Sikkerhetsanordninger for å forhindre falske legemidler

 

I februar 2019 trer det i kraft nye EU-regler som innfører koder på pakningen for å hindre falske legemidler på markedet. En unik kode (UPI = Unique Product Identifier) skal følge legemiddelet fra produsent og ut til pasient. Det blir også et krav om forsegling som viser at pakken ikke har vært åpnet.

Det nye kravet er en del av et langsiktig europeisk arbeid for å hindre at falske legemidler kommer inn i distribusjonskjeden. Det innføres en todimensjonal strekkode som identifiserer den enkelte legemiddelpakningen. Siden denne ikke kan implementeres på foldeetiketter, vil kartong med separat pakningsvedlegg innføres for alle reseptbelagte legemidler.

OTC og handelsvarer

Kravet gjelder for alle reseptpliktige legemidler med markedsførings-tillatelse til bruk på mennesker, med mindre det er gjort unntak. Selv om kravet ikke gjelder for reseptfrie legemidler og handelsvarer, vil likevel enkelte av Takedas produkter i disse kategoriene blir påvirket grunnet produksjonssted.

Nycoplus C-vitamin 250 mg og Nycoplus C-vitamin 200 mg er de to kosttilskuddene som vil komme i kartong. Det samme gjelder enkelte av de reseptfrie legemidlene.

Referanser:

EU-direktiv 2011/62/EU av 8. juni 2011 (forfalskningsdirektivet)

 

Foto: Shutterstock

NO/NYP/1118/0102

Publisert november 27, 2018

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Vi gjør oppmerksom på at denne siden er kun beregnet for helsepersonell.