Utvikling i norsk kosthold

Det er fremdeles stort potensiale for forbedring av det norske kostholdet.

Utvikling i norsk kosthold

På tross av flere positive utviklingstrekk i matvareforbruket de siste årene har kostholdet i Norge fortsatt klare ernæringsmessige svakheter som øker risikoen for utvikling av ikke-smittsomme sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer og type 2-diabetes.

Ifølge den årlige rapporten Utvikling i norsk kosthold, er det fremdeles stort potensiale for forbedring. Helsedirektoratet arbeider for følgende endringer i befolkningens kosthold:

  • økt forbruk av grønnsaker
  • økt forbruk av frukt og bær
  • økt forbruk av grove kornprodukter/fullkorn
  • økt forbruk av fisk
  • vridning av forbruket til magre meieriprodukter på bekostning av fete alternativer
  • vridning i forbruket fra fete potetprodukter til matpoteter
  • nedgang i forbruket av spisefett, og vridning i forbruket til myk margarin og matolje
  • begrenset forbruk av bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt
  • redusert inntak av mettet fett, tilsatt sukker og salt
  • flere spedbarn fullammes og ammes

NO/VAR/0319/0003/12972

Publisert april 10, 2019

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Vi gjør oppmerksom på at denne siden er kun beregnet for helsepersonell.