Kalsium bidrar til en rekke prosesser i kroppen og er viktig gjennom hele livet, men visste du at kroppen må ha D-vitamin for å kunne ta opp mineralet?

Kalsium bidrar blant annet til normal overføring av nervesignaler og normal opprettholdelse av knokler og tenner. Det er med andre ord viktig i alle livets faser, men uten D-vitamin, gjør kalsium dessverre liten nytte for seg.

Økte anbefalinger for D-vitamin

D-vitamin har, som kalsium, mange sentrale oppgaver i kroppen. Det bidrar til normalt opptak og utnyttelse av kalsium og fosfor, og dermed også opprettholdelse av normal muskelfunksjon og normale tenner og knokler. I tillegg bidrar det til immunsystemets normale funksjon og spiller en rolle i celledelingsprosessen.

LES OGSÅ: Slik får du nok vitamin D 

 

Likevel viser landsomfattende kostholdsundersøkelser at svært mange nordmenn ikke får i seg tilstrekkelig med vitamin D.

For noen år siden økte Helsedirektoratet anbefalingene for inntak av vitamin D:

  • For barn og voksne økte anbefalingen fra 7,5 til 10 mcg
  • For eldre over 75 år fra 10 til 20 mcg

D-vitamin – slik får du nok

D-vitamin dannes i kroppen når huden får sol på seg, men kan også tilføres via mat og drikke. Ettersom vi har lite sol store deler av året i Norge, er det helt nødvendig å få i seg rikelig med andre D-vitamin fra andre kilder, som fet fisk, egg, tran og meieriprodukter tilsatt D-vitamin – spesielt i vinterhalvåret.

Melk og meieriprodukter er også vår hovedkilde til kalsium. Velger du D-vitaminberiket melk, får du begge de to næringsstoffene. Det er likevel store mengder som skal til. For eksempel må du drikke 2,5 liter for å få i deg 10 mcg D-vitamin fra beriket lettmelk.

 

LES OGSÅ: Beriket mat gir deg ikke alltid det du trenger

Trenger du tilskudd av D-vitamin?

Å bo i et land med lite sollys, kan i utgangspunktet gjøre det vanskelig å fylle D-vitaminlagrene. Spiser du i tillegg lite fisk og unngår tran, er det god grunn til å ta affære. Supplerer du med D-vitamintilskudd, vil du blant annet sikre opptak og utnyttelse av kalsium i kroppen.5

Én tablett Nycoplus D3-vitamin 10 mcg om dagen er nok for de fleste, men nå kan også Nycoplus D3-vitamin 80 mcg kjøpes på apoteket. Denne kan tas av alle over 18 år som ikke tar andre D-vitamintilskudd. Kosttilskuddet er fritt for gluten, laktose og sitrus, og kan trygt tas i kombinasjon med for eksempel Nycoplus Calcium 500 mg.

 

Kilder: Helsedirektoratet, NHI, Melk.no
Foto: Scanpix
NO/NYP/1018/0100

Publisert november 26, 2018. Sist oppdatert: august 13, 2019.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *