Takeda og Omegatri sammen om innovasjon

To norske kompetansemiljøer har kommet sammen når Takeda og gründerfirmaet Omegatri sammen har utviklet en omega 3-tablett som gir mindre oppgulp eller ettersmak av tran.

Det er første gang i Norge at omega-3 leveres uten å være oljebasert. Det møter behovet for omega-3 hos de rundt ti prosent av befolkningen som ikke vil ta tran eller omega-3 i kapselform på grunn av etter­smaken og fare for sure oppstøt. Tabletten er produsert uten bruk av gelatin. Dermed møter den også behovet til personer som av religiøs overbevisning eller andre årsaker ikke spiser gelatin.

Patentert produksjon

Omega-3-tabletten er basert på en paten­tert prosess. Norske farmasøyter under ledelse av professor Jo Klaveness ved Farma­søytisk institutt ved Universitetet i Oslo har utviklet et pulver som blir kommersialisert av firmaet Omegatri, og med utgangspunkt i pulveret har Takeda kommet frem til en tablett som er smakfri og som blir produsert i Storbritannia på oppdrag fra Takeda. Jo Klaveness var i sin tid ansatt i den delen av Nycomed som nå er GE Healthcare, og står bak mange av Nycomeds patenter. Ingen annen nålevende eller tidligere nordmann står bak flere patenter enn professor Klave­ness. Han har patenter i cirka 150 patent-familier.

Sammen om innovasjon

Det er første gang forskningsmiljøet ved Farmasøytisk institutt er med på å kommer­sialisere et produkt, og når det nå skjer, er det sammen med en virksomhet som har tradisjoner i Norge helt fra 1874. Politikere, myndigheter, Innovasjon Norge og nærings­organisasjoner har etterlyst mer nærings­rettet innovasjon innen medisin og helse, og helsebransjen har vært omtalt som den nye oljen. Her viser Farmasøytisk institutt, Omegatri og Takeda vei med sitt samarbeid om et svært aktuelt produkt.

 

Kanskje du også er interessert i å lese disse artiklene:

Strenge krav til produksjon av kosttilskudd
Ren vitamin B12 for første gang på apotek
Nasjonal faglig retningslinje for spedbarnsernæring
Lokale krefter redder liv
Magnesium – et viktig mineral

Publisert november 1, 2016

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Vi gjør oppmerksom på at denne siden er kun beregnet for helsepersonell.