Ta vare på de gode øyeblikkene

unngå-halsbrann-med-somac
Halsbrann er en ganske vanlig lidelse. Faktisk er én av fire nordmenn så plaget at det påvirker deres livskvalitet. 1)

De fleste kan få hjelp med plagene halsbrann gir, så lenge de følger råd gitt av lege, apotekansatt eller annet helsepersonell.

Halsbrann kan oppleves som en sterk og brennende følelse som brer seg fra mageregionen og opp til halsen. Problemet kan skyldes at lukkemuskelen som sitter mellom magesekken og spiserøret ikke fungerer som den skal. Det kan oppstå lekkasje, noe som betyr at surt mageinnhold kommer opp i spiserøret. Spiserøret er ikke laget for å ivareta det sure mageinnholdet og det kan oppstå smerter, og det er dette som beskrives som halsbrann.

Hyppigheten og graden av halsbrannplager avgjør ofte hvilken behandling du bør velge.

Sporadiske plager


Dersom du bare har lette halsbrannplager som opptrer av og til kan syrenøytraliserende legemidler være et godt alternativ. Slike legemidler består av baser som nøytraliserer syrene i magen, og dette gir ofte rask lindring. Titralac er et slikt syrenøytraliserende og reseptfritt alternativ som brukes ved halsbrann og sure oppstøt. Én til to tabletter tas ved behov, og maksimalt 20 tabletter per døgn. Tablettene kan svelges, tygges eller smeltes på tungen og kan benyttes av voksne over 18 år, samt av gravide eller ammende.

Tilbakevendende plager

Opplever du ofte å være plaget med halsbrann, kan du prøve en protonpumpehemmer. Den virker ved at produksjon av magesyre hemmes, noe som fører til at mageinnholdet som kommer opp i spiserøret er mindre surt. Protonpumpehemmere tas én gang i døgnet. SOMAC Control® er en slik protonpumpehemmer og er et reseptfritt legemiddel for korttids-behandling ved reflukssymptomer. Virkningen er ikke umiddelbar, derfor kan det være lurt å ta et syrenøytraliserende middel ved oppstart sammen med SOMAC Control.

Halsbrann skal tas på alvor. I tillegg til å være smertefullt, kan det hindre deg i å delta på daglige aktiviteter eller i sosiale lag. Om halsbrann ikke behandles kan det gi andre helseplager. Og husk at apotekansatte kan hjelpe deg å finne riktig behandling.

 

SOMAC Control® er et reseptfritt legemiddel som inneholder pantoprazol. Brukes for korttidsbehandling ved reflukssymptomer (f.eks. halsbrann, sure oppstøt) hos voksne >18 år. Dette legemiddelet gir nødvendigvis ikke umiddelbar lindring. Rådfør deg med lege dersom du ikke har symptomlindring etter 2 ukers kontinuerlig behandling. Skal ikke brukes dersom du er gravid eller ammer. Dosering: 1 tablett daglig, svelges hel. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

Titralac® er et reseptfritt legemiddel som inneholder kalsiumkarbonat. Brukes til voksne over 18 år ved for mye magesyre, magesår, halsbrann og sure oppstøt. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

 

Kilder:
Sigterman KE, van Pinxteren B, Bonis PA, et al. Short-term treatment with proton pump inhibitors, H2-receptor antagonists and prokinetics for gastro-oesophageal reflux disease-like symptoms and endoscopy negative reflux disease (Review). The Cochrane Library 2013; 5: 1-83.

https://nhi.no/sykdommer/kirurgi/magetarmsykdommer/brystbrannsykdom/ 
https://nhi.no/symptomer/magetarm/syreplager-refluks-veiviser
https://helsenorge.no/sykdom/mage-og-tarm/halsbrann
Pakningsvedlegg SOMAC Control®  
Pakningsvedlegg Titralac® 

Norsk legemiddelhåndbok, antacida
https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/magetarm/tilstander-og-sykdommer/spiseror/gastroosofageal-reflukssykdom/
https://vof.no/magesyre-mye-eller-lite/

NO/PANTO/0519/0005

Publisert desember 25, 2019

2 kommentarer

  1. Iflg en artikkel i The Guardian så er Somac et kreftfremkallende medikament. H2- blokker kan derfor bli brukt istedenfor. Hvis man har refluksskader så må man snakke med sin fastlege om dette. Jeg har selv god virkning av reseptbelagt Somac og bruker dem til tross for kreftfaren. Men jeg skal prøve H2- blokker for å se om jeg kan oppnå den samme gode effekten. Men ved halsbrann bør man være forsiktig med bruk av Somac.

  2. Somac control virker,men er altfor dyr å kjøpe på apoteket.Gå til din fastlege og få resept på Somac så kan du kjøpe den på apoteket for mindre enn 1 tiendedel av prisen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte produkter

Nycomed

SOMAC Control

20 mg 7 stk

Lindrende halsbranntabletter

Nycomed

Titralac

350 mg 50 stk

Syrenøytraliserende mot halsbrann

Nycomed

Titralac

350 mg 100 stk

Syrenøytraliserende mot halsbrann