Slik kan du takle plagene

Mens noen opplever halsbrann en sjelden gang, er andre så plaget at det kan gå ut over livskvaliteten.

De fleste opplever halsbrann en eller annen gang i løpet av livet. Det er kanskje derfor symptomene lett kan bli bagatellisert.

Smertefullt

Halsbrann kan føles på forskjellige måter, og det vanligste er en brennende smerte i nedre del av brystet. Smerten kan være vanskelig å lokalisere.

Noen opplever halsbrann som både plagsomt, smertefullt og slitsomt.

Halsbrann kan forekomme om lukkemuskelen mellom magesekken og spiserøret ikke lukkes skikkelig. Da kommer det sure mageinnholdet opp i spiserøret og irriterer. Hvis halsbrann ikke behandles, kan det over tid også gi andre helseplager.

Flere behandlingsformer

Du kan angripe problemet på flere måter, og det viktigste er å finne den behandlingsformen som er mest effektiv for deg.

Syrenøytraliserende midler øker pH-verdien i magen og gjør innholdet mindre surt, mens skumbarrieremidler legger et «lokk» over mageinnholdet for å hemme halsbrann. Både syrenøytraliserende midler og skumbarrieremidler virker raskt. Protonpumpehemmere kan brukes til å hemme produksjonen av syre og dermed mengden av syre i magen. Virkningen av disse er ikke umiddelbar, og derfor kan et syrenøytraliserende middel tas samtidig hvis rask virkning er ønskelig.

SOMAC Control® er en protonpumpehemmer og kan kjøpes på apoteket. Det er nok å ta én tablett med SOMAC Control i løpet av døgnet for å oppnå lindring. Det kan være nødvendig å ta tabletter i 2-3 etterfølgende dager for å lindre symptomene.

Er du plaget med tilbakevendende halsbrann anbefales det å ta kontakt med apotek eller fastlegen, slik at du kan få hjelp.

Les mer om hvordan du kan få hjelp

 

SOMAC Control® er et reseptfritt legemiddel som inneholder pantoprazol. Brukes for korttidsbehandling ved reflukssymptomer (f.eks. halsbrann, sure oppstøt) hos voksne >18 år. Dette legemiddelet gir nødvendigvis ikke umiddelbar lindring. Rådfør deg med lege dersom du ikke har symptomlindring etter 2 ukers kontinuerlig behandling. Skal ikke brukes dersom du er gravid eller ammer. Dosering: 1 tablett daglig, svelges hel. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

 

Referanser:
Norsk helseinformatikk
1. https://nhi.no/sykdommer/kirurgi/magetarmsykdommer/brystbrannsykdom/ 
2. https://nhi.no/symptomer/magetarm/syreplager-refluks-veiviser

Helsenorge, halsbrann og sure oppstøt
3. https://helsenorge.no/sykdom/mage-og-tarm/halsbrann

4. Pakningsvedlegg SOMAC Control®

NO/PANTO/0519/0005

Publisert juni 15, 2020

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *