Richard Kobbeltvedt Brunstad (15) er adoptert fra Sør-Korea, og med seg i genene har han intoleranse mot laktose. Den aktive tenåringen håndterer dette blant annet ved å ta laktasetabletter.
– Det har gjort hverdagen mye enklere for meg, sier Richard.

Vinteren 2004 dro paret Linda Kobbeltvedt Andersen og Bjørn Brunstad til Sør-Korea for å hente en seks måneder gammel gutt gjennom organisasjonen Verdens Barn. De ga han navnet Richard. Richard var ett år gammel da Linda tok han med til barnelegen for en undersøkelse i forbindelse med magesmerter.

Fikk nye kostholdsråd

– Vi visste at han med sine asiatiske gener hadde stor risiko for å ikke tåle laktose, men vi ville likevel at en lege skulle undersøke ham og ta noen prøver, forteller Linda.

I adopsjonsprosessen fikk Linda og Bjørn beskjed om at sønnen gjerne kunne drikke vanlig melk, men etter legebesøket ble dette frarådet. Richard skulle likevel rekke å bli åtte år før han fikk påvist intoleranse mot laktose, da dette ikke er vanlig å fastslå før barnet er litt eldre.

AKTIV: Richard er en aktiv gutt, og spiller blant annet håndball i Øvrevoll Hosle IL.

Intoleranse mot laktose

Laktoseintoleranse forklares best som en nedsatt evne til å tåle melkesukker. Det skylder at laktosen ikke spaltes slik den skal, fordi kroppen mangler eller har redusert kapasitet av enzymet laktase som utfører denne jobben. Dermed suges ikke sukkeret opp, og resultatet kan bli mageknip, løs mage eller gassdannelse i magen. Man regner med at rundt 70 prosent av voksne i Asia ikke tåler laktose. Tilsvarende tall for nordmenn er mellom 2 og 3 prosent.

Laktosefri hverdag

Heldigvis er intoleranse mot laktose forholdsvis uproblematisk å håndtere i moderne tid, og begge foreldrene til Richard har laktosefrie produkter på handlelisten.

– Utvalget av laktosefrie matvarer i Norge har blitt mye bedre enn for bare noen år siden. Tidligere måtte vi til Sverige eller innom helsekostbutikker. Nå finner vi laktosefri melk, yoghurt og ost i vår nærmeste dagligvarebutikk. Det er praktisk, selv om disse matvarene dessverre ofte er litt dyrere enn de tilsvarende produktene, forteller Linda.

 

LES OGSÅ: Slik kan barn som ikke tåler laktose kose seg i bursdag likevel

Må takke nei til kake i barnebursdag

Hun lager mye mat fra bunnen av, og har god kontroll på hvilke matvarer som inneholder laktose og hvilke som er laktosefrie. Utfordringen for Richard dukker ofte opp når han skal spise utenfor hjemmet.

– Det har vært en del skoleavslutninger og lignende hvor alle fikk kake, mens jeg måtte spise mine egne medbrakte kjeks. I bursdager kan det også være ganske kjipt når alle andre koser seg med kake og is, selv om jeg da oftest har hatt med meg muffins hjemmefra. Det hender selvsagt at de som arrangerer bursdager er flinke til å lage en laktosefri kake til meg – da blir jeg glad, sier Richard.

Laktasetabletter ble løsningen

Om Richard får i seg mat med laktose, får han vondt i magen. Smertegraden varierer veldig, og symptomene kan komme med én gang eller etter en liten stund.

Linda fikk tips om at Richard kunne prøve laktasetabletter gjennom en venninne. Nycopro Laktase er et reseptfritt kosttilskudd som forbedrer nedbryting av laktose som kjøpes på apotek. Da Richard skulle teste laktasetablettene for første gang, dro han på kino og drakk en halvliter sjokolademelk på styrten. Det gikk ikke bra.

SPISER IS: Med én laktasetablett i magen, er det ikke noe problem for Richard å nyte en vanlig vaniljeis med sjokoladetrekk.

– Jeg ble skikkelig dårlig i magen, og dessuten veldig skuffet, men i ettertid skjønte jeg at problemet var at jeg tok én tablett da jeg skulle tatt to, sier Richard, som i dag har litt mer erfaring med tablettene.

Kan spise uten plager og stress

Nå har han gjort det til rutine å ta en eller to laktasetabletter før han spiser is, kake eller sjokolademelk. Vanligvis er dette to til tre ganger i uken, og da spiser han uten plager. Også for foreldrene har hverdagen blitt stressfri når det kommer til Richards måltider.

– Laktasetablettene har gjort hverdagen mye enklere for meg. Jeg slipper å planlegge alt jeg skal spise på forhånd og det blir mindre stress, sier Richard.

Alle foto: Eli Ohren.

Kilde:
Astma og Allergiforbundets faktaark om laktoseintoleranse: https://www.naaf.no/globalassets/x-gamle-bilder/documents/matallergi.no/kostrad_laktoseintoleranse.pdf

Id nummer:  NO/NYO/0818/0013

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *