Vitaminet kontorarbeidere må sørge for å få nok av

Den viktigste kilden til D-vitamin er sollys. For deg som tilbringer arbeidsdagen innendørs kan et kosttilskudd gi deg din daglige dose.

At de som jobber på kontor både kan bli stiv i kroppen og gå få skritt i løpet av dagen er det nok mange som er klar over, men de færreste tenker nok over hva man går glipp av ved å ikke være utendørs.

Den beste kilden til D-vitamin er gjennom sollys som treffer huden. Derfor sier det kanskje seg selv at ikke bare  kontorarbeidere bør  være bevisste på inntaket av det viktige vitaminet, men også de som jobber i butikk, på institusjoner, er sjåfører og egentlig alle andre som stort sett oppholder seg mye innendørs.

Les også: Men får vi egentlig i oss nok vitamin D fra solen? Her kan du lære mer om hvordan solstrålene fungerer på kroppen

De som sitter mye inne er i risiko

På bakgrunn av en rapport utarbeidet av Helsedirektoratet, kom det frem at de som sitter mye inne risikerer å ikke få i seg nok vitamin D. Det generelle inntaket av D-vitamin er lavere enn anbefalt, og de beste kildene i kostholdet er fet fisk som laks, ørret og makrell. Det er også en rekke meieriprodukter som er tilsatt vitamin D.

Les også: Beriket mat gir deg ikke alltid det du trenger

På verdensbasis er for lav D-vitaminstatus svært vanlig, og det anslås at cirka en milliard mennesker har  lave nivåer av vitamin D.

Les også: Dette må vegetarianere og andre som ikke spiser fisk sørge for å få i seg på andre måter

D-vitamin har mange livsviktig funksjoner. Det er viktig for immunforsvaret, og er nødvendig for oppbygging og vedlikehold av skjelett og tenner. I tillegg er det viktig for energiomsetningen i kroppen, ved økt metabolisme og ved hard trening øker behovet.

I Norge er vi med andre ord utsatt for å ikke få i oss nok vitamin D på grunn av lite sol. For dem det gjelder anbefales  tilskudd for å oppnå anbefalt inntak.

Nycoplus Vitamin D3-vitamin finnes i ulik styrke reseptfritt på apotek.

For de fleste voksne, inkludert gravide og ammende, vil Nycoplus D-vitamin 10 mcg være tilstrekkelig. For aldersgruppen over 75 år bør dosen dobles, og Nycoplus D-vitamin 20 mcg er et godt valg. Tablettene gir deg anbefalt mengde ved daglig inntak, og er små og lette å svelge. Begge deler finnes på apotek.

Foto: Shutterstock

ID-nummer: NO/NYP/1019/0128

Publisert oktober 28, 2019

2 kommentarer

  1. Hei Jaroslaw! Referanseverdiene som brukes på etiketten på både næringsmidler og kosttilskudd er i henhold til Forskrift om matinformasjon til forbrukerne (matinformasjonsforskriften), og har ingenting med Helsedirektoratets ernæringsanbefalinger å gjøre.
   Ifølge Forskrift om kosttilskudd (FOR- 2004-05-20-755), publisert av Helse- og omsorgsdepartementet i 2004, skal kosttilskudd merkes med mengdeinnhold av næringsstoffer uttrykt i tall per anbefalt døgndose. Mengdeinnholdet skal fastsettes på grunnlag av gjennomsnittsverdier av produsentens analyse av produktet. Verdiene skal også angis som prosentandel per anbefalte døgndose av de referanseverdiene som er fastsatt. Disse referanseverdiene tar ikke hensyn til kjønn, alder, graviditet eller amming og bør derfor ikke brukes som grunnlag for faglig rådgivning eller anbefaling.

   Vitamin D har for eksempel en referanseverdi på 5 μg, mens daglig anbefalt inntak er 10 μg for personer under 75 år og 20 μg for personer over 75 år. På etiketten til et kosttilskudd som inneholder de anbefalte mengdene D-vitamin, vil derfor prosentandel av referanseverdi vises som henholdsvis 200 % og 400 %.

   Du kan lese forskriften her (Vedlegg XIII): https://lovdata.no/dokument/LTI/forskrift/2014-11-28-1497

   Hilsen Åse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *