Alternativer til kumelk – en guide

Må eller vil du erstatte kumelk med noe annet? Her er en guide til laktosefrie og veganske melke-alternativer.

I en jungel av plantebaserte kumelk-alternativer er det ikke nødvendigvis så lett å gjøre et valg. Hva brukes til hva, hvordan er næringsinnholdet og hvordan smaker det? Når det kommer til smak oppleves det forskjellig fra person til person, så her er det lurt å prøve seg frem. Men vær obs på at de ulike drikkene kan ha ulike bruksområder. Vanlig soyamelk fungerer ofte særs dårlig i varm kaffe, mens havremelk fungerer.

 

Hva er forskjellen på drikk og melk?

Tidligere måtte man på helsekosten eller spesialbutikker for å finne alternativer til kumelk. Nå fører de fleste dagligvarebutikker et bredt utvalg av plantebaserte drikker. På kartongene står det ofte drikk, men mange kaller det melk. For at man skal få lov til å kalle et produkt melk, stilles det krav til råvare, ferdigprodukt og fremstillingsmetode. Melk defineres som et animalsk produkt, og for å hindre forvirring blant forbrukere kalles derfor melke-alternativene gjerne for drikk.

 

Hvem kan drikke plantebasert melk?

Kumelk-alternativer er for alle, enten du spiser vegansk, ønsker å spise mer plantebasert eller har en form for allergi eller intoleranse som gjør at du bør styre unna kumelk. Dersom du har melkeproteinallergi må du utelate alle meieriprodukter fra kostholdet. Har du derimot problemer med å bryte ned laktose, kan du gjerne drikke kumelk som er laktosefri eller laktoseredusert. Tar du tilskudd av laktase før et måltid kan du spise og drikke «vanlig mat» selv om du i utgangspunktet har problemer med å bryte ned laktose.

Nycopro Laktase forbedrer laktosenedbrytningen ved å tilføre kroppen laktaseenzym.

 

Burde jeg bytte ut kumelka?

Det finnes mange ulike grunner til å bytte ut kumelka. Etiske og miljøvennlige grunner, intoleranse, allergi eller rett og slett ren nysgjerrighet. Men dersom du velger plantebasert melk basert på sunnhet bør du være obs på at melk er en viktig kilde til en lang rekke næringsstoffer. Fjerner du melk, fjerner du samtidig en matvaregruppe som bidrar med ca. 70 % av kalsiuminntaket, 70 % av jodinntaket, 25 % av proteininntaket samt en stor del av B-vitamin og sporstoffinntaket. Om du velger å ikke drikke kumelk, bør du derfor passe på å få i deg næringsstoffene melken inneholder på annet vis. Noen melkealternativer er tilsatt kalsium, vitamin D eller vitamin B12, men sørg allikevel for at du får i deg tilstrekkelig. Dersom du ikke gjør det, kan det være hensiktsmessig å ta et kosttilskudd. Det er per idag ingen plantedrikker som er tilsatt jod. Nycoplus fører en rekke kosttilskudd som inneholder blant annet kalsium, jod og B-vitaminer.

 

OBS! Småbarn (0-3 år) med melkeallergi, som ikke ammes, bør for øvrig benytte en fullverdig melkeerstatning fra apotek. Disse er beriket med samtlige vitaminer og sporstoffer, slik at barnets næringsbehov blir dekket. Det eneste disse barna kan trenge utenom er tilskudd med D-vitamin.

 

Hva kan jeg drikke istedenfor kumelk?

De mest vanlige alternativene til kumelk er basert på enten soya, havre, mandel eller ris. Med tanke på smak er ikke soyamelken så ulik kumelk. Havremelk er noe søtere og mandelmelk har en nøytral smak av mandel. Men her er det altså bare å prøve seg frem. Husk bare at de ulike drikkene ofte har ulike bruksområder.

 

Soyamelk er en svært allsidig drikk som mange er glad i og som man får i flere ulike varianter, somnaturell, usøtet, lettvarianter og smaktilsatt med for eksempel sjokolade, jordbær eller vanilje. Enkelte synes soyadrikk smaker noe bittert og derfor er den ofte tilsatt søtning. Soyadrikker er laget av soyaprotein, så proteininnholdet er høyere enn i andre melkeerstatninger. I tillegg er soyamelk gjerne tilsatt vitamin D, vitamin B2 og B12 og kalsium.

 

Havremelk har gjerne en nøytral og noe søt «melkesmak». Den er mer tyntflytende enn soyamelken, men passer allikevel i alt fra matlagning og bakverk til kaffe, te og grøt. Havredrikkene på markedet er gjerne enten naturell, tilsatt ekstra kalsium eller smakstilsatt med sjokolade, appelsin eller mango. Naturell havredrikk kan du lett lage selv ved å la store havregryn ligge i bløt over natten. Deretter siler du av vannet og kjører grynene i en blender til det blir en jevn melk. Kjøper du en ferdig havredrikk, er den som regel tilsatt kalsium, B2-, B12- og D-vitamin.

 

Mandelmelk har naturlig nok en nøtteaktig smak, i tillegg er den både fyldig og søt. Den er god i varme drikker, passer godt i grøt, frokostblandinger og kan drikkes naturell. Det er ikke alle som synes den passer godt til matlaging på grunn av sødmen. Mandelmelk kan du også lett lage selv ved å legge mandler i bløt over natten og deretter kjøre de i en blender sammen med vann. Etter dette siler du melken gjennom for eksempel et kjøkkenhåndkle. Mandelmelk er som regel tilsatt kalsium, vitamin D, vitamin E, vitamin B2 og B12. Drikken fås blant annet søtet og usøtet

 

Rismelk er rett og slett en drikk laget av ris. Den er betydelig mer tyntflytende enn både soyamelk og havremelk, og passer ikke så godt verken matlaging, kaffe eller te. Drikken passer derimot utmerket godt i frokostblandinger og er god å drikke som den er. Risdrikk er gjerne naturell, tilsatt kalsium eller tilsatt smaker som sjokolade eller vanilje. OBS! Barn under seks år advares mot risdrikke fordi det inneholder arsen. Risdrikk er tilsatt vitamin B12, vitamin D og kalsium.

 

Foto: Shutterstock

Kilder: Matvaretabellen, Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Mattilsynet

ID: NO/NYO/0518/0012

Publisert oktober 6, 2018

3 Responses

  1. Veldig bra og informativt! Spesielt kjekt at dere skriver hvordan man lager melk selv. Har dere noe flytende vitaminer (b12, jod og d vitamin) som man selv kan tilsette i melken?

    1. Hei og takk for hyggelig tilbakemelding, Anna! Vi har ingen flytende produkter med B12 og jod, men både Nycoplus B12-vitamin og Nycoplus Jod er små tabletter som kan knuses og blandes i mat eller drikke. Når det gjelder D-vitamin har vi Nycoplus Multi Vitaminmikstur med fruktsmak, men Nycoplus D-dråper egner seg nok bedre siden disse er nøytrale på smak. Hilsen Åse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte produkter

Nycoplus

Calcigran Forte

500 mg/400 IE kalsium/vitamin-D - 90 tabletter

Behandling av vitamin D- og kalsiummangel

Nycoplus

B12-vitamin

9 mcg - 100 tabletter

Bidrar til reduksjon av tretthet og utmattelse

Nycopro

Laktase

60 tabletter

For de som ikke tåler laktose

Nycoplus

K2-vitamin

75 µg - 30 tabletter

Bidrar til å opprettholde normal benbygning og en normal blodlevring