Kroppens vev og organer er helt avhengige av jern for å fungere. Derfor er jern en viktig del av det daglige kostholdet vårt. Her er en oversikt over gode kilder til jern.

Det er en rekke matvarer som inneholder godt med jern, men hvorfor er det egentlig så viktig å være bevisst på jerninntaket?  

Jern er viktig for en rekke av kroppens funksjoner, og bidrar til:  

  • redusere tretthet og utmattelse
  • normal kognitiv funksjon 
  • normal energiomsetning 
  • normalt immunforsvar
  • normal dannelse av røde blodceller 
  • normal dannelse av proteinet hemoglobin 
  • at blodet transporterer oksygen til kroppens organer  

 

Gode kilder til jern 

Kvinner er spesielt utsatte for lavt jerninntak, ifølge Norkost 3-undersøkelsen. 

De inntar mindre jern enn menn og mister i tillegg mer jern på grunn av menstruasjon og har dermed et høyere jernbehov. For å være sikker på at du får i deg nok jern hver dag, kan det derfor være viktig å sørge for å få i deg rikelig med følgende matvarer:  

  • Leverpostei, eller annen innmat og matvarer basert på innmat som blodpudding og lever 
  • Kjøtt av vilt og fjærkre eller lam, storfe og svin 
  • Bladgrønnsaker som spinat, grønnkål og ruccola 
  • Grovt korn av kli og havre  
  • Egg  
  • Belgfrukter som linser, hvite bønner og soyabønner eller erter og kikerter 
  • Nøtter og frø som eksempelvis sesamfrø med skall, linfrø, cashewnøtter, peanøtter, pistasjnøtter og mandler 
  • Tørket frukt som rosiner, fiken, svisker og aprikos, samt soltørkede tomater 

Utover dette, gjelder det å spise variert, i tråd med myndighetenes kostråd 

Sikrer dagsbehovet

Nycoplus Jern 27 mg er et kosttilskudd for voksne, inkludert gravide og ammende, som hjelper deg med å sikre dagsbehovet og litt til. Kosttilskuddet er skånsomt for magen og inneholder hverken gluten, gelatin, sitrus, laktose eller animalske ingredienser. Én tablett daglig er alt som skal til.  

 Les mer om Nycoplus Jern 27 mg her  

 

Slik dekker du dagsbehovet (eksempel for kvinner med anbefalt jerninntak på 15 mg). 

  1. Frokost: Havregrøt med rosiner – ca 1-1,5 mg jern 
  2. Lunsj: Grønn salat med spinat, ruccola, egg og soltørkede tomater. Topp den med cashewnøtter og hvite bønner for ekstra boost med jern. Avhengig av mengde, vil måltidet inneholde alt fra 3 til 10 mg jern. 
  3. Mellommåltid: En neve med mandler – ca. 1,5 – 2 mg 
  4. Middag: Viltgryte med reinsdyrkjøtt – ca. 6 til 9 mg jern. 
  5. Kveldsmat: Yoghurt med hakkede hasselnøtter og honning – ca. 2 mg 

Total mengde jern mellom 12 og 25 mg. 

Nycoplus Jern 27 mg er et kosttilskudd for voksne, inkludert gravide og ammende, som hjelper deg med å sikre dagsbehovet og litt til.
Nycoplus Jern 27 mg er et kosttilskudd for voksne, inkludert gravide og ammende, som hjelper deg med å sikre dagsbehovet, og litt til.

 

Kilder: http://www.matportalen.no/kosthold_og_helse/tema/naringsstoffer/hva_bor_jeg_spise_for_aa_faa_i_meg_mer_jernhttps://helsenorge.no/sykdom/blod-og-lymfe/jernmangelanemi
Foto Shutterstock:
ID:
NO/NYP/0419/0052 

Publisert juni 25, 2019. Sist oppdatert: august 15, 2019.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *