Disse helse-appene burde du ha på telefonen

Med over 165 000 helserelaterte apper som dekker alle tenkelige behov kan det være vanskelig å finne sine favoritter. Her får du en liten guide over hvilke applikasjoner det kan være lurt å ha på telefonen.

Det finnes mobilapplikasjoner for nesten alle bruksområder, og de blir bare smartere og smartere. En app kan hjelpe deg med å huske, underholde deg, motivere deg, oppdatere deg på hva andre driver med, gi deg nyheter, været og hjelpe deg med å planlegge.

Finn dine favorittapper

Appene i helsesegmentet dekker mange ulike behov, men det er ikke sikkert du liker de samme appene som venninnen din sverger til. Mange helseapper gir deg ofte en gratis prøveperiode og adgang til enkelte funksjoner før du må betale for full tilgang. Dette gjør at du kan prøve deg frem før du eventuelt bestemmer deg for å kjøpe.

Her kommer en liten guide som kan være til hjelp:

 

Sleep Cycle – en vekkeklokke du blir våken av

Denne appen gjør det lettere for deg å stå opp om morgenen ved å kartlegge søvnmønsteret ditt og vekke deg når du er i et lett søvnstadium. Dersom du vekkes fra dyp søvn, vil du kunne føle deg ganske omtåket og søvndrukken i lang tid etterpå̊. Når vi sover går vi gjennom fem ulike søvnstadier hvor noen er tunge og andre er lette. Vi drømmer og sover dypt i fasen kalt REM, da er musklene på sitt mest avslappede, men hjerneaktiviteten er lik den vi har i våken tilstand. Sleep Cycle analyserer bevegelsesmønsteret ditt om natten og vekker deg når du er i et lett søvnstadium, slik at du kan føle deg mer uthvilt når du står opp.

 

Peak – underholdende hjernetrim

Når man spiller mobilspill kan det virke som om tiden bare flyr av gårde, uten at man har gjort noe fornuftig. Peak gjør deg spillsmartere og kvikkere med underholdende og kognitive spill som trener hjernen. I tillegg til fysisk aktivitet og et godt kosthold er det lurt å holde hodet i aktivitet med hjernetrim. Med en app for hånden kan det nesten ikke bli enklere. I appen får du også mulighet til å følge med på fremdriften din fra dag til dag på områder som hukommelse, språk, problemløsning, følelser, fokus og mental smidighet. For i tillegg til å formidle og bearbeide inntrykk, passer hjernen vår på alle erfaringene og minnene som gjør oss til den vi er, derfor er det ekstra viktig å ta vare på den.

 

Headspace – mindfulness gjort enkelt

De fleste tåler stress godt, men dersom vi er utsatt for mye stress over lang tid, kan det medføre helseproblemer. I en hektisk hverdag er det viktig å huske å puste. Mindfulness, oppmerksomt nærvær eller meditasjon kan virke fremmed om du ikke er kjent med det, men appen Headspace guider deg gjennom meditasjonsøkter og gir en lettfattelig og fin innføring i emnet. Mange av appens brukere gir tilbakemelding på at den har hjulpet dem med søvnvansker, stressmestring, håndtering av uro og angst. Det er ikke forsket på dette på en slik måte at vi kan fastslå at det hjelper, men erfaring tilsier at du kan få det bedre om du lærer deg slike avspennende metoder.

 

Moment – kartlegg hvor mye tid du bruker på mobilen

Norsk ungdom bruker stadig mer tid foran en elektronisk skjerm, noe som gir dårligere søvn. For jo lengre tid man bruker foran skjermen, desto høyere er risikoen for kortere søvntid og dårligere søvnkvalitet. Sitter man i tillegg mye stille mens man har skjermtid, og er i lite aktivitet kan dette ha negativ effekt på helsen.

Appen Moment kartlegger automatisk hvor mye tid du og familien din bruker på mobilen hver dag. Om du betaler for premiumtilgang kan du også se hvor mye tid du bruker på ulike apper. Ønsker du å bruke mindre tid på mobilen kan du sette deg daglige mål i appen for å begrense skjermbruken. Moment gir deg mulighet til å kartlegge skjermtid på både iPhone og iPad.

 

Slutta – få hjelp til snus-og røykeslutt

Det er ingen hemmelighet at røyking og snusing skader helsen din. All bruk av tobakk medfører helserisiko, og hverken bankkontoen eller helsa har godt av å røyke eller snuse. Klikk her for å se hva som skjer i kroppen når du kutter røyken.

Er du en av de som ønsker hjelp til å slutte å røyke eller snuse, men synes det er vanskelig? Appen Slutta hjelper deg gjennom prosessen og fungerer som en personlig motivator. Slutta gir tett oppfølging, råd og tips. Helsedirektoratet har utviklet og er ansvarlig for appen, som ble nylansert med nye funksjoner og nytt design i 2017.

 

Lifesum – en app for et sunnere liv

Det er ikke rart det er vanskelig å velge når det finnes et hav av apper innen kostholdssegmentet. Appene dekker mange ulike bruksområder, og noen har få funksjoner mens andre har ganske mange. Lifesum har mange funksjoner gir deg muligheten til å tilpasse din egen helse- og livsstilsveiledning. Ønsker du å spise sunnere, mindre, mer vegetarisk eller vil du kanskje gå enten opp eller ned i vekt? Sett ønsket mål når du begynner å bruke appen, og få tips og triks fra dag til dag på hvordan du kan nå målet ditt på en langsiktig måte. Men husk at en app aldri skal erstatte et legebesøk om du trenger profesjonell veiledning.

Lifesum kan kobles til både Apples og Googles helse-apper, og kan i tillegg synkroniseres med flere ulike treningsapper. Man kommer et stykke i appen uten å bruke penger på den, men ønsker man tilgang til alle funksjonene krever den et abonnement.

 

Treningsapper

Når det kommer til treningsapper kan man nok uten overdrivelse si at det finnes ganske mange flere apper enn det finnes type treningsformer. Listen over appene innen løping, styrke og sykling er mange og kan være vanskelig å velge. De siste årene wearables blitt mer og mer populært– gjerne i form av armbånd og klokker som måler aktivitetsnivået ditt. Fitbit, UP av Jawbone og Nike+ fuelband er eksempler på wearables som gjør mye mer enn å fungere som en skritteller. Flere av aktivitetsmålerne på markedet gjør at man kan måle alt fra trening og vekt til matinntak og søvn. Aktivitetsmålerne er ofte tilknyttet egne apper, men flere av dem kan også kobles opp mot både Apples og Googles helse-apper. Nike+ fuelband fungerer for eksempel knirkefritt med appene Nike Training og Nike+ Run Club.

 

Andre tips

Det er ikke uten grunn at vi jevnlig hører ordtaket «gammel vane er vond å vende». Å endre vaner krever tid og motivasjon. Appen Streaks gir deg en viljestyrke-boost som motiverer deg til å bygge vaner. Appen gir deg mulighet til å holde oversikten over hvor flink du er til å tilegne deg nye vaner, uavhengig av hva du ønsker å bli bedre til. Næringsinnhold er app-versjonen av matvaretabellen.no, og appen er særlig super for deg som er nysgjerrig på hva slags næringsstoffer ulike matvarer inneholder.

 

NO/NYP/1017/0122

Publisert desember 3, 2017

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *