Jul forbindes med god mat og drikke, familietid og kos. Men for mange er julen ensbetydende med smerter og ubehag på grunn av halsbrann.

SLITSOMT

Halsbrann kan oppleves på forskjellige måter. Det vanligste er en brennende smerte i nedre del av brystet. Noen synes smerten er vanskelig å lokalisere, og det kan også kjennes ut som den sitter i ryggen eller halsen.

Uansett hvor smerten sitter kan halsbrann være både ubehagelig og slitsomt.

 

UTFORDRING FOR MAGEN

Maten vi spiser i julen er en skikkelig utfordring for magen. Store, fete og krydrede måltider kan bidra til å gjøre halsbrannen verre. Det hjelper heller ikke at mange drikker mer alkohol i julen enn ellers i året.

Les mer om hvilken julemat du bør unngå her

Vi kan få halsbrann hvis lukkemuskelen mellom magesekken og spiserøret ikke fungerer slik den burde. Da kommer det sure mageinnholdet opp i spiserøret, noe som irriterer og svir. Maten er altså ikke alltid synderen alene, men sammen med et eksisterende problem kan julematen gjøre problemet enda verre.

 

BEHANDLING

Halsbrann kan forekomme når som helst på året, men er kanskje spesielt ubehagelig i julen når vi aller helst vil kose oss med familie og gode venner. Det er vanskelig å senke skuldrene og kjenne på stemningen når det brenner og svir brystet.

Derfor kan du prøve å behandle halsbrannen slik at den plager deg minst mulig.

Syrenøytraliserende midler gir umiddelbar lindring, men smerten kan komme tilbake igjen.

SOMAC Control® er et reseptfritt legemiddel for korttidsbehandling ved reflukssymptomer og lindrer i opptil 24 timer ved at produksjonen av magesyre hemmes: For å få umiddelbar lindring kan du ta et syrenøytraliserende middel sammen med SOMAC Control® den første dagen eller ved behov.
Når symptomene er borte skal du avslutte behandlingen. Selges reseptfritt på apoteket.

 

SOMAC Control® kan hjelpe deg med å ta kontroll over halsbrannen. Da kan du gå julen trygt i møte, uten å plages med smerter og ubehag.

SOMAC Control® er et reseptfritt legemiddel for korttidsbehandling ved reflukssymptomer (f.eks. halsbrann, sure oppstøt) hos voksne. Inneholder 20 mg pantoprazol. Dette legemiddelet gir nødvendigvis ikke umiddelbar lindring. Bør ikke brukes dersom du er gravid eller ammer. Les pakningsvedlegget før bruk.

 

 

Referanser:

Apotekforeningen

Helsenorge, https://helsenorge.no/sykdom/mage-og-tarm/halsbrann

Syreplager Norsk helseinformatikk 

Brystbrannsykdom Norsk helseinformatikk

Pakningsvedlegg SOMAC Control

NO/PANTO/1117/0019