Gode råd mot vond mage

Når man har vondt i magen kan det fort ta fokuset bort fra det hyggelige i enhver situasjon. Her er noen grep du kan ta for å kartlegge hvilke ingredienser som gir mageknip, og hvordan du kan løse problemet.

Når man samles ti stykker rundt et bord vil statistisk sett minst en person slite med vondt i magen. For noen innebærer dette kun ubehag, mens for andre kan det bety at man må løpe på do, eller det motsatte, man blir sittende lenge uten at noe skjer. Ikke bare kan dette stjele fokuset bort fra kosen, men det kan både være sjenerende, smertefullt og føre til at man helst vil dra hjem.

 

Det er heller ikke uvanlig å gå med ulike plager uten å ta kontakt med lege. Nøl ikke med å kontakte fastlegen dersom dette er noe som vedvarer eller plagene ikke går over ved å for eksempel endret kosthold.

 

Slik kan laktoseintolerante spise melkesjokolade innimellom

Å evaluere sitt eget kosthold kan være en god start. Noen vegrer seg for dette og tenker kanskje at det vil bety at det er masse mat de ikke lenger kan spise. Det finnes heldigvis gode alternativer til en rekke matvarer, særlig når det kommer til meieriprodukter.

 

Og for den som umiddelbart tenker at livet uten melkesjokolade, fløtegratinerte poteter eller rømme til tacoen høres trist ut, skal du få en mulig løsning med det samme.

 

For selv om du ikke naturlig har laktase i kroppen, betyr ikke det at du ikke kan tilføre det. Fordi det kan du, faktisk!

 

Nycopro Laktase finnes i pocket-størrelse, som gjør pakken praktisk å ha med seg når du trenger det. Produktet kjøpes på apotek.

 

Nycopro Laktase er nettopp enzymet laktase i tablettform, og kan inntas sammen med mat som inneholder laktose slik at kroppen klarer å bryte det ned og du unngår vondt i magen. Produktet kjøpes i pakker med 40 eller 60 tabletter, og kan benyttes både av barn, over 3 år, og voksne.

 

Sjekk om du er laktoseintolerant

Uansett om dette er noe du har utsatt lenge eller om det er første gangen tanken har slått deg: her er et smart førstesteg for å kunne konkludere om meieriprodukter burde være en del av ditt kosthold eller ei.

 

Hva er laktose?

Laktose kalles også melkesukker og er et karbohydrat som finnes naturlig i melk. Dette brytes ned av laktase, et enzym som finnes i tarmen hos mennesker. Hvis man ikke har dette enzymet, eller man har veldig lite av det, vil man kunne oppleve å få vondt i magen.

 

I Norge sliter mellom 2-15 prosent av oss med å bryte ned laktose. Å ikke tåle laktose er heller regelen enn unntaket i resten av verden, og 90 prosent av den voksne befolkningen i Afrika, Asia og Sør-Amerika har ikke laktase i tarmen.

 

Les også: Hvis foreldrene ikke tåler laktose, gjør som oftest ikke barna det heller. Hvis barnet dermed drikker lite melk, bør dere sørger for nok kalsium gjennom annen mat

 

Slik sjekker du om du reagerer på laktose:

  • Kutt ut alle meieriprodukter i minst to uker. Det inkluderer melk, yoghurt, cottage cheese, kvarg, meierismør, brunost, prim, sjokoladepudding, fløteis, melkesjokolade og andre produkter med melk. Dersom plagene faller bort i denne perioden kan det tyde på at man har lite eller ingen laktase, og reagerer derfor med mageknip på meieriprodukter.
  • En grov tommelfingerregel er at desto mer flytende meieriproduktet er, jo høyere er nivået av laktose. Klikk her for å gå til en oversikt fra Melk.no over hvor mye laktose som finnes i ulike meieriprodukter.
  • Dersom du savner meieriprodukter i denne perioden kan du velge laktosefrie varianter. Det finnes også plantebaserte melkefri alternativer til ost og melk som kan erstatte meieriprodukter, for eksempel soyadrikk og havredrikk. Det finnes også en rekke kremoster og yoghurtvarianter som er laget på blant annet soya.
  • Mange lurer på hva som er forskjellene på plantebasert melk. Her er en stor oversikt som tar for seg soyadrikk, havredrikk, mandeldrikk og risdrikk.

 

Laktase for deg som ikke tåler laktose
Nycopro Laktase kjøpes på apotek.

 

Foto: NTB

Kilder: Legehåndboka om FODMAP, Store medisinske leksikon om laktose, Legehåndboka om laktoseintoleranse

C-APROM/NO/NYO/0001

Publisert oktober 13, 2020

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *