Trodde du det var maten som ga deg halsbrann? Det stemmer ikke helt.

Mange skylder på seg selv når det gjør vondt i brystet etter middagen. Visse typer mat, som fet og krydret kost, kan riktignok utløse halsbrann. Men halsbrann er faktisk et symptom ikke først og fremst et livsstilsproblem.

Derfor er det ikke sikkert at et annerledes kosthold vil kurere plagene dine helt.

 

DETTE ER GRUNNEN

En av årsakene til halsbrannplager er at lukkemuskelen mellom magen og spiserøret ikke fungerer optimalt. Lukkemuskelens funksjon er å hindre tilbake strøm (refluks) av det sure mageinnholdet. Det er ikke for mye syre som er problemet, men at magesyren er på feil sted (i spiserøret)

Halsbrann er ikke bare ubehagelig, det kan i tillegg være skadelig. Ubehandlet kan reflukssykdom en sjelden gang gi alvorlige skader på spiserøret. Det sure mageinnholdet kan over tid forårsake sår, arrdannelser og innsnevring av spiserøret.

 

LØSNING

Å gå over til et lettere kosthold kan redusere symptomene, men det er ikke sikkert det kurerer halsbrannplager. Ved å redusere syrenivået i magen, kan du lindre problemet.

Får du ikke effekt i løpet av to uker, bør du kontakte legen din.

Ønsker du å lese mer om hvordan du kan lindre plagene?

 

SOMAC Control® er et reseptfritt legemiddel som inneholder pantoprazol. Brukes for korttidsbehandling ved reflukssymptomer (f.eks. halsbrann, sure oppstøt) hos voksne >18 år. Dette legemiddelet gir nødvendigvis ikke umiddelbar lindring Dersom ingen bedring oppnås innen 2 ukers kontinuerlig behandling, skal lege kontaktes. Skal ikke brukes dersom du er gravid eller ammer. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

 

 

Referanser:

Helsenorge, halsbrann og sure oppstøt – https://helsenorge.no/sykdom/mage-og-tarm/halsbrann
Norsk helseinformatikk, syreplager  – https://nhi.no/symptomer/magetarm/syreplager-refluks-veiviser/
Pakningsvedlegg SOMAC Control® – https://www.felleskatalogen.no/medisin/pasienter/pil-somac-control-takeda-564025

 

 

 

 

2 responses to “Kosthold er viktig, men det kurerer ikke halsbrann

  1. Drikk melk. Melk er basisk og virker umiddelbart lindrende. Trenger ikke være mye, men et par små slurker gjør susen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *