Får mamma i seg det hun trenger?

Det er et naturlig og viktig spørsmål å stille. Eldre mister lettere matlysten når de blir syke eller skrøpelige, og rammen rundt måltidene forandrer seg. Å spise alene hjemme, eller i matsalen på et sykehjem, er noe helt annet enn å dele matglede med familie og venner.

Når foreldrene våre blir gamle, og kanskje én sitter alene igjen etter mange års samliv, er det ofte slik at mye ved livet endrer seg. Sykdom kommer snikende, og gleden ved god mat er ikke lenger like stor. Da kan det være fare for underernæring og mangel på viktige stoffer i kroppen.

 

Påvirker humøret

Det å være godt ernært virker positivt inn på overskudd, humør og appetitt, bidrar til å bevare funksjoner, gir bedre muskelstyrke og raskere sårheling hos syke eldre. Det styrker også immunforsvaret og gir færre komplikasjoner.

 

Det er ikke alltid så opplagt hvem som er underernært. Noen blir veldig tynne, men underernæring kan være et problem uten at det synes veldig godt. Det kan derfor være nyttig å sjekke hvordan det står til enten den eldre bor hjemme eller i en institusjon. Eldre på sykehjem eller som får hjemmetjenester, skal få vurdert ernæringsstatusen sin, med tanke på å sette inn tiltak om det trengs.

 

Når matlysten svikter kan det gi store konsekvenser, og som pårørende kan du være en viktig støttespiller. Hos eldre fører underernæring i høyere grad til tap av muskelmasse enn hos yngre, og det er også vanskeligere å korrigere underernæringen hos eldre. Ikke minst for å unngå apati og manglende livslyst, er det viktig å sørge for et kosthold og måltidsrammer som gjør det å spise mer fristende. Hyggelig selskap, et pent pyntet bord og velsmakende mat kan gjøre mye. Og er du pårørende til en på sykehjem, kan du kanskje passe litt på. Still spørsmål og eventuelt kom med forslag til forbedringer.

 

For lite D-vitamin

Flere internasjonale studier viser at mellom 20 og 50 prosent av eldre pasienter i institusjoner er underernært. Det dreier seg både om for lavt inntak av proteiner og kalorier, men også vitaminer og sporstoffer. Inntaket av vitamin D i befolkingen er for lavt i forhold til behovet, og for eldre over 75 år er det ekstra utfordrende å få i seg tilstrekkelig siden de har et høyere behov for vitamin D enn yngre personer.

 

Det er altså all grunn til å følge med, og hjelpe til om du for eksempel har en gammel og skrøpelig mamma. Spør henne hva hun har aller mest lyst på, og sørg for at hun tar tilskudd med for eksempel høy konsentrasjon av D-vitamin. Det er sollys som er vår primære kilde til D-vitamin, og mange eldre er lite utendørs.

 

Foto: Scanpix

 

Kilder:

tidsskriftet.no

helsedirektoratet.no

Norkost 3

 

NO/NYP/1117/0139

Publisert desember 8, 2017

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *