D-vitamin sikrer opptaket av kalsium

Kalsium bidrar til en rekke prosesser i kroppen og er viktig gjennom hele livet, men visste du at kroppen må ha D-vitamin for å kunne ta opp mineralet?

Kalsium bidrar blant annet til normal overføring av nervesignaler og opprettholdelse av knokler og tenner. Dette er med andre ord noe du trenger i alle livets faser, men uten D-vitamin gjør dessverre kalsium liten nytte for seg.

 

Nycoplus Vegetabilsk Omega-3 i to ulike styrker

Tidligere har det knapt fantes tilskudd av D-vitamin tilpasset et vegansk kosthold ved norske apotek. Vegansk D3-vitamin gjør det enkelt for enda flere å dekke kroppens behov.

Økte anbefalinger for D-vitamin

D-vitamin har, som kalsium, mange sentrale oppgaver i kroppen. Vitaminet bidrar blant annet til normalt opptak av utnyttelse av kalsium og fosfor, og dermed også opprettholdelse av normal muskelfunksjon. I tillegg bidrar det til immunsystemets normale funksjon og spiller en rolle i celledelingsprosessen.

 

Likevel viser landsomfattende kostholdsundersøkelser at svært mange nordmenn ikke får i seg tilstrekkelig mengde vitamin D, og Helsedirektoratet økte for noen år tilbake sine anbefalinger for inntak:

 

  • For barn og voksne økte anbefalingene fra 7,5 til 10 mikrogram.
  • For eldre over 75 år fra 10 til 20 mikrogram.

 

Les også: En del av oss som går gjennom store livsstilsendringer vil kunne ha et økt behov for vitaminer når den totale inntaket av mengden mat reduseres. Her er et du kan gjøre for å sikre behovet

 

Slik får du i deg tilstrekkelig D-vitamin

D-vitamin kalles også «solskinnsvitaminet» fordi det faktisk dannes i kroppen når sommersolen treffer huden, men heldigvis for oss i mørke nord kan man også få i seg D-vitamin gjennom mat og drikke. Det er særlig nyttig i vinterhalvåret, hvor vi ikke får nok av de riktige solstrålene til å dekke kroppens behov.

 

Gode kilder i kostholdet er fet fisk som laks og ørret, egg, tran og berikede meieriprodukter. Sistnevnte er også vår hovedkilde til kalsium, og velger du melk beriket med D-vitamin får du i deg begge deler. Det er likevel store mengder som skal til: du må for eksempel drikke 2,5 liter for å få i deg 10 mikrogram D-vitamin fra beriket lettmelk – og det er mer enn hva folk flest drikker i løpet av en dag.

Les også: Dette er vitaminene og mineralene gjennomsnittsnordmenn får i seg for lite av

 

Tilskudd av D-vitamin kan være løsningen

Mange av oss får ikke i seg nok D-vitamin gjennom kostholdet. Hvis man ikke liker fisk, og egg og meieriprodukter sjelden står på menyen, kan det bli nesten umulig å få i seg nok året gjennom. Da gjelder det å ta affære.

 

D-vitamin kommer i ulike styrker. På apotek kan du hjelpe deg å finne variaten tilpasset til behov. Disse produktene kan med fordel kombineres.

 

Nycoplus D3-vitamin kan være den enkle løsningen som gir deg det du trenger. Ved å supplere med et D-vitamintilskudd vil du også kunne sikre opptak og utnyttelse av kalsium i kroppen. Dette produktet kan også trygt kombineres med Nycoplus Calcium 500 mg.

 

Foto: Shutterstock

Kilder: Helsedirektoratet: Rapporter: Vitamin D i Norge: Behov for tiltak for å sikre god vitamin D status?, Legehåndboken om D-vitaminmangel, Matvaretabellen

C-APROM/NO/NYP/0007

Publisert september 16, 2020

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte produkter

Nycoplus

Vegansk D3-vitamin 10 µg (400 IE)

10 µg (400 IE) - 100 tabletter

Bidrar til normalt immunforsvar

Nycoplus

Vegansk D3-vitamin 20 µg (800 IE)

20 µg (800 IE) - 100 tabletter

Immunforsvaret og skjelettet

Nycoplus

Calcigran Forte spearmintsmak

500 mg/400 IE kalsium/vitamin-D - 90 tabletter

Behandling av vitamin D- og kalsiummangel

Nycoplus

D3-vitamin

40 µg (1600 IE) - 100 tabletter

Immunforsvaret og skjelettet