Halsbrann er vanligere enn du tror

Undersøkelser viser at halsbrann er svært alminnelig. Hele én av tre opplever å ha halsbrann, og EN av FIRE har plager som stadig kommer tilbake.

SMERTEFULLT

For enkelte oppleves halsbrann «bare» ubehagelig, men andre kan oppleve det som svært smertefullt.

Mange føler at halsbrann kan gå ut over livskvaliteten. Noen blir hjemme fra jobb, og andre opplever at det påvirker sexlysten. Halsbrann og sure oppstøt kan også gi dårlig ånde. Hos noen kan tilstanden oppleves kortvarig men hos andre kan halsbrann plagene vare en hel dag og beskrives som langvarig og utmattende.3)

En undersøkelse som Takeda r gjort blant ca. 30.000 personer i Europa viser at halsbrann oppleves som et stort problem. Se bare på disse tallene:1,2)

  • 44 prosent sier at halsbrann påvirker deres livskvalitet
  • Gjennomsnittlig har de hatt halsbrann i seks til syv år
  • En av tre voksne opplever halsbrann
  • En av fire lider av tilbakevendende halsbrann
  • Majoriteten har smerter i flere timer hver dag
  • Fire av fem har ikke vært hos lege

 

LINDRING?

Når lukkemuskelen mellom magen og spiserøret ikke er helt tett, kan det lekke surt mageinnhold opp i spiserøret. Det er dette som mange kaller halsbrann. Spiserøret tåler ikke det sure miljøet slik magesekken gjør.

Det finnes flere ting du kan gjøre, og ved å oppsøke apotek kan du få hjelp. De har ekspertisen, og kan gi deg råd og veiledning.

Det finnes forskjellige behandlingsalternativ avhengig av varighet og graden av plager. Ved lette til moderate plager kan syrenøytraliserende produkter være et alternativ. De gir rask effekt, men gjør ingenting med selve årsaken til halsbrann. Ønsker du å prøve å gjøre noe med årsaken, kan du prøve en protonpumpehemmer. Et reseptfritt legemiddel for korttidsbehandling ved reflukssymptomer som hemmer selve syreproduksjonen. 4,5,6)

EN SYKDOM

Mange forbinder halsbrann med en usunn livsstil. Men det er en sannhet med modifikasjoner. Ofte er det jo lukkemuskelen mellom spiserør og magesekk som ikke fungerer slik den skal, og hos enkelte kan dette forverres ved inntak av mat og drikke. For mange er halsbrann ikke bare en plage, men en sykdom.4,5,6)

 

Referanser:
1. Haag et al. The 13-nation study of upper GI symptoms; age and and gender effects. Abstract accepted for publication at DDW 2009, Chicago

2. Abstract accepted for publication at DDW 2009, Chicago The 13-nation study of upper GI systems: age and gender e ects Haag, S. et al.

3. Ingela Wiklund. Review of the Quality of Life and Burden of Illness in Gastroesophageal Reflux Disease Digestive Diseases 2004;22:108–114 Dig Dis 2004;22:108–114

Norsk helseinformatikk
4. https://nhi.no/sykdommer/kirurgi/magetarmsykdommer/brystbrannsykdom/ 
5. https://nhi.no/symptomer/magetarm/syreplager-refluks-veiviser

Helsenorge, halsbrann og sure oppstøt
6. https://helsenorge.no/sykdom/mage-og-tarm/halsbrann

ID: NO/PANTO/0518/0010

Publisert august 28, 2017

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte produkter

Nycomed

Titralac

350 mg 200 stk

Syrenøytraliserende mot halsbrann

Nycomed

SOMAC Control

20 mg 7 stk

Lindrende halsbranntabletter

Nycomed

Titralac

350 mg 50 stk

Syrenøytraliserende mot halsbrann

Nycomed

Titralac

350 mg 100 stk

Syrenøytraliserende mot halsbrann