Slik kan du få en jul uten halsbrann

Et fat med dekorerte pepperkaker
Jul forbindes med god mat og drikke, familietid og kos. Men for mange er julen ensbetydende med smerter og ubehag på grunn av halsbrann.

Halsbrann kan oppleves på forskjellige måter. Det vanligste er en brennende smerte i nedre del av brystet. Noen synes smerten er vanskelig å lokalisere, og det kan også kjennes ut som den sitter i ryggen eller halsen(1,2,3).

Uansett hvor smerten sitter kan halsbrann være både ubehagelig og slitsomt.

 

Utfordring for magen

Maten vi spiser i julen kan være en skikkelig utfordring for magen. Store, fete og krydrede måltider kan bidra til å gjøre halsbrannen verre. Det hjelper heller ikke at mange drikker mer alkohol i julen enn ellers i året.(1,2,3)

SOMAC Control er et reseptfritt legemiddel som hjelper mot halsbrann og sure oppstøt.
SOMAC Control er et reseptfritt legemiddel som hjelper mot halsbrann og sure oppstøt.

 

Vi kan få halsbrann hvis lukkemuskelen mellom magesekken og spiserøret ikke fungerer slik den skal. Da kommer det sure mageinnholdet opp i spiserøret, noe som irriterer og svir. Maten er altså ikke alltid synderen alene, men sammen med et eksisterende problem kan julematen gjøre problemet enda verre.(1,2,3)

 

Behandling av halsbrann

Halsbrann kan forekomme når som helst på året, men er kanskje spesielt ubehagelig i julen når vi aller helst vil kose oss med familie og gode venner. Det er vanskelig å senke skuldrene og kjenne på stemningen når det brenner og svir brystet.

Derfor kan du prøve å behandle halsbrannen slik at den plager deg minst mulig.

Syrenøytraliserende midler gir umiddelbar lindring, men smerten kan komme tilbake igjen.

SOMAC Control er et reseptfritt legemiddel for korttidsbehandling ved reflukssymptomer. Det er nok med en tablett daglig4). For å få umiddelbar lindring kan du ta et syrenøytraliserende middel sammen med SOMAC Control den første dagen eller ved behov. Når symptomene er borte skal du avslutte behandlingen.

SOMAC Control kan hjelpe deg med å ta kontroll over halsbrannen. Nå kan du gå julen i møte, uten å plages med for mye smerte og ubehag. Selges reseptfritt på apoteket.

 

SOMAC Control® er et reseptfritt legemiddel som inneholder pantoprazol. Brukes for korttidsbehandling ved reflukssymptomer (f.eks. halsbrann, sure oppstøt) hos voksne >18 år. Dette legemiddelet gir nødvendigvis ikke umiddelbar lindring. Rådfør deg med lege dersom du ikke har symptomlindring etter 2 ukers kontinuerlig behandling. Skal ikke brukes dersom du er gravid eller ammer. Dosering: 1 tablett daglig, svelges hel. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

Kilder:
Norsk helseinformatikk: nhi.no/sykdommer/kirurgi/magetarmsykdommer/brystbrannsykdom/ (1) og nhi.no/symptomer/magetarm/syreplager-refluks-veiviser (2), Helsenorge (3) og pakningsvedlegg SOMAC Control. (4)
ID-nummer: NO/PANTO/1119/0008

Publisert mai 28, 2020