Mens noen opplever halsbrann en sjelden gang, er andre så plaget at det kan gå ut over livskvaliteten.

De fleste opplever halsbrann en eller annen gang i løpet av livet. Det er kanskje derfor symptomene lett kan bli bagatellisert.

 

SMERTEFULLT

Halsbrann kan føles på forskjellige måter. Det vanligste er en brennende smerte i nedre del av brystet. Smerten kan være vanskelig å lokalisere.

Noen opplever halsbrann som både plagsomt, smertefullt og slitsomt.

Halsbrann kan forekomme hvis lukkemuskelen mellom magesekken og spiserøret ikke lukkes skikkelig. Da kommer det sure mageinnholdet opp i spiserøret og irriterer. Hvis halsbrann ikke behandles kan det over tid gi andre helseplager.1,2,3)

 

FLERE BEHANDLINGSFORMER

Du kan angripe problemet på flere måter. Det viktigste er å finne den behandlingsformen som er mest effektiv for deg.

Syrenøytraliserende midler øker pH-verdien i magen og gjør innholdet mindre surt, mens skumbarrieremidler legger et «lokk» over mageinnholdet for å hemme halsbrann. Syrenøytraliserende midler og skumbarrieremidler virker raskt. Protonpumpehemmere kan brukes til å hemme produksjonen av syre og dermed mengden av syre i magen din. Virkningen av disse er ikke umiddelbar, og derfor kan et syrenøytraliserende middel tas samtidig hvis rask virkning er ønskelig.

SOMAC Control® er en protonpumpehemmer og kan kjøpes på apoteket. Det er nok å ta 1 tablett med SOMAC Control i løpet av døgnet for å oppnå lindring. Det kan være nødvendig å ta tabletter i 2-3 etterfølgende dager for å lindre symptomene. 4)

Er du plaget med tilbakevendende halsbrann anbefales det å ta kontakt med apotek eller fastlegen, slik at du kan få hjelp.

Les mer om hvordan du kan få hjelp

 

SOMAC Control® er et reseptfritt legemiddel som inneholder pantoprazol. Brukes for korttidsbehandling ved reflukssymptomer (f.eks. halsbrann, sure oppstøt) hos voksne >18 år. Dette legemiddelet gir nødvendigvis ikke umiddelbar lindring Dersom ingen bedring oppnås innen 2 ukers kontinuerlig behandling, skal lege kontaktes. Skal ikke brukes dersom du er gravid eller ammer. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

 

Referanser:
Norsk helseinformatikk
1. https://nhi.no/sykdommer/kirurgi/magetarmsykdommer/brystbrannsykdom/ 
2. https://nhi.no/symptomer/magetarm/syreplager-refluks-veiviser

Helsenorge, halsbrann og sure oppstøt
3. https://helsenorge.no/sykdom/mage-og-tarm/halsbrann

4. Pakningsvedlegg SOMAC Control®

ID: NO/PANTO/0518/0010

Publisert august 15, 2017. Sist oppdatert: april 25, 2019.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *