halsbrann-i-jula

Julestria symboliserer en tid på året som kan være stressende for mange, og kan i tillegg være den perioden hvor mange sliter med halsbrann.

Årsaken til halsbrann er som regel endrede vaner, som økt inntak av fet mat, kaffe, og alkohol. De aller fleste opplever halsbrann fra tid til annen, men mange sliter i så stor grad at de opplever redusert livskvalitet, noe som kan gå utover det sosiale livet.

BRYSOM FOLKEPLAGE

Halsbrann, kan oppstå når lukkemuskelen mellom spiserøret og magesekken ikke fungerer slik den skal og syre finner veien opp i spiserøret. Magen inneholder syre for å kunne fordøye maten du spiser. Når det sure mageinnholdet beveger seg oppover vil syren irritere slimhinnen og det kan føre til både smerter og ubehag. Over tid kan det også føre til betennelse i spiserøret. Halsbrann føles ofte som en sviende smerte i brystet og halsen, man kan få sur smak i munnen og noen får dårlig ånde, men dette er ikke så vanlig. Det finnes flere typer medikamenter for behandling av halsbrann; syrenøytraliserende midler, som nøytraliserer magesyren, midler som mekanisk hindrer syre å komme opp i spiserøret og H2-blokker og syrepumpehemmere, som reduserer syreproduksjonen.

Hva hjelper mot halsbrann?

Adventstiden og julen skal være en tid for kos og hygge. SOMAC Control® er et reseptfritt legemiddel for korttidsbehandling ved reflukssymptomer som reduserer magens syreproduksjon, og er med på å lindre halsbrann over lengre tid. Med SOMAC Control er det nok med en tablett daglig4). Denne tabletten gir ikke øyeblikkelig lindring så det kan være smart å kombinere bruken med et syrenøytraliserende preparat ved behov.

Ikke la sjenerende halsbrann ødelegge en ellers hyggelig førjulstid, og gå desember og deilig julehygge optimistisk i møte.

 

LES OGSÅ: Julematen som kan trigge halsbrann

 

SOMAC Control® (pantoprazol).
Svelgetablett 20mg: Voksne over 18 år: Korttidsbehandling av reflukssymptomer (f.eks. halsbrann, sure oppstøt) Dosering: 1 tablett daglig. Svelges hele. Overskrid ikke dosen. Dette legemidlet gir ikke umiddelbar virkning. Forsiktighetsregler: Rådfør deg med lege dersom du ikke har symptomlindring etter 2 ukers kontinuerlig behandling, dersom du har hatt magesår eller operasjon, dersom du har leverproblemer. Brukes ikke dersom du er gravid eller ammer. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

 

Kilder:

NHI
Helsenorge.no
Pakningsvedlegg SOMAC Control®

Id nummer: NO/PANTO/0518/0010