Ikke bare mat som forårsaker halsbrann

Trodde du det var maten alene som ga deg halsbrann? Det er ikke alltid tilfelle.

Kosthold er viktig, men det er ikke alltid at endring av dette kan lindre dine halsbrannplager. Mange skylder på seg selv når det gjør vondt i brystet etter middagen. Visse typer mat, som fet og krydret kost, kan riktignok utløse halsbrann, men halsbrann kan være et symptom på en muskel som ikke fungerer godt nok, og ikke først og fremst bare et livsstils problem.

Derfor er det ikke sikkert at et annerledes kosthold vil fjerne plagene dine helt. Mulig du trenger en behandling for dine plager.

Vanlig årsak til halsbrann

En av årsakene til halsbrannplager er at lukkemuskelen mellom magen og spiserøret ikke fungerer optimalt. Lukkemuskelens funksjon er å hindre tilbakestrøm (refluks) av det sure mageinnholdet. Det er ikke for mye syre som er problemet, men at magesyren er på feil sted, nemlig i spiserøret.. Når dette skjer kan resultatet bli den sviende smerten vi kjenner som halsbrann.

Halsbrann er ikke bare ubehagelig, men om halsbrann ikke behandles kan det over tid gi andre helseplager.

Mulig løsning

Å gå over til et lettere kosthold kan redusere symptomene, men det er ikke sikkert det fjerner halsbrannplagene. Ved å hemme produksjon og dermed mengden syre i magen, kan plagene lindres.

Protonpumpehemmere kan også brukes siden de hemmer produksjonen av syre og dermed mengden av syre i magen. SOMAC Control® er en slik protonpumpehemmer og kan kjøpes på apoteket. Det er nok å ta én tablett med SOMAC Control i løpet av døgnet for å oppnå lindring. Det kan være nødvendig å ta tabletter i 2-3 etterfølgende dager for å lindre symptomene.

SOMAC Control® er et reseptfritt legemiddel som inneholder pantoprazol. Brukes for korttidsbehandling ved reflukssymptomer (f.eks. halsbrann, sure oppstøt) hos voksne >18 år. Dette legemiddelet gir nødvendigvis ikke umiddelbar lindring. Rådfør deg med lege dersom du ikke har symptomlindring etter 2 ukers kontinuerlig behandling. Skal ikke brukes dersom du er gravid eller ammer. Dosering: 1 tablett daglig, svelges hel. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

 

Kilder:
https://helsenorge.no/sykdom/mage-og-tarm/halsbrann
https://nhi.no/symptomer/magetarm/syreplager-refluks-veiviser/
https://nhi.no/sykdommer/kirurgi/magetarmsykdommer/brystbrannsykdom/
Pakningsvedlegg SOMAC Control®  

Foto: Shutterstuck

NO/PANTO/0519/0005

Publisert januar 15, 2020

2 Responses

  1. Drikk melk. Melk er basisk og virker umiddelbart lindrende. Trenger ikke være mye, men et par små slurker gjør susen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte produkter

Nycomed

SOMAC Control

20 mg 14 stk

Lindrende halsbranntabletter