Kvinne som drikker et glass med vann

Tørr munn kan være ubehagelig og plagsomt. Det kan gå på livskvaliteten løs når munnen føles tørr, og det kanskje er vanskelig å svelge og snakke. Men problemet er ikke bare ubehagelig, det kan også føre til flere plager.

VIKTIG FOR TENNENE

Spyttet har flere oppgaver enn du kanskje tror. Det mest åpenbare er at det smører munnen og svelget. I tillegg spiller spyttet en stor rolle i å forebygge hull i tennene.

Spyttet tynner ut og fjerner stoffene som kan gi deg hull i tennene. I tillegg fungerer spyttet som en buffer, det vil si at det sørger for at pH-balansen i munnen din er riktig. Sammensetningen av spyttet beskytter tennene dine, og kan også reparere små hull. Det er med andre ord gode grunner til å sørge for at spyttproduksjonen din er riktig.

Hvis du sliter med tørr munn er det viktig at du gjør tiltak for å unngå hull i tennene. Det finnes for eksempel pastiller på apoteket som gir økt spyttsekresjon. Du bør også skylle munnen med ekstra fluor for å beskytte tennene dine.

 

FLERE FUNKSJONER

Spyttet har også flere funksjoner i kroppen din. Det er kroppens første trinn av fordøyelsen, ved at det spalter karbohydrater i maten du tygger. Spyttet kan altså ikke erstattes med vann eller andre væsker.

 

HVORFOR FÅR DU TØRR MUNN?

Tørr munn kan ha flere årsaker. Det mest vanlige er at medisiner forårsaker problemene. Problemet er vanligere jo eldre man blir.

Tørr munn er en subjektiv følelse, det vil si at det bare er du som kan bedømme om du sliter med problemet. Snakk med din tannlege eller lege hvis du trenger behandling, og husk å gi tennene dine ekstra beskyttelse.

 

 

Id nummer: : NO/NCD/1216/0014

 

Referanser:

http://www.tannlegetidende.no/i/2005/11/dntt-160133

Munntørhhet, norsk helseinformatikk (cited: 17.01.17)

Munntørrhet, felleskatalogen (cited: 17.01.17)

Spytt, Store medisinske leksikon (cited 17.01.17)