Visste du at mange er plaget med tørrhet i munn og svelg?

Tørrhet i munn og svelg er et vanlig problem som kan skyldes en rekke faktorer.

Når spyttnivået i munnhulen synker, og når det ikke er nok spytt til å holde munnhulen fuktig, blir munnen fort tørr. Dette medfører ubehag som kan oppleves som vond smak i munnen, dårlig ånde og en følelse av at tungen fester seg til ganen. I kjølevannet av en tørr munn kan det også komme tørre og sprukne lepper.

Spytt spiller en viktig rolle ved å holde tenner og tannkjøtt friskt og sunt.

Kroppen produser opptil 1,5 liter spytt i døgnet, som blant annet har som funksjon å rense og fukte munnen, fukte maten og fjerne skadelige stoffer. Spyttet spiller derfor en viktig rolle ved å holde tenner og tannkjøtt friskt og sunt, da saltene i spyttet ditt også har som oppgave å beskytte mot syreangrep. Dersom spyttproduksjonen reduseres kan dette føre til dårligere munnhygiene og tannhelse.
Dette kan også gi mulighet for infeksjoner, sår og sopp i munnhulen. Når du produserer for lite spytt kan du også få dårligere smakssanser, og maten kan bli vanskeligere å tygge og svelge.


Viktig å merke seg at:

  • forbigående tørrhet i munnen er normalt
  • kvinner er mer plaget enn menn når det gjelder tørrhet i munnen
  • dersom spyttsekresjonen avtar, kan dette føre til dårligere munnhygiene og tannhelse
  • eldre og syke er mest plaget på grunn av økt forekomst av sykdom og bruk av legemidler
  • bruk av legemidler er den vanligste årsaken til tørrhet i munn og svelg

 

Nycodent® Saliva fra Takeda kan være et godt alternativ for de med tørrhet i munn og svelg.

Sugetablettene er laget for å bidra til å stimulere spyttsekresjonen ved tørrhet i munnen, og to av variantene inneholder fluor som bidrar til å opprettholde tannmineraliseringen og styrker tennene mot syreangrep. Sugetablettene kommer i tre smaksvarianter, sitron, jordbær og villbringebær, og er en velsmakende løsning på problemer ved tørr munnhule.

Generelt god munnhygiene er i tillegg viktig for å unngå hull, infeksjoner og dårlig ånde – særlig for de som sliter med plager forårsaket av tørr munn. Fluor bidrar til å holde tennene friske og sterke. Grunnen til dette er at fluor gjør emaljen på utsiden av tennene mer motstandsdyktig mot syreangrep.

 

Referanser: http://www.tannlegetidende.no/i/2005/11/dntt-160133, Munntørrhet, norsk helseinformatikk https://nhi.no/sykdommer/magetarm/munnhule/munntorrhet/, Munntørrhet, felleskatalogen https://www.felleskatalogen.no/medisin/sykdom/munntorrhet
Foto: Shutterstock
NO/VAR/0319/0003/12972

Publisert februar 18, 2019

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte produkter

Nycodent

Saliva Sitron

100 tabletter

Sugetabletter mot tørrhet i munn

Nycodent

Saliva Jordbær

100 tabletter

Sugetabletter mot tørrhet i munn

 

Vi gjør oppmerksom på at denne siden er kun beregnet for helsepersonell.