Kan stress gi halsbrann?

Det finnes mange myter knyttet til halsbrann. Men skyldes egentlig den brennende følelsen i hals og svelg stress eller konkrete matvarer? Her får du svaret.

Hvorfor får man halsbrann?

Halsbrann skyldes at magesyre kommer opp i spiserøret. Årsaken kan være at lukkemuskelen mellom magesekken og spiserøret ikke fungerer slik den skal. Magesyre som kommer opp i spiserøret kan både irritere og svi. Halsbrann kan trigges av enkelte matvarer, men mat er ikke den direkte årsaken til halsbrann. 

Kan stress gi halsbrann?

I likhet med mat, er heller ikke stress en direkte årsak til halsbrann. Hva som trigger halsbrann varierer gjerne fra person til person. Stress påvirker bevegelser i tarmen og kan forårsake mageproblemer. Noen føler at stress øker plagene, andre ikke. Finn ut hva som øker dine plager, og gjør endinger etter det. Føler du at det blir verre når du er stresset, er det lurt å stresse ned.

 

Unngå halsbrann i en stressende hverdag

I en stressende hverdag kan det være fristende å ty til lettvinte løsninger i matveien, men vær obs på valgene du tar når du er stresset. Fet mat, krydret mat og høyt koffeininntak øker risikoen for halsbrann for noen. Det samme gjør og røyking og et høyt alkoholinntak. Endrer du spisevaner når du er stresset bør du tenke deg om to ganger, slik at de samme vanene ikke trigger halsbrannen din. Både følelsesmessig stress, overspising og høyt alkoholinntak kan gi økt utskillelse av magesyre.

Er du ofte plaget bør du unngå å spise rett før du legger deg. Det kan være lurt å vite, dersom du ikke spiser regelmessige måltider når du er stresset.

 

Hva hjelper mot halsbrann?

Siden halsbrann kan være smertefullt og utmattende, kan plagene ødelegge for sosiale aktiviteter og nytelsen av både mat og drikke. Er du plaget av halsbrann kan duforsøke en protonpumpehemmer. SOMAC Control® er en slik protonpumpehemmer og kan kjøpes på apoteket. Den virker ved å nedsette syreproduksjonen i magesekken. Mageinnholdet som da kommer opp i spiserøret vil være mindre surt. Virkningen er ikke umiddelbar. Derfor kan et syrenøytraliserende middel tas sammen med SOMAC Control ved oppstart, hvis umiddelbar lindring er ønskelig. Det er nok å ta 1 tablett med SOMAC Control i løpet av døgnet for å oppnå lindring.

 

SOMAC Control® er et reseptfritt legemiddel som inneholder pantoprazol. Brukes for korttidsbehandling ved reflukssymptomer (f.eks. halsbrann, sure oppstøt) hos voksne >18 år. Dette legemiddelet gir nødvendigvis ikke umiddelbar lindring Dersom ingen bedring oppnås innen 2 ukers kontinuerlig behandling, skal lege kontaktes. Skal ikke brukes dersom du er gravid eller ammer. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

 

Kilder: Helsenorge.no, SOMAC Control pakningsvedlegg
Foto: Scanpix
ID: NO/PANTO/0318/0005

Publisert februar 2, 2020

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte produkter

Nycomed

Titralac

350 mg 50 stk

Syrenøytraliserende mot halsbrann