Naturlige eller syntetiske vitaminer og mineraler – er det egentlig noen forskjell?

Noen tror at naturlige vitaminer og mineraler er bedre enn syntetisk fremstilte, men stemmer det?

Det er ikke rart at noen oppfatter det som er naturlig både som sunnere og bedre enn det som er kunstig fremstilt, og at det naturlige sikkert tas bedre opp i kroppen også. Når det kommer til vitaminer og mineraler er dette en myte. 

Det som er riktig, er at noen forbindelser tas enklere opp i kroppen enn andre, men det er ingen sammenheng med om kilde er naturlig eller ei. 

I dette videoklippet kan du se vår fagsjef Åse Andresen forklare forskjellen på naturlige og syntetiske vitaminer og mineraler: 

Kan syntetisk være et godt alternativ til det naturlige? 

Alle mineraler utvinnes fra naturen og vil dermed være «naturlig», mens vitaminer finnes både i naturlig tilstand og syntetisk fremstilt. 

Når vitaminer produseres kan de være mer konsentrerte enn det som finnes i mat. Det kan gjøre det enklere å få dekket kroppens behov og å kunne spise variert uten å bekymre seg for om man får i seg alt kroppen trenger. For dem som er fortrolig med kosttilskudd betyr det også at man kan ta færre vitaminpiller eller at tabletten blir mindre, noe som for mange er viktige faktorer for å få i seg nok av næringsstoffene. 

Les også: Beriket mat gir deg ikke alltid det du trenger av næringsstoffer 

I tillegg kan syntetisk fremstilling være både mindre ressurskrevende og billigere enn å utvinne fra naturlige kilder. Verdensbefolkningen er stadig i vekst, og da kan syntetiske vitaminer være et godt alternativ når kostnad er et viktig aspekt. 

C-vitamin er et av vitaminene som oftest fremstilles syntetisk, og grunnen til dette er at det er svært ressurskrevende å utvinne C-vitamin fra naturlige kilder, som appelsiner og nyper. Det vil ikke være noen forskjell på om vitaminet er utvunnet fra mat eller syntetisk da man vil finne den samme kjemiske strukturen i begge deler. 

 

Myndighetene kontrollerer hva produsentene benytter 

I Norge er det en egen forskrift som regulerer hvilke forbindelser vi kan tilsette i kosttilskudd. Denne forskriften gjelder både syntetiske og såkalte naturlige varianter. 

Det viktigste er altså ikke om vitaminene og mineralene er naturlige eller ikke, men at man faktisk får i seg de næringsstoffene man har bruk for. 

 

Kilder: -Drevon og Blomhoff, Mat og medisin, 6 utgave, Kosttilskuddforskriften
Foto: Shutterstock
ID: NO/NYP/0519/0065 

Publisert januar 27, 2014

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *