Tørr munn er et vanlig problem, og kan oppleves som svært ubehagelig både når man snakker, spiser og svelger.

Dette skyldes at spyttkjertlene produserer for lite spytt eller en endring i spyttets sammensetning, og kan oppleves som en brennende eller sviende følelse. I kjølvannet av en tørr munn kan det også komme tørre og sprukne lepper.

 

MEDISINER KAN GI TØRR MUNN

Avhengig av årsak kan tørrhet i munn være enten kortvarig eller langvarig. Særlig eldre og syke er utsatt for munntørrhet som varer over lengre tid. Mange medikamenter kan gi også tørr munn som en ekstra plage. Det er helt normalt å oppleve at munnen føles som sandpapir i ny og ne, men plages du over tid kan dette være skadelig.

Tørr munn kan forsterke risikoen for å få hull i tennene. Hull oppstår når munnbakteriene begynner å danne syrer som gradvis løser opp tannemaljen og det underliggende tannbenet, og hvis bakteriene blir liggende nær tannen i lengre tid vil kalken i tannen fjernes og hull dannes.

FOREBYGG PLAGER

Selv om tørr munnhule er et problem for mange er det flere ting du selv kan gjøre for å forebygge. Vær ekstra påpasselig med munnhygienen, og bruk gjerne fluorprodukter som hjelper til med å opprettholde en sunn og frisk munnhule. Å drikke vann ofte kan også ha en positiv effekt.

EFFEKTIVE SUGETABLETTER

Selv om god munnhygiene er viktig for å unngå både dårlig ånde og hull i tennene må det ofte hardere skyts til for å få bukt med vedvarende tørr munn. Nycodent er munn- og tannpleieserien til Takeda, og bidrar både til en sunnere munnhule og til å opprettholde friske, sterke tenner. Nycodent Saliva mot tørr munn er tilgjengelig på apoteket, og kan hjelpe deg å bli kvitt plagene på en rask og enkel måte. Sugetablettene inneholder eplesyre som stimulerer spyttsekresjonen i munnen din, og fluor som bidrar til å opprettholde tannmineraliseringen og styrker tennene mot syreangrep. Tablettene er i tillegg sukkerfrie, og kommer i flere smaksvarianter.

 

Id nummer: NO/NCD/1216/0014

 

Referanser: :

http://www.tannlegetidende.no/i/2005/11/dntt-160133

Munntørrhet, norsk helseinformatikk (cited 16.01.17)

Munntørrhet, felleskatalogen (cited 16.01.17)

Karies, felleskatalogen (cited 16.01.17)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *