Gir du kroppen et tilskudd av laktase vil den i større grad klare å spalte melkesukkeret som kan forårsaker vondt i magen.

Det kan være enkelt å tenke at mat med laktose må havne på nei-listen for barnet som reagerer på melkesukker, men det trenger nødvendigvis ikke bli sånn.

Et barn med mageknip, rumlende mage og hyppige dobesøk etter noen biter med melkesjokolade eller en smoothie med yoghurt kan få varsellampen til å gå – kanskje det er noe i maten småen ikke tåler?

 

VIL DU VITE MER: Kroppens ABC – hva er laktose?

 

Det kan blant annet være en indikator på at fordøyelsessystemet ikke har kapasitet til å fordøye all laktose, som er et melkesukker som finnes blant annet i en rekke meieriprodukter. Dette er ikke farlig, men kan være plagsomt og sjenerende for den som opplever det.

Vil ikke kutte ut favorittmaten

For noen kan en opplagt løsning være å kutte ut meieriprodukter helt og servere barnet annen, alternativ mat for å unngå problemet. Da gjelder det å sikre at en del av denne kosten inneholder næringsstoffene som mange får i seg hovedsakelig gjennom melk, som jod, vitamin D og kalsium.

 

LES OGSÅ: Nå trenger ikke Richard (14) ta med egne muffins i bursdagen lenger

 

Dette vil være en god nok løsning for dem som klarer å spise variert med mye grønnsaker og jod-rike matvarer, som torsk. For andre kan det bli en utfordring. Enten man er kresen eller ikke ønsker å kutte ut sine personlige favoritter – eller når man er på besøk hos venner, i bursdager eller på klassetur og kanskje ikke alltid vet om maten inneholder laktose, eller barnet kanskje glemmer seg eller vegrer seg for å spise.

Gi kroppen enzymet den trenger

Enten du mistenker eller med sikkerhet vet at barnet ditt reagerer dårlig på mat med laktose, som ost, yoghurt og fløteis, trenger det ikke betyr at dere må endevende kostholdet for å få bukt med plagene.

 

LES OGSÅ: Spiser ikke barnet ditt meieriprodukter bør du vurdere kalsiumtilskudd

 

Hvis du gir kroppen et tilskudd av laktase vil den i større grad klare å spalte melkesukkeret som forårsaker vondt i magen. Laktase er et enzym som hos de fleste finnes naturlig i kroppen og fordøyelsessystemet, men som noen av ulike grunner har lite av eller som ikke jobber effektivt nok.

Produktet får du reseptfritt på apoteket og kan benyttes før hvert måltid av alle over fylte 3 år. For noen er det nok å ha det tilgjengelig før restaurantbesøk eller spesielle anledninger, mens for andre kan det bidra til en enkel hverdag med matglede uten bekymringer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *