Hva betyr det å ha jernmangel?

For at kroppen skal ha tilstrekkelig fylte jernlagre til enhver tid, må vi tilføre kroppen jern via kosten hver dag. Økt behov ved vekst og svangerskap kommer i tillegg.

En voksen person skal normalt ha en jernbeholdning på rundt 3500 til 4500 milligram jern. En voksen mann taper omkring ett milligram daglig ved toalettbesøk og svette, mens kvinner i fruktbar alder taper jern ved menstruasjon i tillegg og kan ha problemer med å få dekket tapet gjennom kosthold alene.

Norkost 3-undersøkelsen viser at de gjennomsnittlige nivåene for inntak av jern ligger på 9,9 mg hos kvinner og 13 mg hos menn, mens anbefalingene ligger på 15 mg for kvinner i fertil alder og 9 mg for menn. Det vil si at gjennomsnittsinntaket av jern hos norske kvinner er lavere enn anbefalingen.

Kroppen må få tilført tilstrekkelig med jern slik at organene kan fungere.Tretthet, svimmelhet og tungpusthet er blant de vanligste symptomene ved jernmangel, som ifølge Helsedirektoratet rammer omlag 20 prosent av norske kvinner. Av disse utvikler to-tre prosent anemi, som forhindrer en av kroppens aller viktigste prosesser i kroppen, nemlig okygentransport til organer og vev.

 

Slik sikrer du jerninntaket

Blod, innmat og produkter laget med innmat, som for eksempel leverpostei, har høyt jerninnhold og vil hjelpe deg å dekke dagsbehovet. Kjøtt, bladgrønnsaker og grovt korn inneholder også godt med jern og bidrar til velfylte jernlagre.

Mistenker du at du har lite jern i kroppen eller lav blodprosent, kan dette måles gjennom blodprøver hos fastlegen.  Viser det seg at du har en mangeltilstand, vil jerntabletter kunne bedre tilstanden i løpet av kort tid.

Nycoplus Ferro-Retard (jern(III)sulfat) er et reseptfritt legemiddel for voksne og barn over 12 år som sikrer inntaket når det er vanskelig å få i seg nok jern via kosten. Legemiddelet virker forebyggende mot jernmangel, for eksempel hos blodgivere og magesekkopererte, og sørger for at blodet får en jevn tilførsel over lengre tid ved å løse ut jernet litt etter litt, slik at det tilføres blodet jevnt over lengre tid.

Nycoplus Ferro-Retard er et reseptfritt legemiddel for voksne og barn over 12 år som sikrer inntaket når det er vanskelig å få i seg nok jern via kosten.

Nycoplus Ferro-Retard (jern(III)sulfat)
Voksne og barn over 12 år: Ved jernmangel og jernmangelanemi. Forebyggende mot jernmangel, f.eks. hos blodgivere. 1 depottablett morgen og/eller kveld. Skal svelges hel med vann. Må ikke inntas i liggende stilling. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

Kilder: NHI, SNL, Helsenorge

ID-nummer: NO/NYP/1119/0145

Publisert desember 12, 2019

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *