningsvedlegg SOMAC Control, Apotekforeningen
ID-nummer: NO/PANTO/1119/0008

Publisert september 27, 2019