Nå anbefaler Helsedirektoratet at alle gravide kontrollerer jernstatus ved første svangerskapskontroll. Det kan føre til at flere blir rådet til å ta jerntabletter. Allerede i første trimes­ter bør gravide få tilbud om å ta blodprøve for vurdering av jernnivået i kroppen. På den måten kan man få råd om jerntil­skudd tidlig i svangerskapet.

Jern viktig for gravide

Jern bidrar blant annet til normal kognitiv utvikling hos barn, i tillegg til normal dannelse av røde blodlegemer og hemoglobin. Derfor er det viktig at alle får i seg det anbefalte inntaket på 15 mg jern daglig. I svangerskapet øker faktisk jernbehovet til det dobbelte eller mer, blant annet fordi fosteret trenger litt, det brukes en del jern i morkaken og blodvolumet generelt i kroppen øker – noe som betyr økt jernbehov. En del kvinner opplever å få for lite jern til å holde tritt med det økende behovet, derfor er det spesielt viktig å være oppmerksom på jerninntaket allerede i første trimester.

Anbefaler å måle jernnivået

I ny Nasjonal faglig retningslinje for svangerskapsomsorgen har Helsedirektoratet fulgt de nordiske næringsstoffanbefalingene og anbefaler nå at alle gravide får tilbud om måling av serumferritin for jernnivå i blodet, samt måling av hemoglobin i første trimester.

Helsedirektoratet gir følgende råd om jerntilskudd¹):

 

  • Serumferritin over 70 mg/L: Jerntilskudd ikke nødvendig
  • Serumferritin: 30-70 mg/L: 40 mg jern per dag fra uke 18 til 20 og ut svangerskapet
  • Serumferritin under 30 mg/L: 60 mg jern per dag fra uke 18 til 20 og ut svangerskapet

 

Hvis det ikke har blitt tatt en blodprøve som anbefalt, anbefales alle gravide tilskudd av 40 mg jern per dag fra uke 18-20 og ut svangerskapet.

Nycoplus Gravid, som er spesialtilpasset gravide og de som planlegger å bli det, inneholder 15 mg jern. For gravide som trenger ekstra jern vil en kombinasjon av Nycoplus Gravid og Nycoplus Jern gi 42 milligram jern totalt.

Referanser:

  1. Nasjonal faglig retningslinje for svangerskapsomsorgen. Helsedirektoratet 2018.

Foto: Shutterstock

NO/NYP/1118/0102

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *