Laktose_barn_bursdag

Barnet ditt trenger verken å ofre sjokoladekaken eller den gode dagsformen for å unngå ubehag i sammenheng med laktose. Les hvordan!

For noen er utfordringer med laktose noe som kommer snikende, som diffuse plager og irritasjon i magen etter et måltid hvor melk, yoghurt eller smør spiller en rolle. For andre kan det være akutt, og det er liten tvil om at du har fått i deg noe som kroppen takler dårlig. Det er ikke farlig å oppleve magetrøbbel på grunn av at kroppen sliter med å bryte ned laktose, men det kan definitivt være ubehagelig.

Finn roten til problemet

Dersom barnet ditt stadig får vondt i magen etter et måltid, kan det vært smart å få gjennomført en kosttest i samråd med ernæringsfysiolog eller lege for å kartlegge hva dette skyldes. Skulle det vise seg at det er mangel på laktase, et enzym i fordøyelsessystemet som spalter laktose, finnes det flere løsninger.

 

LES OGSÅ: Alt du lurer på om laktas

Laktase kan tas som tilskudd

Mens det for noen er opplagt at småen ganske enkelt må kutte ut meieriprodukter som inneholder laktose, kan det for barnet selv oppleves både kjedelig og dumt å måtte takke nei til iskrem, kaker eller milkshake som de andre blir servert i bursdagsbesøk. Heldigvis er laktasetabletter noe som kan tilføres kroppen som et tilskudd, og tablettene kan benyttes av både voksne, barn over 3 år, gravide og ammende. Laktase kan kjøpes reseptfritt på apoteket, og inntas sammen med et måltid bestående av laktoseholdig mat.

Slik kan du altså sende junior på eventyr uten verken mageknip eller sure miner!

 

SJEKK GJERNE: Innholdet av laktose i kosten eller i ulike matvarer på melk.no

 

Foto: Shutterstock

Kilde: NHI

ID: NO/NYO/0818/0013

2 responses to “Slik kan barn som ikke tåler laktose kose seg i bursdag likevel

  1. Hvorfor skriver dere at mageproblemer etter laktoseinntak ikke farlig bare ubehagelig. Vi vet i dag at gjentatte betennelser kan gi kreft. Det kan ikke vere riktig ovenfor laktoseintollerante å baggatellisere det?

    1. Hei og takk for henvendelsen, Solbjørg! Det er absolutt ikke meningen å ikke ta laktoseintoleranse på alvor. Det kan være svært ubehagelig og gå utover livskvaliteten, men det foreligger ingen dokumentasjon på at intoleranse mot laktose i seg seg gir betennelse i tarmen. Har man derimot en betennelse i tarmen, for eksempel ved ubehandlet cøliaki der tarmtottene er ødelagte, kan det oppstå såkalt sekundær laktoseintoleranse. Det blir noe annet og skal behandles i samarbeid med lege og klinisk ernæringsfysiolog. Vi takker for tilbakemeldingen og skal forsøke å gjøre dette tydeligere i artikler fremover. Mvh Åse, klinisk ernæringsfysiolog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *