Mange har vansker med å bryte ned laktose. Da kan tilskudd av laktase gjøre det mulig å innta laktoseholdig mat og drikke, uten at man blir dårlig etterpå. Her er alt du bør vite om Nycopro Laktase.   Produktfakta Nycopro Laktase Forbedrer laktosenedbrytningen. Enzymet laktase bidrar til nedbryting av laktose (melkesukker) i melk … Les videre

 

 

Mange har vansker med å bryte ned laktose. Da kan tilskudd av laktase gjøre det mulig å innta laktoseholdig mat og drikke, uten at man blir dårlig etterpå.
Her er alt du bør vite om Nycopro Laktase.

 

Produktfakta Nycopro Laktase

Forbedrer laktosenedbrytningen. Enzymet laktase bidrar til nedbryting av laktose (melkesukker) i melk og meieriprodukter. Tilføring av laktaseenzym forbedrer laktosenedbrytingen hos personer som har vansker med å bryte ned laktose. Inneholder ikke gluten, gelatin, laktose eller sitrus, og er fri for animalske ingredienser.

 

Nycopro Laktase fås som håndkjøp i apotek.

 

Anbefalt døgndose

1 tablett tas sammen med alle måltider som inneholder laktose (melkesukker fra melk og meieriprodukter).

Det kan være behov for å justere dosen på grunn av individuelle behov for tilskudd av laktase, og inntak av måltider som inneholder laktose. Laktosetoleranse varierer, det bør derfor søkes råd om kosttilskuddets funksjon i kostholdet.

 

Hvem kan ta Nycopro Laktase?

Personer som har vansker med å bryte ned laktose.

Alder

Fra 3 år: tabletten kan svelges eller knuses og blandes i maten.

 

De aller fleste barn i verden har evnen til å fordøye laktose, men i mange land avtar denne etter 3-5 års alderen. I Norge er det ca. 2-3 % av befolkningen som har en medfødt dårlig evne til å fordøye laktose, mens på verdensbasis gjelder dette rundt 70 % av voksne. Spesielt utsatt er personer

fra Asia, Afrika og Sør-Europa. Fordøyelsen av laktose er først og fremst genetisk betinget og er relatert til oppstart av landbruk og melkeproduksjon for rundt 10000 år siden.

 

Enkelte sliter med å bryte ned laktose av sekundære grunner, for eksempel på bakgrunn av diverse tilstander i tarmen. FODMAP-dietten for irritabel tarm innebærer blant annet for mange å utelukke laktose fra kostholdet.

 

Innhold

1 tablett inneholder 4500 FCC*-enheter med laktaseenzym.

*Food Chemicals Codex (en internasjonal standard for identifikasjon og renhet av ingredienser i matvarer).

 

Hvor kommer laktase fra?

Laktaseenzymet i Nycopro Laktase kommer fra soppen Aspergillus oryzae.

 

Hva er symptomene ved dårlig nedbrytning av laktose og hva er grunnen?

Enten om det er medfødt eller sekundær årsak til problemer med laktosenedbrytning, kan symptomene være magesmerter, oppblåsthet, løs avføring og oppkast. Vanligvis fordøyes laktose i tynntarmen, men hos enkelte går det videre ned i tykktarmen der det vil brytes ned av
gassproduserende bakterier. Dette er ikke farlig, men kan være ubehagelig og gå utover livskvaliteten.

 

Hvordan vet en om man ikke tåler laktose?

Personer som tåler for eksempel harde oster som vanlig gulost, men som reagerer på brunost, vanlig melk og is, bør mistenke at de har vanskeligheter med å fordøye laktose. De fleste reagerer på laktose i løpet av kort tid etter inntak. For å avdekke dette anbefales et kostforsøk i samarbeid med for eksempel en klinisk ernæringsfysiolog, gjerne sammen med en såkalt pusteprøve, eventuelt en gentest.

 

Er det forskjell mellom melkeprotein og laktose?

Det er viktig å skille mellom laktose, altså melkesukker, og melkeprotein. Personer med melkeallergi

reagerer på melkeprotein, ikke laktose, og må derfor utelate all melk og alle meieriprodukter. De som ikke tåler laktose, tåler imidlertid melkeprotein og kan dermed bruke melk og meieriprodukter med ingen eller lite laktose som for eksempel harde oster og laktosefri melk.

 

Hvor mye laktose kan tolereres av personer som sliter med nedbrytning av laktose?

Mengden laktose som kan tolereres varierer veldig fra person til person, men mange tåler opp til 12 gram laktose om dagen hvis dette fordeles utover dagen. Dette tilsvarer for eksempel ett glass melk,

to osteskiver og et yoghurt- eller skyrbeger til sammen. Laktosen tåles ofte bedre sammen med annen mat siden næringsopptaket og fordøyelsen da går saktere. Til sammenligning gir et vanlig norsk kosthold ca. 20-25 gram laktose daglig. Sjekk gjerne innholdet av laktose i kosten eller i ulike matvarer med Opplysningskontoret for Meieriprodukters laktosekalkulator www.melk.no/laktosekalkulator.

 

 

Her er det noen eksempler på laktoseinnhold i utvalgte meieriprodukter:

 

Laktoseinnholdet per porsjon i noen meieriprodukter

Produkt Laktoseinnhold/
porsjon
Produkt Laktoseinnhold/
porsjon
1,5 dl ekstra lett melk  6,8-7,2 g Et beger skyr 5,3 g
1,5 dl syrnet melk  6-7,5 g En porsjon meierismør 0,07 g
1,5 dl laktoseredusert melk  <0,2-0,3 g En skive gulost 0-0,7 g
Et lite beger yoghurt 5,4-8,3 g En porsjon smøre ost 0-0,5 g
½ beger Cottage cheese 2,3 g En skive brunost 3-3,7 g

 

 

Når bør man velge laktase og hvor mye bør man ta?

Utvalget av laktosefrie og laktose reduserte meieriprodukter har økt de siste årene, men det finnes ikke alltid gode alternativer. Det skal også en del planlegging til å kjøpe inn de rette næringsmidlene. Spesielt i sosiale sammenhenger som på middag hos venner, kakefest på jobb, en softis på sommeren med barna eller ost- og vinkveld med venninner, kan det være greit å kunne være spontan og hjelpe fordøyelsen av laktose ved å ta laktaseenzymer som Nycopro Laktase.

 

Siden toleransen for laktose er individuell, kan doseringen variere fra person til person, men en tommelfingerregel er at 4500 FCC fordøyer rundt 20 g laktose. For de fleste vil derfor en tablett Nycopro Laktase være nok til ett laktoseholdig måltid, men det kan være behov for å justere

dosen på grunn av individuelle behov for tilskudd av laktase, og inntak av måltider som inneholder laktose.

 

Det er viktig å se på laktoseinnholdet per porsjon som drikkes/spises fremfor laktoseinnhold per 100 gram. På nettsiden www.melk.no/laktoseintoleranse/laktoseinnhold-i-meieriproduktene

Finnes det en oversikt som kan være til god hjelp for å finne de kildene med mest laktose, som melk, brunost, mange typer yoghurt og melkebaserte desserter.

 

Produktinformasjon

Varenr: 874995

Antall : 60 kapsler

 

Kilder

 

Id nummer: NO/NYO/0118/0004

Publisert januar 31, 2018. Sist oppdatert: januar 31, 2018.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *