For deg som sliter med halsbrann kan en feriereise være ekstra ille. Det er flere årsaker til dette, men ingen grunn til å få ødelagt ferien. 

MAT KAN VÆRE SYNDEREN

Selv om mat kan utløse halsbrann, så er årsaken til smertene egentlig en dysfunksjon i fordøyelsessystemet ditt. Man får halsbrann blant annet fordi lukkemuskelen mellom magesekken og spiserøret ikke fungerer slik den skal. Da kommer det sure mageinnholdet opp i spiserøret, noe som irriterer og svir. Selv om maten ikke er direkte årsak til problemene, kan den bidra til at du får mer og surere magesyre. Derfor lønner det seg å kjenne til hvilken mat som utløser smertene hos deg.

 

FERIEKOSEN SOM TRIGGER HALSBRANN

Når man har ferie vil man gjerne kose seg litt ekstra. Fristelsene er mange og i tillegg ønsker man både å slappe av og nyte ferien. Dessverre kan flere ferievaner bidra til at du lettere kan bli plaget av ubehagelig halsbrann. Om du føler at halsbrannen hindrer deg fra å være sosial med familie og venner er lurt å være klar over tingene som kan trigge halsbrann hos deg. Halsbrann bør så absolutt ikke ta fra deg feriegleden, derfor bør du være spesielt oppmerksom på følgende triggere:

  1. Sterk og krydret mat
  2. Fet og fritert mat
  3. Sitrusfrukter og juice
  4. Peppermynte
  5. Tomatprodukter
  6. Kaffe og andre koffeinholdige drikkevarer
  7. Sjokolade
  8. Alkohol
  9. Tobakk

 

TA MED DEG DE GODE VANENE PÅ FERIE

Endringer i daglige rutiner kan gjøre plagene verre, forsøk derfor å holde deg til noenlunde samme kosthold og behold de gode vanene. Det er lov å skeie ut litt i ferien, men gå gjerne en liten tur etter lunsjtid og hev hodeenden på solsengen selv om du kanskje aller helst vil ligge rett ut på solsengen. Halsbrann kan nemlig forverres når du ligger.

Det du spiser kan også gjøre halsbrannen verre, så merk deg hva som trigger halsbrann hos deg. Føler du forverring etter å ha spist mye grillet kjøtt, sterke dressinger eller fritert mat? Eller får du kanskje lett halsbrann når du drikker rødvin, øl eller røyker sigaretter? Hva som utløser eller forverrer halsbrann er ulikt fra person til person. Så gjør deg kjent med hva du føler at du reagerer på.

Når man er på ferie spiser man gjerne en sen middag, men unngår du alkohol og tunge måltider de siste timene før du legger deg vil du gjøre det selv en god tjeneste. Røyking kan også gi halsbrann, så ikke gi opp de sunne vanene dine selv om du er på ferie.

 

ENKEL LINDRING AV HALSBRANN

Ferien er ofte nøye planlagt, og vi har spinket og spart i månedsvis. Da er det unødvendig å kaste bort den dyrebare tiden på å ha det vondt. Sørg heller for å gjøre noe med årsaken til problemet, slik at du kan nyte ferien helt uten smerter.

Dersom du bare får halsbrann en sjelden gang, er løsningen å unngå livsstilen som gir deg plager. Du kan også ta syrenøytraliserende midler før å løse problemet der og da.

SOMAC Control® er et effektivt reseptfritt legemiddel for korttidsbehandling ved reflukssymptomer. Legemidlet hemmer produksjonen av syre i magen, og én tablett virker i opptil 24 timer. Tidligere har denne typen legemiddel kun vært å få på resept, men nå kan du kjøpe SOMAC Control® reseptfritt på apoteket. Les mer om legemiddelet

 

SOMAC Control® er et reseptfritt legemiddel for korttidsbehandling ved reflukssymptomer (f.eks. halsbrann, sure oppstøt) hos voksne. Inneholder 20 mg pantoprazol. Dette legemiddelet gir nødvendigvis ikke umiddelbar lindring. Bør ikke brukes dersom du er gravid eller ammer. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

 

Referanser:

Pakningsvedlegg SOMAC Control®

Norsk helseinformatikk, brystbrannsykdom (cited: 14.12.16) 

Helsenorge, halsbrann og sure oppstøt (cited: 14.12.16)

 

Id nummer: NO/PANTO/1216/0010

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *