Et variert kosthold er viktig for å holde seg frisk og prestere på topp. Vegetarianere som trener jevnlig har egne behov. Her er noen eksempler.

Vitaminer er essensielle næringsstoffer som er avgjørende for kroppens vedlikeholds- og oppbyggingsprosesser, men mange luker ut enkelte matvaregrupper av hensyn til helse, etikk eller livsstil. Da kan det være lurt å vite litt om næringsinnholdet i maten du spiser. I mange tilfeller vil det også være klokt å ta kosttilskudd for å sikre inntaket. Se utvalget av kosttilskudd her.


Hvilke vitaminer trenger vegetarianere?

Vitamin B12 er nødvendig for hjerne- og nervesystemet og for dannelse av blodceller, og finnes hovedsakelig i animalske matvarer som kjøtt, fisk, meieriprodukter og egg. Spiser du ikke dette, kan det være lurt å sikre inntaket ved å ta tilskudd av B12.

 

Hovedkilden til D-vitamin er sollys. Tilstrekkelig tilførsel kan derfor være en utfordring for alle som lever i Norge – uansett kosthold. D-vitamin bidrar blant annet til å opprettholde normal muskelfunksjon og normale knokler. Fisk og torskelever er hovedkildene til D-vitamin. For vegetarianere er det derfor lurt å bruke smør/margarin og drikke soyamelk, kumelk og havremelk, som er tilsatt vitaminet, men det skal mye til å dekke dagsbehovet fra berikede produkter. De fleste vil ha nytte av et tilskudd i tillegg.

 

Visste du at mange vegetarianere ikke får i seg nok omega-3? 

Hvilke vitaminer trenger veganere?

Veganere bør være obs på mye av det samme som vegetarianere, men ettersom de ikke spiser noe av animalsk opprinnelse, er de også utsatte for å få i seg for lite av vitaminene B6 og B2 og mineralet jod.

 

Vitamin B6 er blant annet nødvendig for omsetningen av protein og karbohydrat i kroppen, og finnes i en rekke meieriprodukter. Kilder til vitamin B6 i et vegansk kosthold er nøtter og frø, grove kornprodukter, poteter og grønnsaker som avocado, paprika, grønnkål, spinat og asparges, i tillegg til naturris, bønner, linser, søtpotet, banan og tørket frukt.

 

Riboflavin, eller vitamin B2, er nødvendig for forbrenningen i cellene, og finnes først og fremst i meieriprodukter. For veganere er mandler, nøtter, frø, linser, bønner og grove kornprodukter gode kilder til riboflavin. Tilskuddet Nycoplus B-kompleks inneholder alle åtte B-vitaminene og er fri for gelatin eller andre animalske ingredienser.

Jod er et mineral kroppen vår trenger. Det bidrar blant annet til barns normale vekst, normal kognitiv utvikling hos barn, til å opprettholde normal hud og til normal energiomsetning. Det er få naturlige kilder til jod, og de mest vanlige er fisk- og sjømat, melk og meieriprodukter. I tillegg hender det at salt er tilsatt jod, men i altfor små mengder til at det monner.

Bønner, nori, jordbær, soya, spinat, hvitløk og er noen plantebaserte kilder til jod.

Alle trenger jern

Jern bidrar til dannelsen av røde blodlegemer og hemoglobin, samt til å opprettholde normal energiomsetning. Dette er viktig for normal transport av oksygen i kroppen og for å opprettholde immunsystemets normale funksjon. I tillegg bidrar jern til å redusere tretthet og utmattelse. Kroppen din trenger med andre ord jern. Ettersom den beste kilden til jern er kjøtt, er det ekstra viktig at vegetarianere og veganere er oppmerksomme på gode kilder til jern. For å dekke en kvinnes dagsbehov for jern (15 mg) trenger du for eksempel alt dette:

  • 1 skive grovbrød
  • 1 porsjon kornblanding
  • 1 spiseskje sesamfrø med skall
  • 1 håndfull nøtter
  • 1 porsjon prim
  • 1 dl tørkede brune bønner
  • 100 g rosenkål
  • 100 g spinat
  • 100 g grønnkål
  • 100 g asparges

Hver eneste dag. Det er ikke alltid like lett å oppnå. Derfor kan det være lurt å bruke et kosttilskudd for å sikre at du får i deg nok jern. Nycoplus Jern er mild mot magen og dekker mer enn dagsbehovet.

 

Vitaminer for den som trener mye

Når du trener mye, må du sørge for å få i deg nok B-, C- og E-vitaminer, karoten og selen, i tillegg til mineralene jern, kalsium, magnesium og sink. De ulike B-vitaminene finnes blant annet i korn, melkeprodukter, egg og kjøtt.

 

Vitamin C bidrar til å opprettholde immunsystemets normale funksjon Noen av de beste C-vitaminkildene er appelsin, kiwi, rød paprika og kålrot, mens vegetabilske oljer og nøtter er rike på E-vitamin. Karoten finnes i gul-oransje frukt og grønnsaker, mens de beste kildene til selen er fisk, skalldyr og egg. Husk også vitamin D for kalsiumopptaket. Tilskuddet Nycoplus Magnesium + Calciumbidrar til normal muskelfunksjon, normal benbygning og normale ledd.

 

Er du usikker på om du får i deg tilstrekkelig av de ulike næringsstoffene, kan det lønne seg å ta multivitamin.

 

Nycoplus multi er også for vegetarianere

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Les mer om Nycoplus Multi her.

 

Kilder:

 

Nhi.no

Helsenorge.no

Matvaretabellen.no

 

NO/NYP/0318/0030

Publisert april 18, 2018. Sist oppdatert: januar 29, 2019.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *