Alt du trenger å vite om laktose

Mistenker du at du ikke tåler laktose? Da bør du lese videre.

Har du et normalt og variert kosthold vil du sannsynligvis få i deg laktose gjennom maten du spiser. Det kan være meieriprodukter som ost, yoghurt, fløteis og melk, eller mat som er tilsatt disse, for eksempel vafler, pølser og kaffe latte.

For de fleste er dette mat som er helt uproblematisk å spise, men for andre kan det medføre mageknip, rumling i magen og oppblåsthet. For å få bukt med problemet kan det vært lurt å finne ut om det er sammenheng mellom det du spiser og ubehaget du opplever.

Hva er laktose?

Først en liten forklaring på hva laktose faktisk er.

Laktose er et melkesukker, eller et såkalt disakkarid, som består av to sukkerkomponenter – glukose og galaktose. For at melkesukkeret skal kunne tas opp av kroppen, må det først brytes ned i fordøyelseskanalen av et enzym kalt laktase.

Dersom du har for små mengder av dette enzymet kan det bli vanskelig for kroppen din å bryte ned laktose, og reaksjonen kommer ofte kort tid etter du har spist laktoseholdig mat.

Hvorfor opplever du plager?

For de fleste nordmenn er laktase noe som finnes naturlig i kroppen og produseres livet gjennom, men for andre avtar aktiviteten av dette enzymet med årene. Grunnene til at dette skjer kan være både sammensatte og forskjellige.

For noen er det genetisk betinget. I Norge er det rundt 2-3 prosent av befolkningen som har en medfødt dårlig evne til å fordøye laktose, mens på verdensbasis gjelder dette for rundt 70 prosent av voksne. Dette gjelder særlig for de fra Asia, Afrika og Sør-Europa.

 

LES OGSÅ: En reseptfri tablett ga Richard (14) en enklere hverdag 

 

Andre kan ha en forbigående reaksjon på laktose, hvor de i perioder reagerer på utvalgte matvarer mens de senere kan spise uten problemer.

For å fastslå at det er laktose som lager trøbbel i magen, kan du sammen med en ernæringsfysiolog eller din fastlege gjør et kostforsøk, gjerne sammen med en pusteprøve og en gentest.

Hvordan vet du om det er laktose som er problemet?

Dersom du reagerer på noen meieriprodukter, men ikke andre, kan det være et tegn på at kroppen din ikke klarer å bryte ned laktose. Dette er fordi det er ulike mengder laktose i ulike matvarer – det er for eksempel mer enn dobbelt så mye laktose i et glass lettmelk sammenlignet med et halvt beger cottage cheese.

 

KLIKK HER: For oversikt over laktoseinnholdet per porsjon i utvalgte meieriprodukter

Hva kan løsningen være?

Dersom du opplever overfølsomhet eller vondt i magen når du spiser mat som inneholder laktose, kan et alternativ være å gå over til et laktosefritt kosthold.

For noen er det likevel utenkelig å leve livet uten en kaffe latte eller en nybakt brødskive med smør og brunost. Andre er opptatt av å spise variert og ønsker ikke å utelukke meieriprodukter med mindre de må. Dersom det er barnet ditt som reagerer, ønsker du gjerne å kunne sende poden på besøk til venner eller i bursdag uten bekymring. Da kan et tilskudd av laktase være verdt et forsøk.

Laktaseenzymet i Nycopro Laktase er naturlig og kommer fra soppen Aspergillus oryzae. Produktet selges reseptfritt og forbedrer laktosenedbrytningen, og kan benyttes av alle over 3 år. Ved å ha tablettene tilgjengelig, kan du spise det du vil uten bekymring.

 

Foto: Shutterstock

Kilde:
NHI

ID: NO/NYO/0818/0013

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *