KK fikk åtte personer til å teste Nycopro Laktase-tabletter. Her er resultatet

Tablettene skal hjelpe med å bryte ned laktose. Var tablettene enkle å ta? Og viktigst av alt, fungerte de? Testpilotene forteller.

Hva er Laktase-tabletter og hva brukes de til? Laktase-tablettene skal gjøre det mulig å innta laktoseholdig mat og drikke uten at man får mageproblemer, takket være enzymet laktase som bidrar til nedbryting av laktose (melkesukker) i melk og meieriprodukter.

Tilføring av laktaseenzym skal forbedre laktosenedbrytingen hos personer som har vansker med å bryte ned laktose.

Åtte testpiloter fikk teste Laktase-tablettene i noen uker. Én av testpilotene oppgav å ha prøvd Laktase-tabletter tidligere, men for resten var det første gang.

Hva ble testpilotenes dom? Her får du svaret.

TIL MÅLTIDET: Vanlig dosering er én tablett sammen med måltidet, men kan justeres opp ved inntak av større mengder laktose.

Hva slags forventninger hadde testpilotene?

Innledningsvis spurte vi testpilotene om hva slags utfordringer de opplever i forbindelse med problemer med å bryte ned laktose. Her var det et entydig svar fra samtlige deltakere: å få servert mat i sosiale lag. Testpilot Lea utdyper:

«I middagsselskaper. Eller ute på middag med venner. Også har det vært litt kjipt om sommeren når alle skal nyte en is for eksempel.» Lea, testpilot

Én nevner også å bli invitert på pizza hos venner, mens en annen framhever restaurantbesøk og andre sosiale sammenkomster. Det er tydelig at å bli servert mat av andre i sosiale lag er en utfordring for testerne.

Det er også ekstra ubehagelig når uhellet er ute. Vi spurte testpilotene om de har noen «skrekkhistorier» der det har gått galt, og her dreide det seg stort sett om tilgang til toalett i tide og utide. Å plutselig måtte på toalettet er nemlig ikke alltid like betimelig, noe testpilot Martine understreker:

«Det verste er egentlig når man må på do og det ikke er et toalett tilgjengelig! Det hater jeg.» Martine, testpilot

Testpilot Elin opplever også at problemer med å bryte ned laktose kan bli en utfordring både på jobb og ellers. Hun forteller om sine verste opplevelser:

«‘Hylende mage’ i møter, og å måtte gå fra ulike sammenkomster pga mageproblemer og kvalme.»

Problemer med å bryte ned laktose byr altså på utfordringer, hovedsakelig sosialt, for testpilotene. Kan Laktase-tablettene hjelpe?

Hva spiste testpilotene i testperioden?

Alle ble bedt om å notere seg hva slags laktoseholdige produkter de spiste mens de testet Laktase-tablettene. Stort sett gikk det i yoghurt, melk, ost og fløte, samt iskrem, kaker, grøt og rømme. Av middagsretter har det gått i fiskegrateng, forskjellige retter med fløtesaus, ost som topping på pizza og pasta, og lasagne, for å nevne noe. Testpilot Kristin forteller ivrig om hva hun har spist mens hun har testet:

«Gulost, baconost på tube, kremost (!!), sjokolademelk og is. SYKT DIGG!» Kristin, testpilot

Laktase-tablettene tas sammen med måltidet. Vi spurte testpilotene om de opplevde at tablettene var enkle å svelge, og her svarte alle ja.

Når det gjelder hvordan tablettene brukes er vanlig dosering én tablett sammen med måltidet, men avhengig av hver enkelts evne til å bryte ned laktose kan det hende man trenger mer enn én tablett. Vi spurte testpilotene om de syntes det var enkelt å forstå bruksanvisningen for hvordan tablettene skulle brukes, og der scoret tablettene 9,5 av 10 mulige poeng.

UVANLIG KOST: Testpilotene var ivrige på å kose seg med mat de ikke har pleid å kunne spise til vanlig.

Likevel var det noe prøving og feiling i prosessen med å lande på riktig dosering for noen av testpilotene. Lea noterte seg at én tablett ble for lite til to porsjoner fløtesaus, og fikk også en negativ reaksjon etter å ha tatt én tablett sammen med ca. 250 gram iskrem. Her forteller hun sin erfaring fra da hun tok én tablett sammen med en porsjon multekrem:

«Måtte på do ca. 20 min etterpå – burde sikkert hatt 2 stk. tabletter til ren kremmat.» Lea, testpilot

Senere i testen justerte hun opp til to tabletter sammen med havregrøt og et stort glass melk, og da reagerte hun ikke. Til mindre mengder laktoseholdig mat, som en liten yoghurt eller et mindre glass melk, holdt det med én tablett.

Det samme gjaldt Martine, som opplevde at én tablett fungerte godt til en porsjon yoghurt til frokost, men til større middager med eksempelvis fløtepoteter, fiskegrateng og fløtesaus måtte to tabletter til.

Testpilot Frida måtte også justere dosen underveis. Hun utdyper:

«Jeg synes at laktasetablettene har hjulpet overraskende bra og jeg har ikke merket like mye ubehag som jeg gjorde før. I mange av tilfellene merket jeg ingenting etterpå. Det var allikevel veldig avhengig av hvor mange tabletter jeg tok før måltidet, i forhold til hvor mye laktose det var i maten. Jeg følte det var en stor forskjell fra å ta 1 til 2 tabletter på hvor effektivt det hjalp.» Frida, testpilot

Da hun reagerte på pizza med ost og rømmedressing sammen med én tablett, justerte hun det senere opp til to tabletter sammen med pasta carbonara med fløte og parmesan – og da merket hun ikke noe ubehag.

VARIERT TESTING: Testpilotene testet Laktase-tablettene med forskjellig laktose-holdig mat.

Alt i alt – var testpilotene fornøyde med resultatet?

Tross noe prøving og feiling var det flertall av gode opplevelser hos testpilotene. Vi spurte alle om de alt i alt opplevde at tablettene fungerte, og her svarte alle ja. Andrea utdyper:

«De funket supert! Uansett om man tok en 10 min før eller rett før så funket det. De gjorde hverdagen litt enklere da vi var på påskeferie og besteforeldrene til samboeren min ikke visste om diagnosen min. Det var veldig befriende å kunne spise og drikke hva jeg ville.» Andrea, testpilot

Å slippe å tenke på hva man spiser framhever flere av testpilotene som en fordel. Kristin opplevde at hun kunne kose seg med melkeprodukter, i motsetning til tidligere:

«Jeg følte at kroppen kunne ta imot melkeprodukter på en mye bedre måte. Jeg inntok ikke store mengder med produkter som inneholdt melk, men det jeg inntok var sykt digg, og jeg kunne kose meg med det.» Kristin, testpilot

Martine var også fornøyd med resultatet av Laktase-tablettene. Hun forteller:

«Jeg synes at det er helt fantastisk at man kan ta en tablett før et måltid og man ikke trenger å bekymre seg for at man blir dårlig! Man kan dra ut og spise uten å tenke seg om hva man kan bestille.» Martine, testpilot

Det var tydelig at noe av det mest positive med Laktase-tablettene var friheten testpilotene fikk til å spise hva de ville. Utfordringene med å bli servert mat i sosiale lag var ikke lenger like problematisk, da tablettene hjalp alle testpilotene med å unngå negative reaksjoner på laktoseholdig mat.

Vi spurte testpilotene om de kommer til å fortsette med å bruke Laktase-tablettene etter at testen var over, og her svarte alle ja. Alle svarte også ja på spørsmål om de kunne tenke seg å anbefale Laktase-tablettene til andre.

Alt i alt scoret Laktase-tablettene fra Nycopro 9,3 av 10 mulige poeng.

 

ID: NO/NYO/0518/0011

Publisert mai 9, 2018

10 Responses

 1. Baconost på tube er naturlig laktosefri, det samme er norwegia og enkelte andre guloster. Står ikke utdypet hva slags gulost som er brukt!

  1. Du har helt rett i at det er flere oster, både smøreoster og harde guloster som ikke inneholder laktose. Da vil det ikke hjelpe å ta laktasetabletter. Erfaringsmessig er det imidlertid mange som spiser ulike meieriprodukter i samme måltid, og da kan det være vanskelig å skille på hva som er hva, for eksempel rømmedressing ved siden av pizza, eller baconost på én brødskive og brunost på en annen. For de som ikke tåler laktose er det en fordel å sette seg inn i hvilke næringsmidler som ikke inneholder laktose.

  1. Hei! Nycopro Laktase kan du ta før blant annet sjokolade, is eller en stor middag 🙂 Om det er noe med mye laktose i, så kan det være lurt å ta to tabletter. Som ved en softis feks. Kos deg 🙂

  1. Hei! Nycopro Laktase kan du ta før blant annet sjokolade, is eller en stor middag 🙂 Om det er noe med mye laktose i, så kan det være lurt å ta to tabletter. Som ved en softis feks. Kos deg 🙂

  1. Her vil det være individuelle forskjeller, så du må nesten prøve deg fram.
   Kanskje oppleves det forskjellig avhengig av type sjokolade du velger også. For eksempel vil melkesjokolade inneholde en del laktose(>3g pr 100g) og det er i samme kategori som for eksempel melk, fløte, rømme, milkshake, og prim. Noen av disse varene er det naturlig å ikke spise 100gram av, for eksempel prim, men både melk og milkshake vil lett passere 100gram. Håper dette var nyttig sammenlikning og kan hjelpe deg til å vurdere ditt inntak av laktose.

  1. Her vil det være individuelle forskjeller, så du må nesten prøve deg fram.
   Kanskje oppleves det forskjellig avhengig av type sjokolade du velger også. For eksempel vil melkesjokolade inneholde en del laktose(>3g pr 100g) og det er i samme kategori som for eksempel melk, fløte, rømme, milkshake, og prim. Noen av disse varene er det naturlig å ikke spise 100gram av, for eksempel prim, men både melk og milkshake vil lett passere 100gram. Håper dette var nyttig sammenlikning og kan hjelpe deg til å vurdere ditt inntak av laktose.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *