Ikke la halsbrann ødelegge juleferien

halsbrann-i-jula
Julestria symboliserer en tid på året som kan være stressende for mange, og kan i tillegg være den perioden hvor mange sliter med halsbrann.

Årsaken er som regel endrede vaner, som økt inntak av fet mat, kaffe, og alkohol. Disse kan være med på å trigge halsbrann. De aller fleste opplever halsbrann fra tid til annen, men mange sliter i så stor grad at de opplever redusert livskvalitet, noe som kan gå utover deres sosiale liv.

Brysom folkeplage

Halsbrann, kan oppstå når lukkemuskelen mellom spiserøret og magesekken ikke fungerer optimalt og syre finner veien opp i spiserøret. Magen inneholder syre for å kunne fordøye maten du spiser. Når det sure mageinnholdet beveger seg oppover vil syren irritere slimhinnen og det kan føre til både smerter og ubehag. Over tid kan det også føre til betennelse i spiserøret. Halsbrann føles ofte som en sviende smerte i brystet og halsen, man kan få sur smak i munnen og noen får dårlig ånde, men dette er uvanlig. Det finnes flere typer medikamenter for behandling av halsbrann; syrenøytraliserende midler, som nøytraliserer magesyren, midler som mekanisk hindrer syre å komme opp i spiserøret og H2-blokker og syrepumpehemmere, som reduserer syreproduksjonen.

Få bukt med ubehaget

Adventtiden og julen skal være en tid for kos og hygge. SOMAC Control er et reseptfritt legemiddel for korttidsbehandling ved reflukssymptomer som tar kontroll over magens syreproduksjon, og er med på å lindre halsbrann over lengre tid. SOMAC Control gir effekt i inntil 24-timers, men gir ikke øyeblikkelig lindring. Det kan derfor være smart å kombinere bruken med et syrenøytraliserende preparat om nødvendig.

Ikke la sjenerende halsbrann ødelegge en ellers hyggelig førjulstid, og gå desember og deilig julehygge optimistisk i møte.

SOMAC Control® er et reseptfritt legemiddel som inneholder pantoprazol. Brukes for korttidsbehandling ved reflukssymptomer (f.eks. halsbrann, sure oppstøt) hos voksne >18 år. Dette legemiddelet gir nødvendigvis ikke umiddelbar lindring. Rådfør deg med lege dersom du ikke har symptomlindring etter 2 ukers kontinuerlig behandling. Skal ikke brukes dersom du er gravid eller ammer. Dosering: 1 tablett daglig, svelges hel. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

Kilder:
Norsk helseinformatikk: nhi.no/sykdommer/kirurgi/magetarmsykdommer/brystbrannsykdom/ og nhi.no/symptomer/magetarm/syreplager-refluks-veiviser, Helsenorge og pakningsvedlegg SOMAC Control.
ID-nummer: NO/PANTO/1119/0008

Publisert september 26, 2019