Kvinne som hjelper et barn å pusse tennene

Det samme kan foreldrenes holdninger

BARN I RISIKOSONEN

Blant et tilfeldig utvalg av femåringer fra Akershus, hadde 34 prosent av barna hull i tennene. Barna hadde i gjennomsnitt to tenner med småhull, tre tenner med større hull og en tann som var behandlet på grunn av hull.

Forskning viser også hvilke barn som har høyest sannsynlighet for å få hull. Barn av foreldre som hadde lav utdanning, ikke-vestlig bakgrunn eller hadde endring i familieforhold fra to foreldre til enslig forelder hadde økt risiko for tannproblemer.

Foreldrenes holdninger hadde også mye å si for barnas tenner. De som hadde slappere holdning til tannhelse, var også mer ettergivende i forhold til tannpuss. Det viser seg også at de som ikke møter til avtalt tannhelse kontroll, pusser tennene mindre enn to ganger om dagen og har hyppig sukkerinntak har høy risiko.

 

GODE VANER

Gode vaner mens barna er små er alfa og omega for de gode vanene barnet også må ha senere i livet.

Sørg for en grundig tannpuss to ganger om dagen, det mest praktiske er morgen og kveld. Etter tannpussen om kvelden skal ikke barnet ha noe annet enn vann å drikke.

Tannkremen skal inneholde fluor for at barnets tenner skal ha best beskyttelse. Hvis tannlege eller tannpleier anbefaler det, kan det i tillegg være nødvendig med fluortabletter eller skyllevæske.

Prøv å holde sukkerinntaket til et minimum, og unngå småspising. Hvis barnet blir sultent mellom måltidene er frukt og grønnsaker det beste for tennenes del.

Selv om melketennene faller ut, danner de et viktig grunnlag for voksentennene. Hull i melketennene kan smitte over på de permanente tennene, og kan i tillegg være svært smertefullt. Hjelp barna dine med god tannhygiene mens de er små, så har de sterke og friske tenner også i barndommen.

 

 

Id nummer: : NO/NCD/1216/0014

Referanser:

http://forskning.no/forebyggende-helse-mat-tenner/2016/06/det-du-drikker-kan-gi-deg-syreskader-pa-tennene-melk-kan