Nylig lanserte Helsedirektoratet Nasjonal faglig retningslinje for spedbarnsernæring. Denne gir råd om kosthold for spedbarn fram til ett års alder og har også noen råd til ammende mødre. Som tidligere anbe­fales D-vitamintilskudd for alle spedbarn fra barnet er fire uker gammelt, gjerne i form av tran. Det er også tatt spesielle hensyn til vegetarkost og behov for tilskudd av omega-3 fra alger, vitamin B12, jod og sink.

Omega-3 fra alger

«Barn som får et rent vegetarisk kosthold kan få langkjedede omega-3-fettsyrer fra algeolje. Sjekk på pakningen at algeoljen inneholder fettsyren DHA.»

Vitamin B12

«Ammende mødre med et rent vegetarisk kosthold (vegankost) trenger vitamin B12-tilskudd. Så lenge morsmelk er den eneste maten barnet får (inntil seks måne­ders alder), og mor spiser kun vegankost, må barnet få tilskudd av vitamin B12. Dersom barnet får vegankost i tillegg til morsmelk, må også tilskudd gis, enten gjennom matvarer tilsatt vitamin B12 eller fra kosttil­skudd, for å forhindre mangel.»

Jod

«Anbefalt daglig inntak av jod er 200 mikro­gram (μg) for ammende, og ammende mødre som spiser vegetarkost uten melk og meieriprodukter (vegankost), bør ta et tilskudd av jod. Så lenge morsmelk er den eneste maten barnet får (inntil seks måne­ders alder), og mor spiser kun vegankost, må barnet få tilskudd av jod dersom barnet får vegankost i tillegg til morsmelk, må også tilskudd av jod gis.»

Sink

«Anbefalt inntak for barn i alderen 6–11 måneder er 5 milligram per dag. Anbefa­lingen for sink gjelder for et blandet animalsk/vegetabilsk kosthold. For et vege­tarisk kornbasert kosthold anbefales 25–30 prosent høyere sinkinntak.»

Les mer på https://helsedirektoratet.no/retningslinjer/spedbarnsernering

 

Kanskje du også er interessert i å lese disse artiklene:

Strenge krav til produksjon av kosttilskudd
Ren vitamin B12 for første gang på apotek
Takeda og Omegatri sammen om innovasjon
Lokale krefter redder liv
Magnesium – et viktig mineral