Halsbrann? Ta det rolig med grillmaten

Er du en av mange nordmenn som plages av halsbrann? Å endre kostholdet kan lindre symptomene, men du blir neppe kvitt plagene for godt.

Mange forbinder dessverre sol og sommer med mer halsbrann. Det er kjent sak for mange at enkelte typer mat, for eksempel fet og krydret grillmat, kan forverre eller utløse halsbrann. Derfor er det kanskje en god idé å droppe eller minske inntaket av pølser og koteletter med barbecue-saus i sommer? For noen kan også alkohol, forverre halsbrannplagene.

 

Disse matvarene kan forverre halsbrannen din:

  • Fet og fritert mat
  • Sitrusfrukter og juice
  • Sterkt krydret mat, for eksempel chili.
  • Tomatprodukter
  • Kaffe og drikkevarer med koffein
  • Sjokolade
  • Peppermynte og smakstilsetning av mynte

 

Unngå ubehaget

Selv om disse matvarene kan forverre plagene, er ikke maten i seg selv årsaken til halsbrannen. Årsaken er ofte at lukkemuskelen mellom magesekken og spiserøret ikke fungerer optimalt. Surt mageinnhold kommer opp i spiserøret, og resultatet kan være en sviende smerte bak brystbeinet, dette fordi spiserøret ikke er laget få å håndtere den sure magesyren.

Smerten kan oppleves forskjellig fra person til person, fra mildt ubehag til sterkere smerter.

Hvis du er plaget med halsbrann som stadig kommer tilbake, er det viktig at du tar kontroll over problemet. Ikke bare fordi det kan ødelegge sommeren din, men fordi det oppleves veldig plagsomt og på sikt kan gi varige skader på spiserøret.

SOMAC Control® er et reseptfritt legemiddel for korttidsbehandling ved reflukssymptomer som minsker syreinnholdet i magen. Legemiddelet fungerer ved å hemme de såkalte protonpumpene i parietalcellene i magen. Det er disse cellene som produserer magesyren.  I motsetning til andre syrenøytraliserende midler som virker en kort tid kan SOMAC Control gi varig lindring av halsbrannen. Oppsøk lege dersom du har halsbrann som ikke blir bedre etter at du har forsøkt egenbehandling.

 

Fullstendig lindring

SOMAC Control har vist seg å være en svært effektiv behandling av halsbrannplager. Opptil 8 av 10 opplever fullstendig lindring av halsbrann etter bruk av Somac Control i 2 uker.

Får du ikke effekt etter å ha benyttet SOMAC Control i to uker, bør du kontakte legen din. Produktet får du kjøpt på apotek.

SOMAC Control® er et reseptfritt legemiddel for korttidsbehandling ved reflukssymptomer (f.eks. halsbrann, sure oppstøt) hos voksne. Inneholder 20 mg pantoprazol. Dette legemiddelet gir nødvendigvis ikke umiddelbar lindring. Bør ikke brukes dersom du er gravid eller ammer. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

 

Referanser: Norsk helseinformatikk, brystbrannsykdom (cited: 14.12.16), Helsenorge, halsbrann og sure oppstøt (cited: 14.12.16), Norsk helseinformatikk, syreplager (cited: 14.12.16),
Pakningsvedlegg SOMAC Control®

ID: NO/PANTO/1216/0010

Publisert april 20, 2018

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *