Kvinne som drikker et glass med vann

Tørr munn er både ubehagelig og plagsomt. Det kan gå på livskvaliteten løs når munnen føles tørr, og det kanskje er vanskelig å svelge og snakke. Men problemet er ikke bare ubehagelig, det kan også være skadelig.

VIKTIG FOR TENNENE

Spyttet har flere oppgaver enn du kanskje tror. Den viktigste rollen er å holde tenner og tannkjøtt friskt og sunt, samt forebygge hull i tennene. Spyttet kan sees på som kroppens naturlige forsvar mot karies. I tillegg sørger spytt for å holde pH-nivået i munnen i balanse, hvilket er viktig for å unngå syreangrep. Det er med andre ord mange gode grunner til å sørge for at du har optimal spyttproduksjonen.

 

FLERE FUNKSJONER

Spyttet er også viktig for flere funksjoner i kroppen din. Det er kroppens første trinn av fordøyelsen, ved at det spalter karbohydrater i maten du tygger. Det kan altså ikke erstattes med vann eller andre væsker.

 

HVORFOR FÅR DU TØRR MUNN?

Tørr munn kan ha flere årsaker, men kommer som oftest av generell aldring, visses sykdommer og bruk av ulike legemidler og medisiner.

Munntørrhet er en subjektiv følelse, det vil si at det bare er du som kan bedømme om du sliter med problemet. Det er vanlig å ha litt tørr munn i perioder, men føler du at problemet går utover livskvaliteten din burde du snakke med legen eller tannlegen din om du trenger behandling.

SLIK UNNGÅR DU MUNNTØRRHET

Hvis du er plaget av tørr munn er det viktig at du gjør tiltak for å unngå hull i tennene. Det er viktig å være ekstra nøye med tannpleien, puss tennene og bruk tanntråd. Drikk rikelig med vann og benytt produkter som gir økt spyttproduksjon ved behov. Fluorskyll bør også tas for å beskytte tennene ytterligere.

Nycodent Saliva fra Nycomed er pastiller som gir økt spyttproduksjon. Disse får du kjøpt på apoteket.

 

 

Id nummer: : NO/NCD/1216/0014

 

Referanser:

http://www.tannlegetidende.no/i/2005/11/dntt-160133

Munntørhhet, norsk helseinformatikk (cited: 17.01.17)

Munntørrhet, felleskatalogen (cited: 17.01.17)

Spytt, Store medisinske leksikon (cited 17.01.17)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *